Letné párty menu plné farieb

Napísal LIdl, Aperol 14. august 2021

Šaláty sú pre mnohých len plným tanierom listovej zeleniny. Nenechajte sa však pomýliť. Pripravili sme pre vás recepty z Kuchyne Lidla, ktoré sú ľahké ale nápadité, chutné no bez pocitu prejedenia a rozhodne výživné. Pridáme aj recept na dokonalý Aperol Spritz.

aperol_spritz_821

Ako na dokonalý APEROL SPRITZ?
Pohár naplňte až po okraj veľkými kockami ľadu. Na ľad nalejte 6 cl Prosecca a následne 6 cl Aperolu. Ako posledné pridajte 3 cl perlivej vody. Na premiešanie potom stačí len jedno otočenie dlhou lyžičkou – to preto, aby sa drink krásne spojil a zároveň si uchoval perlivosť. Aperol Spritz má mať zjednotenú chuť, žiadne vrstvy. Na záver vložte do drinku plátok čerstvého pomaranča a vychutnajte si harmóniu chutí a vôní.

Hoci je postup prípravy Aperolu veľmi jednoduchý, stačí pár maličkostí a namiesto lahôdky budete servírovať sklamanie. Čomu sa teda oblúkom vyhnúť?

1) Ľadu nie je nikdy dosť. Pohár naplňte naozaj až po okraj a používajte veľké kocky, nikdy nie ľadovú triešť. Keď bude ľadu málo, bude sa rýchlo rozpúšťať a zbytočne drink riediť.

2) Na Aperol Spritz sa tradične používa Prosecco, ktoré v drinku perfektne ladí s Aperolom. Nenahradzujte ho inými šumivými vínami a už vôbec nie tichým vínom. Má to jedinú výnimku: pre dokonale vyladenú chuť barmani odporúčajú špeciálne šumivé víno Cinzano Pro-Spritz, ktoré bolo vytvorené práve na prípravu perfektného Aperol Spritz-u.

3) Všetko svieže a čerstvé. A tým nemyslíme len pomaranč, ale aj Prosecco a sódu. Perlivosť je v drinku úplne zásadná, nezbavujte sa jej ani prehnaným miešaním drinku. Slamky nechajte v zásuvke, pripravili by ste sa o výnimočnú bylinkovo-pomarančovú vôňu.

APEROL po taliansky
Čas na Aperol majú Taliani spojený s tzv. cicchetti. Ide o drobné delikátne pochutiny, ktoré nájdete v každom bare v Benátkach. Možnosti sú nekonečné, nič ale nepokazíte smaženými krúžkami chobotnice, marinovanými sardinkami sarde in saor, kúskami syra a salámy, tradičným pokrmom baccala mantecato, smotanovou solenou treskou, ale aj pečenou sépiou alebo krevetami. Cicchetti skvele dopĺňajú Aperol Spritz a spoločne tvoria rituál, ktorý Benátčania berú veľmi vážne. Je to čas na oddych, stretnutie s priateľmi, užívanie si jednoduchého potešenia z dobrého jedla, pitia a spoločnosti. Skúste to tiež!

Vychutnajte s plný tanier rozmanitých farieb

Šalát s kačacím mäsom a granátovým jablkom
Počet porcií: 2

1_lidl_0821

Potrebujeme: panvicu, alobal
Suroviny:
150 g upečeného kačacieho mäsa (môžeme použiť aj mäso, ktoré nám zvýšilo)
1 fenikel
olivový olej Primadonna
soľ Castello
mleté čierne korenie Mikado
1 hruška
1 hrsť vlašských orechov Alesto
šťava z 1/2 citróna
1 granátové jablko
80 g šalátu
50 g syra Grana Padano
Crema di Balsamico Deluxe

Postup:
Z fenikla odrežeme vňať (odložíme si ju na neskôr) a odstránime vonkajšie listy. Umytý a osušený fenikel nakrájame na tenké plátky a restujeme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja. Osolíme a okoreníme ho. Pridáme očistenú a na menšie kúsky nakrájanú hrušku a orechy.
Dozlatista opečenú zmes dochutíme šťavou z ½ citróna a necháme vychladnúť. Granátové jablko nakrájame na mesiačiky a vylúpneme z neho zrniečka. Pridáme vychladnutú zmes a hrsť umytého a osušeného šalátu insalatina. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pridáme nakrájané upečené kúsky kačacieho mäsa a zľahka premiešame.

