Rímska kuchyňa

Tradícia, ktorá oplýva rôznymi chodmi, kde sú cestoviny v skutočnosti ústredným prvkom, ale tiež druhými chodmi založenými na mäse a mnohých rôznych druhoch zeleniny , ktoré pochádzajú z agropastierskej oblasti za hlavným mestom. Je to rímska kuchyňa, strážca autentických gastronomických chutí.

Kuchyňa s intenzívnou chuťou, ktorá vychádza z pôvodných sedliackych receptov, ktoré sa dnes preslávili po celom svete. Dnes je rímska kuchyňa kuchyňou, ktorú poznajú a milujú Taliani i cudzinci. Patria medzi nich jedlá ako napríklad Carciofi alla romana (artičoky), Gnocchi alla romanaTrippa alla romana (držky) či Saltinbocca alla romana (telacie plátky).

Saltimbocca alla romana, šťavnaté teľacie plátky potreté surovou šunkou a šalviou, varené na panvici s maslom a deglazované bielym vínom. Pravdepodobne, sa tento pokrm nezrodil v Ríme alebo v Laziu, ale dokonca ani v oblastiach Brescie, kde sa často varí saltimbocca. Faktom je, že dnes rímska verzia receptu, ktorý sa pripravoval už na konci devätnásteho storočia, dorazil do rôznych oblastí Talianska a tiež zahraničia, kde sa stal jedným z najznámejších typických jedál talianskej kuchyne.

saltimbocca_alla_romana

Teľacia saltimbocca a stredomorský zemiakový šalát

P O T R E B U J E T E : 500 g teľacieho stehna, 200 g prosciutto di parma , 20 g čerstvej šalvie, múka na poprášenie mäsa, 80 g masla, 2dcl suchého bieleho vína , olivový olej, zeleninový/kurací/teľací vývar, červený vínny ocot, 6 stredných zemiakov typu C, 1 červená cibuľa, 1 hrsť petržlenovej vňate, 1 lyžica kapár, 2 nakladané uhorky, soľ, korenie, špáradlá

P O S T U P:

Teľacie stehno očistite od blán a nakrájajte na 150g plátky cez vlákna. Zľahka naklepte, osoľte, okoreňte a pridajte plátky prosciutta a šalvie tak, aby pokrývali väčšinu teľacieho plátku. Pripravené mäso poprášte múkou a oklepte.

Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode do mäkka a ešte horúce ošúpte. Roztlačte ich a pridajte najemno nasekanú cibuľu, kapary, petržlenovú vňať a uhorky. Dochuťte červeným vínnym octom, soľou, korením a dávkou olivového oleja. Všetko zmiešajte dohromady.

Plátok teľacieho masa s prosciuttom opečte sprudka na oleji z oboch strán, najskôr však stranu s prosciuttom. V momente, keď sú už obe strany chrumkavé, vyberte mäso z panvice. Pridajte trochu vína, nechajte z dvoch tretín odvariť, pridajte pár lyžíc vývaru, opäť zredukujte a nakoniec pridajte studené maslo, ktoré vmiešajte do tekutiny. Vráťte teľacie plátky do prehriatej omáčky a prilejte aj šťavu, ktorú mäso medzitým pustilo.

Dobrú chuť!

Zdroj recept:  Spolu chutí najlepšie

Pripojiť sa môže zadarmo každý milovník dobrého jedla a pitia. Odkaz na stream nájdete na Instagrame Coca-Cola Česko a Slovensko. Nasledujúce varenie 6. a 20. marca 2021.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.