Jar na zelenine

Jarné mesiace znamenajú len jedno – príroda sa pomaly, ale isto prebúdza zo zimného spánku a pripravuje sa na najplodnejšiu časť roka. V marci sa tešíme nie len z prvých kvietkov, ale rovnako aj zo sezónnej zeleniny ako sú paradajky či papriky.

Pečený paradajkový šalát podľa Martina Pyca Rauscha
Počet porcií: 4
Potrebujeme: sitko, kuchynskú papierovú utierku

pico_r_18322

Suroviny
70 g quinoa
soľ
1 avokádo
šťava z ½ citróna
1 uhorka
2 lahôdkové cibuľky
mleté čierne korenie
olivový olej
1 strúčik cesnaku
400 g cherry paradajok
sušené oregano
2 krajce chleba
220 g syra halloumi
čerstvá petržlenová vňať

Postup
Quinou dôkladne prepláchneme a varíme 10 minút v dvojnásobnom množstve vody so štipkou soli. Potom ju necháme vychladnúť.

Avokádo nakrájame na kocky a ihneď pokvapkáme šťavou z polovice citróna, aby nezhnedlo. Zmiešame ho s uhorkou a cibuľkami nakrájanými na menšie kúsky, soľou, čiernym korením, 2 lyžicami olivového oleja a vychladnutou quinoou. V panvici s rozohriatym olivovým olejom opečieme očistený strúčik cesnaku a cherry paradajky tak, aby zmäkli a viditeľne sa opiekli, avšak zároveň nestratili svoj tvar. Po 8 - 9 minútach pridáme štipku soli a oregano. Paradajky preložíme na tanier a necháme vychladnúť.

V panvici opečieme na kocky nakrájaný chlieb. Ten najskôr vpije šťavu z paradajok a po 4 - 5 minútach, keď je viditeľne opečený, ho preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Panvicu utrieme papierovou servítkou a ihneď v nej nasucho opečieme aj syr halloumi nakrájaný na kocky. Opekáme aspoň z dvoch strán do zlatista, celkovo asi 2 - 3 minúty.

Servírovanie
Servírujeme v samostatných vrstvách alebo môžeme priamo pred podávaním všetko zmiešať. Porcie dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Pokiaľ šalát vrstvíme do obedárov či iných nádob, najskôr vložíme zelenú časť, potom opečený chlieb, paradajky a na záver grilovaný syr.

Autor receptu – Martin Pyco Rausch

Pizza burger
Počet porcií: 2
Potrebujeme: robot s nadstavcom hák, strúhadlo, valček, veľký plech

lidl_1_18322

Suroviny
Cesto
15 g čerstvého droždia
1 lyžička kryštálového cukru Belbake
300 ml teplej vody
350 g hladkej múky Belbake
soľ Kania olivový olej Primadonna

Paradajkový základ
420 ml krájaných lúpaných paradajok z konzervy Freshona
1 lyžica sušeného oregana Kania
1 nastrúhaný strúčik cesnaku
olivový olej Primadonna
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
štipka kryštálového cukru Belbake

Obloha
400 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
1 strúčik cesnaku
2 štipľavé papričky
200 g syra ementál v celku Milbona
štipka oregana Kania
1 červená cibuľa
2 paradajky
1 hrsť šalátu mix

Postup
Cesto
Droždie rozmrvíme do misky, prisypeme cukor, zalejeme vodou a premiešame. Kvások necháme približne 5 minút napučať.

Múku nasypeme do misy, prilejeme kvások, osolíme a pokvapkáme olejom. Ručne alebo mixérom vymiesime hladké cesto, ktoré je elastické a odliepa sa od stien misky.

Tip: Podľa potreby môžeme pridať múku alebo vodu.

Z cesta vypracujeme bochník, ktorý vrátime späť do misky, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi polhodinu.

Vykysnutý ho preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 časti. Z každej časti vyformujeme bochník, ktorý ešte necháme pod utierkou 7 minút kysnúť.

Paradajkový základ
Všetky suroviny spolu zmiešame.

Obloha
Mäso ochutíme soľou, korením a nastrúhaným strúčikom cesnaku. Pridáme olej a jednu na jemno nasekanú papričku, ktorú sme zbavili jadierok. Z mäsa vytvarujeme tenké placky s priemerom cca 20 cm.

Tip: Placky musia byť tenké a veľké, aby po upečení nezostali surové a pretože sa počas pečenia scvrknú.

Bochníky cesta vyvaľkáme a ponaťahujeme do tvaru kruhu s priemerom 20 cm. Na plech uložíme dva kruhy cesta. Jeden potrieme paradajkovým základom a na základ uložíme plát mäsa. Druhý posypeme nahrubo strúhaným ementálom a štipkou oregana. Pečieme v rúre vyhriatej na najvyššiu teplotu, pri 250 °C približne 8 minút (podľa hrúbky cesta).

Medzitým cibuľu, paradajky a štipľavú papričku nakrájame na tenké plátky

Servírovanie
Na čerstvo upečenú pizzu s paradajkovým základom a mäsom uložíme cibuľu, paradajky, papričku a šalát. Prikryjeme syrovou pizzou a prekrojíme na polovicu.

Teľací T-bone steak s hlivou a špenátom
Počet porcií: 1
Potrebujeme: grilovaciu panvicu, kliešte na obracanie, alobal

lidl_2_1833

Suroviny
1 teľací T-bone steak
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
olivový olej Primadonna
2 lyžice masla Pilos
½ citróna
1 červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
100 g hlivy ustricovej
50 g mladého špenátu
50 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %) čerstvá petržlenová vňať
čerstvý koriander

Postup
Mäso vyberieme z chladničky asi hodinu pred prípravou, aby malo izbovú teplotu. Okraje steaku s tukom narežeme, aby sa počas pečenia nesťahovali. Mäso osušíme z oboch strán, osolíme a okoreníme. Sprudka restujeme na rozpálenej panvici s olejom najprv na strane s tukom a potom zo všetkých ostatných strán.

Tip: T-bone steak grilujeme 2 – 3 minúty z každej strany. Zbytočne doň nepicháme ostrými predmetmi, inak z neho vytečie šťava a mäso zostane suché.

Na mäso položíme lyžicu masla, stiahneme z ohňa, pokvapkáme pár kvapkami citrónovej šťavy, prikryjeme alobalom a necháme odležať 7 – 10 minút.

Na rozohriatej panvici s olejom restujeme cibuľu nakrájanú na lupienky a cesnak na plátky. Hlivu nakrájame na menšie kúsky a pridáme na panvicu. Osolíme, okoreníme a podľa potreby prilejeme olej. Po pár minútach pridáme lyžicu masla a keď sa roztopí, prihodíme špenát. Premiešame, podlejeme smotanou, krátko prehrejeme a stiahneme z ohňa. Dochutíme citrónovou šťavou a nasekanými bylinkami.

Servírovanie
Teľací T-bone steak prelejeme výpekom a servírujeme s hlivou a špenátom.

Dobrú chuť!

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - https://kuchynalidla.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.