Servírovanie
Šalát podávame posýpaný hoblinami syra Grana Padano. Môžeme ho dozdobiť feniklovou vňaťou a redukovaným balsamicom.

Avokádový šalát s kuracím mäsom
Počet porcií: 4

2_lidl_0821

Potrebujeme: alobal, škrabku
Suroviny:
500 g kuracích pŕs
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
čerstvý tymian
olivový olej Primadonna
šťava z 1 citróna
4 vajcia
2 stonky stonkového zeleru
4 lahôdkové cibuľky
1 uhorka
2 avokáda
250 g kyslej smotany Pilos (16 %)
2 biele bagety

Postup:
Očistené kuracie prsia osolíme, okoreníme, posypeme tymianom, pokvapkáme olejom a rukami vmasírujeme do mäsa. Restujeme na rozohriatej panvici s olejom zo všetkých strán do zlatohneda. Stiahneme z ohňa, pokvapkáme šťavou z ½ citróna a olejom, prikryjeme alobalom a necháme chvíľku odpočinúť.
V miske zmiešame vajíčka uvarené na tvrdo a nakrájané na kocky, očistené stonky zeleru a 2 lahôdkové cibuľky na drobno. Očistenú uhorku pozdĺžne prekrojíme na polovicu a pomocou lyžičky z nej odstránime jadierka. Nakrájame ju na malé kocky a preložíme do misky. Potom pridáme dužiny avokád nakrájané na malé kúsky, soľ, korenie, šťavu z ½ citróna, kyslú smotanu a zľahka premiešame. Na rozohriatej panvici s olejom opečieme bagety nakrájané na krajce.

Servírovanie
Avokádový šalát servírujeme s kuracím mäsom nakrájaným na plátky, ktoré v reze osolíme a okoreníme. K jedlu podávame opečenú bagetu. Pokrm posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky a najmä mäso ešte pokvapkáme olejom.

Cícerový šalát s restovaným lososom
Počet porcií: 2

3_lidl_0821

Potrebujeme: sitko, strúhadlo
Suroviny:
2 filety z lososa
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
olivový olej Primadonna
30 g masla Pilos
šťava z ½ citróna
240 g cícera v náleve Freshona
1 šalotka
2 stonky stonkového zeleru
1 červená paprika
100 g cherry paradajok
1 strúčik cesnaku
čerstvá petržlenová vňať
čerstvá bazalka
100 g kyslej smotany (16 %)

Postup:
Umyté a osušené filety lososa stiahneme z kože, ochutíme soľou, korením a opekáme na rozohriatej panvici s olivovým olejom zo všetkých strán do zlatohneda. Stiahneme z ohňa, na obidve filety položíme plátok masla, pokvapkáme šťavou z ½ citróna a necháme odpočinúť. Cícer precedíme, opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. V miske ho zmiešame s očistenou zeleninou (šalotkou, zelerom, paprikou, paradajkami) nakrájanou na drobno, nastrúhaným strúčikom cesnaku, soľou, korením, olivovým olejom a nasekanými čerstvými bylinkami.

Tip: Môžeme použiť aj iné druhy čerstvých byliniek - mätu alebo pažítku.

Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme porciu šalátu, naň položíme filet lososa, dozdobíme smotanou a lístkami bazalky.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - https://kuchynalidla.sk/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.