Kurací vývar nasýti aj lieči

Napísal Zrodené v EU 27. september 2020

S prichádzajúcimi chladnejšími dňami a sychravými počasím sa u ľudí zvyšuje riziko prechladnutia, angíny či chrípky. Ako prevencia pred nimi môže poslúžiť aj hydinové mäso. Medicínu z kuchyne poznali už naše staré matere a je dobré spomenúť si na to aj dnes. Kurací, prípadne slepačí vývar je dobrý tak na zasýtenie, ako aj na liečenie.

A to je v tomto období prechladnutí a chrípok viac ako aktuálne

Už od stredoveku sa recepty na liečivý kurací vývar dedia z generácie na generáciu. Napríklad v  židovskej kuchyni sa   vývar nazýva aj tekutým penicilínom.   Látky obsiahnuté v   polievke totiž pôsobia protizápalovo, pomáhajú zmierňovať kašeľ a uvoľňujú upchatý nos. Posilňujú organizmus, imunitný systém, blahodarne pôsobia na tráviacu sústavu. Zjesť kuraciu polievku znamená zohriať telo zvnútra a doslova ho nabiť dôležitými   vitamínmi.* Hydratuje organizmus a je vynikajúcou kombináciou látok pre ich okamžité vstrebávanie do organizmu. Obsahuje proteíny , ktoré sú pri prechladnutí a pri nechuti do jedenia veľmi dôležité pre posilnenie imunity.

Kurací vývar okrem mäsa pozostáva aj zo zeleniny, ktorá predstavuje bohaté spektrum vitamínov a antioxidantov. Proces liečby tak prebieha rýchlejšie. Poctivá kuracia polievka podľa najnovších výskumov skutočne funguje ako liek. Výskum skúmal vplyv vývaru na pohyb bielych krviniek, ktoré chránia telo pred zápalom. Pri rôznych infekciách sa ich rýchlosť spomaľuje. Práve pri konzumácii kuracej polievky sa opäť aktivizujú, a tým sa telo s chorobou vysporiada skôr.*

Slovenskí spracovatelia  združení v Únii hydinárov Slovenska uvedomujúc si priaznivé účinky  kuracieho vývaru ponúkajú na trhu kvalitné čerstvé  kuracie polievkové zmesi, po ktorých by sme mali siahať v tomto chrípkovom období častejšie ako po antibiotikách.  Viac na www.zrodene.eu

hydina_zrodeneeu

Kuracia (slepačia) polievka

P O T R E B U J E T E: 

- celé kura (sliepka)
- 1 zväzok čerstvej polievkovej zeleniny (mrkvu, pór, petržlen, zeler)
- 1 cibuľa
- 3l vody
- 1 zväzok zelenej petržlenovej vňate
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- čierne korenie

P O S T U P:
Mäso umyjeme pod studenou vodou. Cibuľu rozkrojíme naprieč a obä plovice osmahneme na suchej panvičke.Všetky prísady vložíme do hrnca a prilejeme vodu, aby boli všetyk ingrediencie zaliate.
Pomaly zahrievame, ale nevaríme. Penu počas varenia pomaly zbierame, aby nebola kalná.
Uvedieme k varu, teplotu znížime, aby polievka mierne bublala. Varíme 1 hodinu (sliepku 2 1/2).

Dobrú chuť!

Zdroj: Podľa publikovanej štúdie z roku 2000 o vplyve kuracieho vývaru pri prechladnutí a chrípke od lekára a výskumného pracovníka UNMC, Stephena Rennarda, M.D.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.