Zaraďte tekvicu do vášho jedálnička, je ideálna aj pre štíhlu líniu

Začiatok jesene rozžiari krajinu všetkými farbami. Je to obdobie, kedy vrcholia všetky práce v záhradách. Je veľká škoda, že si mnoho ľudí tento oranžový poklad spája len s jeseňou, a to predovšetkým vďaka sviatku Halloween.

Tekvica vie toho ponúknuť oveľa viac. Okrem blahodarných účinkov na vaše zdravie z môžete vykúzliť na tanieri skvelé a chutné jedlá, ktoré vám pomôžu ku štíhlejším krivkám.

hokaido_kitchen_922

Tekvica je jednou z mála druhov zeleniny, ktorú môžete v kuchyni využiť bezo zvyšku. Každá časť má v sebe iné potrebné živiny, ktoré spolu tvoria dokonalý celok. Tekvica je z 90 % tvorená vodou spolu s dôležitými minerálnymi látkami. Voda v organizme na seba viaže škodlivé toxíny, ktoré sa z tela následne vyplavujú.

Dužina ako zdroj vitamínov a vlákniny

Okrem vody obsahuje dužina tekvice aj prospešnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a správnu funkciu čriev. Je bohatá aj na antioxidant beta-karotén, ktorý chráni organizmus a je zdrojom vitamínu A. „Vitamíny a minerálne látky nachádzajúce sa v tekvicovej dužine môžu blahodarne pôsobiť aj na vašu pokožku. Dokážu rozžiariť pleť a dodať jej elasticitu a pomáhajú s bojom proti vráskam. Z dužiny si môžete pripraviť aj hydratačnú masku, ktorá pleť príjemne vyživí,“ radí Tereza Vincourová, výživová poradkyňa značky KetoMix.

Semienka nevyhadzujte

Väčšinu tekvíc ľudia rozkroja, vydlabú a semienka vyhodia. Robia však veľkú chybu. Semienka sú plné minerálnych látok, ako je horčík, zinok či železo. Tieto látky podporujú váš imunitný systém a chránia vás pred srdcovými ochoreniami. Keď ich hodíte na panvicu a sprudka nasucho opražíte, stanú sa skvelou chrumkavou pochúťkou na jesenné večery pri filmoch.

hokaido_semienka_922

Uvarte z tekvice niečo dobré, ale o postavu sa pritom nebojte

Ak ste sa rozhodli schudnúť, alebo si len držíte líniu, tekvica by vo vašom jedálničku určite nemala chýbať. Obsahuje minimum kalórií, ale akékoľvek jedlo s touto božskou zeleninou vás príjemne zasýti. Samozrejme záleží na tom, s čím tekvicu skombinujete. Receptov je mnoho, a to nielen slaných, ale aj sladkých. „Ak sa rozhodnete pripraviť si typický jesenný tekvicový koláč a nasypete do neho množstvo bieleho cukru, nemôžete čakať, že to vašu líniu neovplyvní. Pri príprave jedál odporúčam, aby mu venovali potrebný čas a premýšľali nad všetkými ingredienciami. Predovšetkým nad tým, či je možné suroviny nahradiť iným variantom. V prípade cukru napríklad čakankovým sirupom,“ dodáva Tereza Vincourová, výživová poradkyňa značky KetoMix.

V spolupráci s výživovou poradkyňou sme pre vás pripravili 3 jednoduché odľahčené recepty z tekvice, ktorými si môžete doplniť váš diétny jedálniček. 

Tekvicové fit rizoto

Tekvica Hokaido má jednu skvelú vlastnosť. Nemusí sa šúpať a dá sa krásne spracovať úplne celá. Tekvicové rizoto so zníženým obsahom sacharidov si určite obľúbite na prvý pokus.

hokaido_rizoto_922

Ingrediencie:

Postup

Tekvicu umyte a rozkrojte na polovicu. Vydlabte vnútro tekvice a pripravte si tekvicové semienka do misky. Tekvicu nakrájajte na kúsky a poukladajte na plech s papierom na pečenie. Dajte do rúry na 180 stupňov a pečte do zmäknutia. Po upečení tekvicu rozmixujte a prilejte trošku zeleninového vývaru. Množstvo necháme na vás, či chcete mať rizoto redšie alebo hustejšie. Ryžu opláchnite a zbavte konjakového nálevu, vysypte na panvicu s rozpáleným repkovým olejom. Pridajte rozmixovanú omáčku a jedlo zohrejte. Primiešajte parmezán a na druhej panvici sprudka orestujte tekvicové semienka, ktorými rizoto nakoniec ozdobíte. Servírujte s pohárikom dobrého vínka.

Tekvicové proteínové  cookies

Ingrediencie:

Postup

Rozkrojte tekvicu a zbavte ju semienok, ktoré použijete neskôr na ozdobenie. Tekvicu nakrájajte na plátky a tie poukladajte na plech s papierom na pečenie. Pečte do zmäknutia pri teplote 180 stupňov. Medzitým si do misky pripravte drvené orechy, vajce, sypkú zmes Proteínového kokteilu KetoMix. Oslaďte trstinovým sirupom a škoricou podľa chuti. Pridajte tekvicu a vypracujte cesto. Na papier na pečenie položte z cesta pripravené malé placky. Navrch ozdobte semienkami. Nechajte piecť dozlata pri teplote 180 stupňov.

Tekvicový chlieb pre štíhlu líniu

hokaido_bread_922

Ingrediencie:

Postup

Maslovú tekvicu očistite, rozkrojte a vydlabte semienka. Semienka nevyhadzujte, len ich očistite. Nakrájajte tekvicu na kocky a dajte do hrnca. Zalejte vodou, pridajte škoricu, klinčeky a zázvor. Nechajte variť cca 10 minút. Po zmäknutí vyberte z hrnca klinčeky a zázvor a tekvicu rozmixujte tyčovým mixérom. Pripravenú zmes na Proteínový bezlepkový chlieb zmiešajte s vodou a pridajte rozmixovanú tekvicu. Na panvici orestujte očistené semienka, ktoré následne zamiešajte do pripraveného cesta. Cesto vylejte do formy a pečte pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.