Rakúska kuchyňa...

....je zvyčajne charakterizovaná viedenským rezňom a zemiakovým šalátom, no špeciality jednotlivých rakúskych regiónov "tejto klasike" intenzívne konkurujú.

>> Móda >> Aktuálne >> Rakúska kuchyňa...

Na tradičnej rakúskej kuchyni vidieť vplyvy viacerých národných kuchýň - českej, moravskej, slovenskej, maďarskej, srbskej, talianskej... Najviac receptov, ktoré sa stali prirodzenou súčasťou rakúskej kuchyne, však pochádza z južnej Moravy - knedle v rôznych obmenách, hus, kačica... Daný fakt potvrdzujú aj pôvodné názvy, ktoré sa etablovali v rakúskej nemčine: Knodel, Buchteln, Kolatschen, Povidel Kolatschen...
Rakúska kuchyňa je však zvyčajne charakterizovaná viedenským rezňom a zemiakovým šalátom, ale ani špeciality jednotlivých rakúskych regiónov nezaostávajú a "tejto klasike" veľmi intenzívne konkurujú - napríklad také teľacie mäso na smotane...

Rakúske inšpirácie:

Teľacie na smotane
P o t r e b u j e t e : 500g teľacieho pliecka, 80g prerastenej údenej slaniny, 50g oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 lyžicu sladkej mletej červenej papriky, trochu mletého čierneho korenia, 1 kocku zeleninového vývaru, 4 lyžice sladkej smotany, soľ, 1 lyžicu nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate.
P o s t u p : Mäso a slaninu pokrájajte na kocky, opečte, poprášte múkou, osoľte, pridajte papriku, korenie a za stáleho miešania pečte na miernom ohni. Zeleninový vývar rozpustite v šálke horúcej vody, pridajte smotanu a zmes prilejte k mäsu. Potom všetko duste na miernom ohni cca 30 minút. Pred servírovaním pridajte k mäsovej zmesi čerstvú petržlenovú vňať. Ako prílohu podávajte halušky alebo inú cestovinu.

Viedenská pečeň
P o t r e b u j e t e : 500g teľacej pečene, 2 vajcia, 2 lyžice hladkej múky, strúhanku, 150g masti (oleja), soľ.
P o s t u p : Nakrájané rezne naklepte, osoľte, obaľte v hladkej múke, potom rozšľahaných vajciach, nakoniec strúhanke a na rozpálenom tuku prudko opečte. Ako prílohu podávajte varené zemiaky poliate maslom s nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Sacherova torta
P o t r e b u j e t e : 150g čokolády, 150g masla, 150g cukru, 6 vajec, 150g polohrubej múky, 100g marhuľového lekváru, maslo a krupicu (na vymastenie a posypanie tortovej formy).
P o s t u p : Mäkké maslo rozotrite s cukrom do peny; postupne pridávajte mäkkú čokoládu (po lyžičkách) a žĺtky. Následne primiešajte sneh z bielkov a múku. Zmes vylejte do formy a pečte v mierne teplej rúre približne hodinu. Hotový korpus nechajte dokonale vychladnúť. Potom korpus rozdeľte a natrite lekvárom. Obe vrstvy korpusu spojte a polejte čokoládou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.