Trikrát banány na tanieri

Banány dodávajú organizmu energiu a zlepšujú náladu, sú bohaté na vlákninu a pomáhajú telu zbavovať sa odpadových látok... Užitočné tipy do kuchyne, ako skladovať banány, aby vydržali čo najdlhšie chutné a jednoduché recepty pre celú rodinu.

freepik_banana_23523

- Nezrelé banány nechávajte dozrieť pri izbovej teplote. Naopak, spomalenie zrenia docielite u banánov skladovaním v chladničke (šupka síce zhnedne, ale dužina nezmäkne). Banány môžete aj zmraziť (so šupkou, zabalené do priesvitnej fólie), v tomto stave vydržia asi 6 mesiacov (pred použitím ich však úplne nerozmrazujte).

- Konzumáciou jedného až dvoch dozretých banánov sa v krvi zvyšuje hladina serotonínu ("hormónu šťastia"), vďaka čomu sa zlepšuje nálada a redukuje pocit hladu. Banány tiež obsahujú veľké množstvo draslíka - prvku, ktorý pomáha pri regulácii vysokého krvného tlaku.

- Plody banánovníka majú aj liečebné účinky: pri zápche konzumujte ľahko dozreté banány, pri hnačke zasa sladké, prezreté banány. Okrem toho môžete banán využiť pri problémoch s prehĺtaním veľkých tabliet: vtlačením tablety do kúska banánu sa prehĺtanie stane oveľa jednoduchšie. Pozor(!): Po manipulácii s banánmi v šupke si umývajte ruky: šupka banánov býva silne znečistená chemickými prostriedkami.

- Banány tvoria dokonalú kombináciu s ovsenými vločkami, jogurtom, jablkom, kiwi, vlašskými orechami, mandľami, ďumbierom, škoricou, kávou, hrozienkami, pomarančom, zmrzlinou, čokoládou, likérom, šľahačou... (banánový dezert neutralizuje pálivú chuť po pikantnom jedle).

- Rýchlym a originálnym pohostením sú pražené banány: očistené banány nakrájajte na hrubé kolieska a asi dve minúty ich vyprážajte na masle s hnedým cukrom. Potom ich pokvapkajte pomarančovou šťavou, rumom a ozdobte šľahačkou.

Recepty:

freepik_banana_bread"

Banánovo - orechový chlieb

P o t r e b u j e t e :1 50 g margarínu,160 g práškového cukru, 3 vajíčka, 3-4 banány, 1/2 vanilkového struku, 350 g celozrnnej pšeničnej múky, 3 ČL prášku do pečiva,1/4 ČL morskej soli, 100 g nasekaných orechov,v1/8 l mlieka, margarín na vymazanie formy

P o s t u p : Formu vymastíte margarínom. Rúru rozohrejete  a 170°C. Mäkký margarín rozmiešate s cukrom do peny a postupne pridávate po jednom vajíčka. Olúpané banány roztlačíte  a premiešate s margarínovou zmesou. Vanilkový struk rozrežete pozdĺžne a vyškrabete dreň. Múku preosejete s práškom do pečiva, pridáte soľ, orechy a vanilkovú dreň a zmiešate s mliekom a s banánovým pyré.Vymazanú formu naplníte cestom, povrch uhladíte a pečiete pri rozohriatej rúre na 175 °C asi 55 na nižšej priečke. Chleba necháte vychladnúť a podávajte s jogurtovou zmrzlinou.

Anjelská torta tuláka Jillyho

P o t r e b u j e t e : cca 2 balíčky detských piškót (závisí od veľkosti tortovej formy), 8-10 banánov, 3-4 šľahačky, kávu, koňak, čokoládové hoblinky, strieborné cukrárenské perličky.

P o s t u p : Celú tortovú formu obložíte alobalom. Na dno formy poukladáte hrubšiu vrstvu piškót a pokropíte ju teplou kávou a koňakom. Banány nakrájate na kolieska a položíte v jednej vrstve na piškóty. Pripravíte šľahačku (z 2-3 balíčkov) a polovicu z nej dáte na vrstvu banánov. Potom postup zopakujete. Druhú, vrchnú vrstvu šľahačky zarovnáte s okrajom formy, prekryjete alobalom a dáte stuhnúť do chladničky (6-8 hodín). Hotovú tortu ozdobíte šľahačkou, posypete čokoládovými hoblinkami a striebornými perličkami.

Banánový miláčik

P o t r e b u j e t e : 200g plnotučného tvarohu, 1 vajce, 1 zrelý, žltý banán, 1 dcl plnotučného mlieka, 1,5 lyžice cukru, obsah jedného vanilkového struku alebo pár kvapiek vanilkovej esencie.
P o s t u p : Všetky suroviny zmixujte v elektrickom mixéri a zmes na niekoľko hodín uložte do chladničky. Podávajte s piškótami.

Dobrú chuť!

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.