Špargľové recepty

Dobrých receptov nie je nikdy dosť, a tak vám ponúkame niekoľko "kuchárskych návrhov", v ktorých hlavnú úlohú hrá lahodná špargľa.Na prípravu hlavného jedla pre jednu osobu potrebujeme cca 500 g špargle (12 kusov).

freepik_asparagus_cooking

Na šalát cca 250 g špargle (6 kusov). 500 g špargle varíme v 1 litri vody s polovicou polievkovej lyžice soli a kockou cukru (prípadne i polovicou polievkovej lyžice masla - cca 15 g).

Jemná špargľová polievka

S u r o v i n y: 400 g špargle, 1/2 litra vývaru zo špargle, 1/8 litra mlieka, 1/8 litra smotany na šľahanie, soľ, 1 žĺtok, muškátový oriešok

P o s t u p: Špargľu ošúpame, pokrájame na malé kúsky a cca 15-20 minút varíme v 1/2 litri vody. Uvarenú špargľu scedíme, do vývaru vlejeme mlieko a necháme prejsť varom. Do šľahačky primiešame žĺtok a vzniknutú zmes pridáme do odstaveného vývaru. Do hotovej polievky pridáme uvarenú špargľu a dochutíme soľou, prípadne strúhaným muškátovým orieškom.

Špargľový šalát s jablkami

S u r o v i n y: 100 g špargle, 5 kyslých jabĺk, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice kyslej lahôdkovej smotany, 100 g tatárskej omáčky, cukor, soľ, biele korenie, zväzok pažítky

P o s t u p: Špargľu ošúpame, pokrájame na malé kúsky a v osolenej vode varíme 15-20 minút. Potom špargľu scedíme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Jablká očistíme a nakrájame na malé plátky. Z citrónovej šťavy, smotany a tatárskej omáčky pripravíme zálievku, ochutíme ju soľou, cukrom, korením a nakrájanou pažítkou. Nakoniev špargľu zmiešame s jablkami a prelejeme zálievkou.

Špargľovo-syrový závin

S u r o v i n y:  500 g špargle, 1 balenie lístkového cesta, 200 g tvrdého syra (eidam), 2 valčeky mäkkého syra Bambino, soľ, hladká múka, vajce, vegeta

P o s t u p: Špargľu ošúpame a varíme vo vegetou ochutenej vode. Po 15-20 minútach scedíme. Eidam postrúhame; lístkové cesto rozvaľkáme na namúčenej doske do štvorca 25 krát 25 cm a potrieme ho Bambinom; potom naň uložíme špargľu a všetko posypeme strúhaným syrom (časť odložíme). Z cesta vytvoríme závin. Vrch závinu potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme vegetou a zbytkom strúhaného syra. V dobre vyhriatej rúre upečieme do zlatista.

Diobrú chuť!

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.