V hlavnej úlohe rebarbora

Vyskúšajte si pripraviť doma delikátne rebarborové recepty, ktoré vás osviežia a získate vďaka nim nové chute. Odľahčite svoj žalúdok a doprajte si croissant s rebarborou či cupkakes, ktoré lahodia jazyku aj oku a sú plné vitamínov a živín. 

Zaujímavosti o rebarbore...

Rebarboru zaraďujeme medzi zeleninu, ktorú konzumujeme ako ovocie. Pochádza z Číny a Tibetu; a na územie Európy sa dostala vďaka arabským obchodníkom. U nás má povesť, že je to jedlo chudobných, lenže - patrí k najzdravším druhom zeleniny...

Podľa starej pranostiky je rebarbora najchutnejšia do Jána, čiže do 24.júna, pretože potom stráca na kvalite a chuti. Rapíky zdravej a chutnej rebarbory musia byť celistvé, čisté a bez škodcov. Kvalitná rebarbora nesmie mať hrdzavé škvrny, farba tmavoružová až červená pokrýva aspoň dve tretiny rapíka.

Rebarbora zabalená do vlhkej utierky vydrží v priehradke na zeleninu v chladničke čerstvá niekoľko dní. Surová rebarbora nakrájaná na kúsky vydrží zmrazená až rok. Rebarboru kombinujeme s jahodami alebo jablkam

Croissant s jahodovo-rebarborovým džemom
Počet porcií: 12 porcií

lidl_rebarbora_1

Potrebujeme: zaváraninové fľaše, mixér s miesiacim hákom, potravinovú fóliu, papier na pečenie, valček, plech na pečenie, pierko na potieranie

Suroviny:

Croissant
100 ml mlieka Pilos
25 g droždia
200 ml vlažnej vody
500 g hladkej múky Castello
65 g kryštálového cukru Castello
8 g soli Castello
250 g zmäknutého masla Pilos
Na potretie
1 vajíčko
1 žĺtok
štipka soli Castello

Džem
600 g jahôd
600 g rebarbory
500 g kryštálového cukru Castello
šťava z 2 citrónov
kôra z 1 citróna

Postup:

Croissant
V mlieku rozmiešame droždie, pridáme vodu, lyžicu múky, lyžicu cukru, premiešame a necháme vykysnúť kvások. Zvyšnú múku, cukor, soľ a 20 g masla vymiešame na mrveničku. Prilejeme kvások a vymiesime elastické cesto, ktoré sa odlepuje od misky. Cesto zabalíme do fólie, nie natesno, aby mohlo kysnúť, a odložíme do chladničky na 2 hodiny.
Medzitým zvyšné maslo rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik s hrúbkou približne 3 mm. Odložíme ho do chladničky.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik, aby sme do neho mohli zabaliť maslový plát. Cesto s maslom rozvaľkáme a zložíme na 4-krát ako knihu. Cesto opäť zabalíme do fólie, nie natesno, a necháme v chladničke 1 hodinu podkysnúť.

Potom cesto v smere spoja rozvaľkáme na dĺžku valčeka a zložíme na 3-krát ako list. Opäť zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Potom postup zopakujeme ešte raz.

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm. Nakrájame na trojuholníky dlhé asi 10 cm, najkratšiu stranu narežeme a cesto zrolujeme. Konce zahneme, aby sme vytvorili špecifický mesiacovitý tvar croissantu. Croissanty necháme 1 - 2 hodiny podkysnúť, aby zdvojnásobili svoj objem. Podkysnuté croissanty potrieme vajíčkom rozšľahaným so žĺtkom a štipkou soli. Pečieme ich do chrumkava v rúre vyhriatej na 200 °C.

Džem
Prípravu džemu začneme deň vopred.
Ovocie umyjeme, očistíme a nakrájame - jahody na väčšie kúsky, rebarboru na malé. Premiešame s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou a necháme pri izbovej teplote odstáť do druhého dňa. Na druhý deň ovocie za stáleho miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia. Džem nalejeme do zaváraninových fliaš a sterilizujeme alebo stačí zabaliť do deky a nechať vychladnúť.

Servírovanie: Croissanty servírujeme rozkrojené a potreté domácim rebarborovo-jahodovým džemom.

Chutná kytica z rebarborových cupcakes
Počet porcií: 12 porcií

lidl_rebarbora_2

Potrebujeme: kastról, sitko, metličku na šľahanie, plech na cupcakes, papierové košíčky na cupcakes, ručný mixér, cukrárske vrecká, rôzne ozdobné špičky, polystyrén, črepník, špajdle, zelené listy

Suroviny:

Cesto
300 g rebarbory
175 g kryštálového cukru Castello
3 pomaranče
125 g hladkej múky Castello
80 g mandlí Belbake
štipka soli Castello
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
125 g kyslej smotany Pilos (18%)
3 vajíčka
150 g masla Pilos

Krém
250 g masla Pilos
120 g práškového cukru Castello
300 g nátierky z čerstvého syra Goldessa Classic
kôra z 1 pomaranča
kôra z 1 citróna
červené potravinárske farbivo
fialové potravinárske farbivo

Postup:

Cesto
Stonky rebarbory ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Preložíme do kastróla, zasypeme 50 g kryštálového cukru a pridáme šťavu a kôru z pomarančov. Uvaríme do mäkka. Potom scedíme a necháme vychladnúť. Medzitým v miske zmiešame múku, zvyšný cukor, pomleté mandle, soľ a prášok do pečiva. V druhej miske zmiešame smotanu, vajíčka a vlažné rozpustené maslo. Mokré ingrediencie prilejeme k suchým a pár ťahmi spojíme. Vmiešame aj vychladnutú rebarboru. Plech na cupcakes vystelieme papierovými košíčkami a naplníme cestom do 2/3. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút. Upečené cupcakes necháme vychladnúť.

Krém
Maslo s cukrom vyšľaháme mixérom do peny. Po častiach zašľaháme nátierku z čerstvého syra. Na záver pridáme pomarančovú a citrónovú kôru. Krém rozdelíme na tri časti. Jednu časť zafarbíme červenou potravinárskou farbou, druhú fialovou a tretiu necháme bielu. Krémy naplníme do cukrárskych vreciek s ozdobnými špičkami. Na ružové ruže použijeme veľkú špičku s dlhými zúbkami, na fialový orgován malú špičku s ostrými zúbkami, na bielu chryzantému hladkú špičku na tvorbu lupeňov.

Servírovanie:
Upečené a vychladnuté cupcakes napichujeme na špajdle do polystyrénu v črepníku a zdobíme krémom. Aby bola kytica dokonalá, medzery vyplníme listami. Na záver môžeme previazať mašľou.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - https://kuchynalidla.sk/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.