Zapečené baklažány s mozzarellou podľa kajakárky Jany Dukátovej

„Je to lahôdka, ktorú nie je vôbec zložité pripraviť. Hlavnú prácu totiž zaobstarajú šikovná varná platňa a rúra. A kým sa budú baklažány zapekať, stihnete si ešte aj zacvičiť a urobiť niečo pre svoje zdravie. Obed v stredomorskom štýle bude potom skvelou bodkou na záver. U nás sa po ňom hneď zapráši,“ hovorí Jana.

jana_dukatova_kuchyna

Jana Dukátová je nielen špičková športovkyňa, ale aj aktívna žena. „Ako ambasádorka značky MORA sa s fanúšikmi pravidelné delí o nové tipy a triky, ako jesť zdravo bez prehnaných diét. Zároveň ich stále motivuje k pohybu, ktorý všetci tak veľmi potrebujeme – aj v tejto dobe, keď sú voľnočasové športové aktivity pre rodiny obmedzené. Jana tak pomáha aj v súčasnej neľahkej situácii spolu so značkou MORA podporiť zdravý životný štýl,“ vysvetľuje Regina Netolická, Head of Marketing CZ/SK Gorenje group.

Baklažán – fešák príjemnej chuti
Baklažán a jeho fialová farba s ušľachtilým tvarom a lesklou šupkou zostáva pre mnohé rodiny na Slovensku neznámou zeleninou. Možno vás teda prekvapí, že napríklad v Prahe (čo je naozaj neďaleko) sa kupovali plody baklažánu na trhu už v roku 1880. Dnes je na siedmom mieste vo svetovej produkcii zeleniny.
Baklažán obsahuje dostatočné množstvo vitamínov A, stopové prvky (molybdén, mangán a bór). Práve pre prítomnosť mangánu vznikli o baklažáne orientálne povesti o jeho sexuálnej stimulácii. Lekári sa domnievajú, že konzumácia baklažánu môže mať priaznivý vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Podľa najnovších amerických výskumov obsahuje baklažán značné množstvo antioxidantov, ktoré môžu byť účinnou ochranou pred stresom a infekciami. Oceníte ho aj pri ľadvinových a močových ťažkostiach.
Jeho príjemnú, korenisto-sladkastú chuť vyhľadávajú najmä labužníci. Z čerstvých plodov sa dajú pripravovať aromatické šaláty. Dusené baklažány s cesnakom a ďalšou zeleninou dokážu vytvoriť vskutku zaujímavé chuťové kombinácie. Baklažán však môžete aj vypražiť, výborný je napríklad zapekaný s mozzarelou, paradajkami alebo plnený mletým mäsom.

baklazan_jdukatova_pr

Rozmýšľate, čo pripraviť na obed? Skúste delikátne zapečené baklažány s mozzarellou podľa receptu špičkovej slovenskej kajakárky a majsterky sveta Jany Dukátovej. 

Na Janin recept budete potrebovať:

 ˗ 3 veľké baklažány
˗ 50 g masla
˗ 2 jarné cibuľky
˗ 250 g šampiňónov
˗ 2 strúčiky cesnaku
˗ 400 ml paradajkovej omáčky
˗ 200 g cherry paradajok
˗ 350 g čiernych olív
˗ soľ
˗ čierne korenie
˗ 1 lyžicu oregana
˗ 2 mozzarelly
˗ 50 g nastrúhaného parmezánu

A ako na to?

Baklažány pozdĺžne rozkrojte. Nožom do nich narežte mriežku a pomocou lyžice vydlabte dužinu, ktorú potom použijete do náplne.
Na panvici si rozpustite maslo a dozlatista na ňom opečte nadrobno nakrájané šampiňóny. Pridávajte vždy maximálne jednu hrsť šampiňónov, aby nepustili vodu a iba sa opekali.
Keď budete mať všetky šampiňóny opečené, pridajte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a prelisovaný cesnak. Ešte chvíľu opekajte a potom pridajte polovicu dužiny z baklažánov, paradajkovú omáčku, čierne olivy nakrájané na polovice a rozštvrtené cherry paradajky. Celú zmes osoľte, okoreňte a pridajte lyžicu oregana. Priklopte pokrievkou, duste 20 minút a občas premiešajte. Potom pokrievku odkryte a varte ešte 10 minút.

