Dobehni si pre chutnú a rýchlu palacinku!

Palacinky svojim tvarom a zlatistou farbou symbolizujú slnko, vy tak do svojich domovov prinesiete prísľub jarnej nálady už vo februári. Zároveň pripájame krátky výlet do histórie tejto pochúťky, zaujímavé udalosti spojené s palacinkami a chutné recepty.

freepik_pancakes_delicious_2023

Zdroj foto: Freepik

Palacinkový deň započal svoju históriu v Anglicku – najstaršia zmienka pochádza z 15. storočia a je pevne spätá s Veľkou nocou. A keďže Veľká noc je kĺzavý sviatok aj Palacinkový deň nemá pevne stanovený dátum. Vždy sa ale oslavuje v utorok, ktorý predchádza Popolcovej strede, začiatku pôstneho obdobia. Gazdinky vďaka palacinkám spracovali zvyšky z chladničky či špajze, ktoré by sa počas pôstu inak pokazili. Tradične je Palacinkový deň sprevádzaný celou škálou spoločenských akcií, rozhodne sa teda v tomto období nebudete nudiť.

Najznámejšou aktivitou je preslávený palacinkový beh. Tradícia sa zrodila v mestečku Olney v anglickom Buckinghamshire. Jeden utorok, pred Popolcovou stredou, žena opekala palacinky, keď začula kostolné zvony. Tie práve zvolávali na bohoslužbu. Ona, pohrúžená do prípravy jedla, zabudla na čas, dala sa do behu v kuchynskej zástere aj s panvicou a palacinkou, ktorú nechcela spáliť. Takto ustrojená rýchlo utekala až ku kostolu. Stala sa tak historicky prvou palacinkovou pretekárkou bez toho, aby o tom zatiaľ vedela. Skutočne tak založila tradíciu presláveného palacinkového behu, ktorý sa odvtedy stal neoddeliteľnou súčasťou tohto dňa. Palacinkové behy nájdeme takmer v každom anglickom meste. Ich organizovanie sa však nevyhýba ani väčším mestám po celom svete. Celá akcia sa nezaobíde bez rôzneho sprievodného programu, a jedným z jeho bodov býva aj súťaž o najchutnejšiu palacinku.

Palacinky podľa šéfkuchára Ondru Slaninu

1_palacinka_17223

Čo budete potrebovať:

• 250 ml mlieka
• 2 vajcia
• 160−200 g polohrubej múky
• štipka soli a cukru
• 30 ml oleja

Náplň

• 250 g tučného tvarohu
• 2 vanilkové cukry
• 50 g krupicového cukru
• 30 g hrozienok
• 100 g jahodovej marmelády
• 200 g jahôd

Postup:

Z mlieka, vajec, múky, soli, cukru a oleja pripravíme hladké cesto. Rozpálime palacinkovú panvicu a postupne upečieme palacinky. Hotové potrieme marmeládou a tvarohom zmiešaným s vanilkovým cukrom a hrozienkami. Preložíme alebo zrolujeme a doplníme jahodami.

Viac na Blog Tefal – Ako na rýchle a výborné palacinky

Nalesniki (palacinka s orechovým krémom)

2_palacinka_17223

Nalesniky, alebo inak povedané, palacinka s orechovým krémom vám vnesie do vášho dňa pár príjemných sladkých chvíľ. Pochutíte si a navyše si nemusíte strážiť sacharidy.
Na týchto palacinkách si môžete pochutiť už od 1.fázy KetoMix diéty.

Čo budete potrebovať na 1 porciu:

Postup:

Palacinky pripravte podľa návodu na obale. Každú palacinku potrite Lieskovoorieškovým krém a nízkotučným tvarohom. Posypte lieskovými orechami a zabaľte. Môžete ozdobiť Čakankovým toppingom s čokoládovou príchuťou.

TIP:

Vyskúšajte palacinkovú panvicu Tefal Unlimited (G2553872) a opečte si chutné palacinky dozlatista, bez nutnosti pridania oleja alebo tuku. Nový nepriľnavý povrch Titanium Anti-Scratch, v porovnaní s ostatnými nepriľnavými povrchmi značky Tefal, je až šesťkrát odolnejší proti poškriabaniu* a dno je kompatibilné so všetkými varnými doskami. Keď panvica dosiahne ideálnu teplotu, indikátor Thermo-Signal, známe červené koliesko uprostred panvice, novo v dizajne presýpacích hodín, zmení farbu a hodiny zmiznú. To značí, že panvica dosiahla správnu teplotu. Thermo-Fusion™, prémiová indukčná technológia navyše poskytuje rýchly ohrev a rovnomerné varenie. Vďaka nepriľnavému povrchu je tak príprava jedál pohodlná a čistenie veľmi rýchle.

Odporúčaná cena: 41,90 EUR.

Značka Tefal je skutočným expertom na výrobu panvíc. Najnovšia generácia panvíc G6 poskytuje odolnosť voči extrémnym podmienkam - takže v kuchyni s nimi budete pripravovať pokrmy ako správny šéfkuchár. Úprava proti poškriabaniu, nepriľnavosť a odolnosť, to je tá správna voľba panvice, s ktorou poznáte rozdiel. 

  • Nový nepriľnavý povrch TITANIUM ANTI–SCRATCH s vynikajúcou nepriľnavosťou a odolnosťou proti poškriabaniu.
  • Známe červené koliesko THERMO–SIGNAL v novom dizajne presýpacích hodín – počkajte si na perfektnú teplotu.
  • THERMO–FUSION™ - prémiová indukčná technológia poskytuje rýchly ohrev a rovnomerné varenie.

* Interný test opotrebenia

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.