Jeleninu by sme si na tanieri mali dopriať častejšie

Mäso je pravidelnou súčasťou jedálnička Slovákov. Najčastejšie konzumujeme hydinu a bravčové mäso, ale vyhľadávame aj hovädzinu či ryby. Mäso z vysokej zveri si doprajeme len zriedka, no pre jeho účinky na organizmus sa odporúča zaradiť ho do jedálnička pravidelne.

Čerstvé a slovenské

Kvalitné jelenie mäso je možné zaobstarať si priamo od poľovníka, ale nájdete ho aj v akciovej ponuke od stredy 11. novembra do utorka 17. novembra vo všetkých predajniach BILLA. Ponúkané mäso je čerstvé a má garantovaný slovenský pôvod. „Jelenina je jedným z produktov, ktorý sme limitovane zaradili do našej širokej ponuky slovenských výrobkov. Napĺňame tým náš zámer rozširovať sortiment slovenských potravín a plniť tak náš verejný prísľub v rámci projektu Doba slovenská. Záleží nám aj na tom, aby sa vysoko kvalitné mäso našej zveri dostalo k ľuďom aj inak ako od poľovníkov. Nie všetci zákazníci majú takúto možnosť, preto sa tešíme, že v našich supermarketoch si môžu akciovej limitovanej ponuke zakúpiť chutné a čerstvé jelenie plece, stehno a krkovičku slovenského pôvodu,“ uviedol generálny riaditeľ BILLA Dariusz Bator. 

Mäso nielen pre športovcov

Jelenie mäso patrí medzi najchudšie formy mäsa a má vysoký obsah bielkovín a je zdrojom zinku, železa a viacerých vitamínov. Konzumácia jeleniny podporuje rast svalov a má aj ďalšie pozitívne účinky na organizmus. „Jelenie mäso je vhodné pri budovaní kvalitnej svalovej hmoty, a to pre svoj vysoký obsah bielkovín a kreatínu. Kreatín je látka, ktorá je dekády študovaná pre podporu športového výkonu, no v ostatných rokoch sa skúma napríklad aj spojitosť kreatínu a rôznych funkcií mozgu,“ uviedol Boris Bajer, odborník na výživu pôsobiaci v Slovenskej akadémii vied.

Keďže ide o červené mäso, aj jeleninu je potrebné konzumovať racionálne. „Nespracované mäso z jeleňa je však nepochybne zdravšie ako spracované. Konzumácia jeleniny raz týždenne je bezpečná a spestrí jedálniček,“ povedal B. Bajer. Mäso z jeleňa má jemnú chuť a chudú štruktúru, preto je vhodné pripravovať si ho vo forme steakov. Tvrdšie časti mäsa sa jednoducho uvaria v tlakovom hrnci.

Pre inšpiráciu nemusíte chodiť ďaleko, chutný recept na jelení guláš pre vás pripravila naša foodblogerka Ela Kaslu. Naozaj netreba mať obavy z prípravy, je to úplne jednoduché a podľa receptu ho pripravíte aj u vás doma.

jeleni_gulas_billa

Jelení guláš

Čo potrebujeme:
1 kg jelenieho mäsa (stehno, krkovička, alebo pliecko)
2 lyžice oleja
60 g údenej slaniny
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
2 mrkvy
1 petržlen
1 lyžica brusnicového džemu alebo sušených brusníc
200 ml červeného suchého vína
Cca 500 ml hovädzieho vývaru alebo podľa potreby
Korenie a bylinky: rozmarín, borievky, nové a celé čierne korenie, soľ, bobkový list, mletá červená paprika, mletá rasca

Postup:
Na oleji opečieme slaninu nakrájanú na kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Potom pridáme koreňovú zeleninu a restujeme, až je zelenina opečená do zlata. Pridáme pretlačený cesnak, rozmarín, nové a čierne korenie, borievky a bobkový list. Do zeleninového základu pridáme očistené a na väčšie kúsky nakrájané mäso, a dobre premiešame. Mäso necháme zatiahnuť, osolíme, ochutíme ešte brusnicami, rascou a mletou paprikou. Podlejeme vínom, počkáme pár minút, kým sa odparí alkohol a podlejeme vývarom tak, aby bolo mäso takmer zakryté. Prikryjeme, plameň stíšime a dusíme do mäkka, približne 2-3 hodiny. Občas premiešame.
Jelení guláš podávame s parenou knedľou, lyžičkou brusnicového džemu a rezom citróna.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.