Keď bude zmes hotová, naplňte ňou baklažány. Položte na ne nakrájanú mozzarellu a posypte nastrúhaným parmezánom. Dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40 minút.

Tip na drink: Cinzano Prosecco

To, že prosecco pochádza z Talianska, vie už dnes každý milovník šumivého vína. Vedeli ste však aj to, že Taliani vďačia za svoje šumivé vína značke Cinzano? V polovici 19. storočia si Savojský kráľ vyžiadal odborné znalosti Cinzana na výrobu prvého talianskeho šumivého vína. Chcel tak vytvoriť taliansku alternatívu k úspešnému francúzskemu šampanskému, ktoré vtedy dominovalo trhu s vínom na celom svete. Vznikol tak nový výrobok - šumivé vína Cinzano. Odvtedy sa svet nemôže nasýtiť talianskych bubliniek. Cinzano Prosecco D.O.C. je príjemne suché šumivé víno so sviežimi a ovocnými tónmi jablka a hrušky. Má sladkú vôňu a je ľahké. Prenesie vás do slnečného Talianska už po prvom dúšku! 

cinzano_prosecco21

A akú rúru používa Jana?

Jana nedá dopustiť na multifunkčnú rúru MORA VT 779 BX s množstvom vyspelých funkcií. Má patentovaný vnútorný zaoblený tvar rúry, ktorý je inšpirovaný tradičnou kamennou pecou. Tento tvar necháva horúci vzduch rovnomerne prúdiť okolo pripravovaného pokrmu tak, aby bol vždy rovnomerne prepečený aj bez otáčania pekáčom či plechom. Výkonná veľká rúra v energetickej triede A+ s objemom 71 l má pätnásť prednastavených automatických programov: nielen klasické a teplovzdušné pečenie a gril s ventilátorom i bez neho, ale aj rýchly predohrev, rozmrazovanie alebo udržovanie teploty pokrmu. Nechýbajú ani špeciálne programy na pečenie chleba a mäsa, prípravu domáceho jogurtu či kysnutie cesta. O čistotu rúry sa postará program EcoClean. Na komfortnú obsluhu je rúra v elegantnom nerezovom variante vybavená tromi teleskopickými výsuvmi. Príjemné je aj tlmené zatváranie dvierok. Rúra sa ovláda jednoducho pomocou intuitívneho dotykového panelu. Odporúčaná cena je 499,- EUR.

O Jane Dukátovej

Jana Dukátová je špičková slovenská kajakárka, majsterka sveta vo vodnom slalome z roku 2006 a historicky prvá majsterka sveta v kategórii kanoe – ženy z roku 2010. Je aj víťazkou seriálu Svetového pohára 2009, 2010, 2011, 2013 a medailistkou seriálu Svetového pohára v rokoch 2014, 2015, 2016 i 2017. Je trojnásobnou majsterkou Európy do 23 rokov a akademickou majsterkou sveta.

Na Majstrovstvách Európy v kanoistike na divokej vode v roku 2010 sa jej podarilo získať medailu v každej kategórii, ktorej sa zúčastnila. V roku 2006 bola za svoj mimoriadny talent ocenená Cenou Ondreja Nepelu, ktorú na Slovensku udeľuje olympijský výbor športovcom do 23 rokov s výraznou športovou perspektívou. Na olympiáde v Londýne v roku 2012 skončila na 6. mieste, na OH v Riu de Janeiro na skvelom 4. mieste. Od roku 2004 je pravidelnou členkou reprezentačného družstva vodných slalomárov SR. Zároveň je členkou olympijského „Top tímu“ Slovenska.

MORA PLNÁ ŽIVOTA - www.mora.cz

MORA a príjemné chvíle s rodinou patria k sebe už takmer dvesto rokov. A pretože dobré jedlo a pečenie nemôžu vo väčšine rodín chýbať, prichádza MORA s celoročnou akciou, v ktorej zákazníci získajú pri nákupe akejkoľvek vstavanej rúry MORA 10 balení múky zadarmo až domov. Viac o akciách na www.mora.cz v sekcii „Promo Akcie“.

Zdroj foto: Mora, Jana Dukátová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.