Jesenné menu z plodov prírody

Jeseň je obdobím dozrievania jabĺk, hrušiek či hrozna. Rovnako je to sezóna pre hubárov, ktorí sa tešia na sušenie, konzervovanie a prípravu chutných pokrmov z lesných húb. Nechajte sa inšpirovať troma receptami a špeciálnym tipom na nápoj ...

Domáci dubákový krém

P O T R E B U J E T E: čerstvé dubáky, 2 zemiaky, slovenskú smotanu na varenie, cibuľu, cesnak, olivový olej, bylinky

P O S T U P:
Dubáky nakrájame na kúsky, niekoľko hlavičiek iba prerežeme na polovicu. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Olivový olej rozohrejeme. Opečieme na ňom cibuľu, cesnak aj nakrájané huby. Podlejeme troškou vody a pridáme dva nakrájané zemiaky. Pridáme bylinky, podusíme domäkka a necháme mierne vychladnúť. Prekrojené hlavičky dubákov odložíme bokom, zvyšné huby a zeleninu rozmixujeme. Prilejeme smotanu na varenie a necháme krátko prejsť varom. Hotový krém ozdobíme odloženými hubami.

TIP NA HUBY V OLEJI

Sezóna lesných hríbov je krátka a jedným z najlepších spôsobov , ako ju predĺžiť, je konzervovať nadbytok húb v oleji. Takto zakonzervované huby sú lahodným predjedlom. Podávať ich môžete aj na tenkom bielom pečive alebo opečených hriankach. S trochou oleja z húb,  pripravíte rýchlu omáčku na cestoviny.

P O T R E B U J E T E: 500 ml bieleho vínneho octu, 250 ml vody, 3-4 nahrubo nakrájané strúčiky cesnaku, 1 ČL čierneho korenia, 2 ČL soli, 4-6 vetvičiek tymianu, 1 kg rozličných húb, 1-2 prúžky citrónovej kôry, 1 bobkový list, kvalitný olivový olej na zaliatie

P O S T U P:
Ocot, vodu, cesnak, čierne korenie, soľ a zopár vetvičiek tymianu dajte do antikorového hrnca. Uveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni 30 minút.

Pridajte do hrnca huby a na miernom ohni varte 10 minút - kým sa neuvaria. Vyberte ich dierkovanou lyžicou a nechajte odkvapkať. Vyberte tymian.

Poukladajte huby, prúžky citrónovej kôry, bobkový list a zvyšok tymianových vetvičiek do sterilizovaného pohára.

Zohrejte v hrnci olivový olej na 75°C a opatrne ho nalejte do pohára; dbajte na to , aby huby boli celkom ponorené. Popostrkujte huby drevenou špajdľou, aby ste odstránili vzduchové bubliny, potom uzavrite pohár. Huby môžete podávať o 2 týždne a skladovať až 6 mesiacov. 

SLANÉ HLAVNÉ JEDLO

Hrušky v kabátiku s gorgonzolou a vlašskými orechami

P O T R E B U J E T E:

Cesto: 250 g hladkej múky, 125 g Hery Maslová príchuť, 1 žĺtok, cca 25 – 50 ml studenej vody, ½ lyžičky soli, 1 vajíčko na potretie

Náplň: menšie hrušky, gouda, gorgonzola, vlašské orechy

P O S T U P:
Cesto si pripravte pár hodín vopred a nechajte ho oddychovať v chladničke, zabalené do potravinárskej fólie.
Všetky suroviny na cesto, okrem vody, začnite miesiť rukou na pracovnej doske. Spočiatku pridajte tretinu vody a vyskúšajte, či bude toto množstvo stačiť. Pokiaľ nie, pridajte viac vody. Cesto bude nelepivé, vláčne a mäkké.
Pripravte si hrušky. Tie pozdĺžne rozkrojte a malým nožíkom alebo lyžičkou odstráňte jadierka.
Cesto rozvaľkajte a dajte do zapekacej formy s vyšším okrajom. Do cesta nalejte zmes troch vajíčok a nastrúhaného syra (napríklad gouda). Do náplne rozhádžte kúsky gorgonzoly, vlašských orechov a dajte polovicu hrušiek bez jadierok. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C, 40 minút.

SLADKÉ HLAVNÉ JEDLO

Jablkovo-tvarohová žemľovka

P O T R E B U J E T E: 750 g slovenského tvarohu , 150 g slovenského masla , 3 balenia vanilkového cukru , 15 PL kryštálového cukru , 1 PL škorice , 20 rožkov , 4 väčšie jablká , 6 vajec , cca 1 l slovenského mlieka
práškový cukor na posypanie

P O S T U P:
Zapekaciu misu si vymastíme slovenským maslom. Rožky nakrájame na kolieska. V mlieku rozmiešame tri vajcia s troma lyžicami cukru. Tvaroh vymiešame s desiatimi lyžicami cukru, vanilkovým cukrom a zvyšnými vajcami. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky, postrúhame nahrubo a zmiešame s dvoma lyžicami cukru a škoricou. Tretinu rožkov si postupne namáčame v sladkom mlieku, necháme ich trochu napiť, mierne vymačkáme a z rožkov vytvoríme prvú vrstvu v pekáči. Na rožky rovnomerne nanesieme tvaroh, ktorý prikryjeme ďalšou vrstvou rožkov namočených v mlieku. Následne nanesieme vrstvu postrúhaných jabĺk, ktoré prikryjeme poslednou vrstvou rožkov. Pokvapkáme mliekom (podľa chuti), poukladáme plátky zvyšného masla a pečieme v rúre predhriatej na 160 °C približne 35 až 40 minút. Po dopečení posypeme práškovým cukrom.

Tip: Birell uvádza na trh limitovanú edíciu ochutených nealkoholických pív s jesennými príchuťami. V pollitrových plechovkách si budú môcť spotrebitelia vychutnať kombinácie slovenských druhov ovocia Hruška & Dula a Jablko & Slivka.  Sladká hruška je doplnená o kyslejšiu dulu a ponúka príjemne vyváženú chuť, podobne ako variant sladkých jabĺk obohatený o typickú chuť jesennej slivky.

Základom oboch variantov je tradične nealko pivo Birell Svetlý, ktoré tvorí 50 % obsahu oboch noviniek, zvyšok tvoria príslušné ovocné šťavy. Nealko radlery obsahujú maximálne 0,4 % alkoholu. Oba varianty majú nízky obsah cukru, Jablko & Slivka iba 3,4 g na 100 ml, Hruška & Dula dokonca len 3,1 g na 100 ml, čo je menej ako väčšina sladených limonád. Rovnako ako všetky ostatné varianty Birellu neobsahuje ani jesenná limitovaná edícia umelé farbivá a konzervanty. Jesenná edícia bude dostupná v obchodných reťazcoch v 0,5 l plechovkách od septembra roku 2023.

 

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.