Ajvar, dobrota z paprík a baklažánu k letným receptom

Mnohí z nás sa s Ajvarom zoznámili v obľúbenej dovolenkovej destinácii našincov, v Chorvátsku, kde je považovaná za tradičnú a vychýrenú chuťovku tamojšej kuchyne. Je vyhľadávanou pochúťkou vegánov a vegetariánov.

Ajvar Podravka sa totiž vyrába iba z červených paprík a baklažánov. Navyše, vďaka jeho špecifickej a lahodnej chuti sa dá použiť na mnoho spôsobov: ako zeleninová príloha, chutná nátierka na pečivo, ku grilovaným jedlám, na varenie, pečenie alebo do šalátov. Vďaka šetrnému procesu pasterizácie si zachováva 100% chuti a cenné vitamíny. Ajvar jemný a Ajvar pikant obsahujú iba prírodné ingrediencie bez konzervantov, alergénov či umelých aróm. Vychutnajte si slnkom pobozkanú zeleninu z Chorvátska v Ajvare od Podravky! Viac na www.podravka.sk.

Kaviár vegánov a vegetariánov

Ajvar je skutočným pokladom dozretým pod horúcim stredomorským slnkom. Práve vďaka Chorvátsku a jeho gurmánskemu umeniu pozná túto lahodnú zeleninovú prílohu celý svet! Červené papriky sa zberajú raz ročne a sú spracované do 3 hodín od dovezenia do továrne v chorvátskom meste Kalnik. Šetrným procesom pasterizácie si Ajvar Podravka zachováva prirodzenú chuť i vôňu zeleniny a najmä vysoký obsah vitamínov a minerálov. Vedeli ste, že v jednom 350 g pohári Ajvaru je spracovaných 7 červených paprík a len 100 g tejto pochúťky pokryje doporučenú dennú dávku vitamínu C?

Vyskúšajte Ajvar ako prílohu ku grilovaniu, alebo k našim receptom s nádychom leta, ktoré sú jednoduché a veľmi chutné - vegetariánske cuketové placky a šalviový chlieb s cesnakom.

VEGETARIÁNSKE CUKETOVÉ PLACKY (4 porcie)

Suroviny:
1 stredne veľká cuketa
50 g rukoly
2 vajcia
125 ml Acidka bieleho plnotučného
1 šálka polohrubej múky, môže byť aj špaldová
20 g medvedieho cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
olej na smaženie

Na šalát:
reďkovky, pažítka
Acidko biele
soľ, mleté čierne korenie

Postup:
1. Očistenú cukinu nahrubo nastrúhame. Osolíme a chvíľu necháme postáť, aby pustila prebytočnú šťavu a jemne vyžmýkame. Cesto nebude riedke a placky sa nebudú rozpadávať.
2. Pridáme nadrobno nasekanú rukolu a medvedí cesnak, dodajú plackám pikantnú chuť. K zelenine a bylinkám pridáme potom celé vajcia, Acidko, múku, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Všetko jemne premiešame – konzistencia cesta by mala byť podobná ako pri zemiakových plackách.
3. Malé placky smažíme na rozohriatom oleji do zlatista z oboch strán.
4. Acidko zmiešame s nadrobno nakrájanou pažítkou, ochutíme soľou a korením. Reďkovky nakrájame na tenučké plátky, prelejeme Acidkovým nálevom a podávame k plackám.

ŠALVIOVÝ CHLIEB S CESNAKOM

Suroviny:
400 g pšeničnej chlebovej múky
100 g celozrnnej špaldovej múky
1 balíček sušeného droždia
2 lyžičky soli
1 lyžica cukru
350 ml vlažnej vody

Náplň – šalviové pesto:
1 hrnček natrhaných čerstvých lístkov šalvie
2 hrsti vlašských orechov
4 strúčiky cesnaku
80 g nastrúhaného parmezánu
125 g Hery Maslová príchuť

Postup:
1. Všetky suroviny na cesto dajte do robota a vymiešajte nelepivé, hladké cesto. Prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte hodinu kysnúť.
2. Medzitým si pripravte šalviovú náplň – pesto. Heru rozpusťte. Všetky suroviny dajte do mixéru a rozmixujte na hladkú zmes.
3. Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu. Každú polovicu zvlášť rozvaľkajte na obdĺžnik s veľkosťou asi 20 x 40 cm. Potrite pestom (to tiež rozdeľte na polovicu). Nedotierajte až ku okrajom. Nechajte asi 1 cm voľného miesta.
4. Zrolujte napevno a položte na dosku, spojom nadol. Rozrežte ostrým nožom pozdĺžne na polovicu. Prepleťte spolu dve rozrezané časti tak, aby orezaná strana zostala navrchu.
5. Potrite rozpustenou Herou, posypte trochou nastrúhaného parmezánu a dajte na hodinu dokysnúť pod utierku. Budete mať dva prepletené „chleby“.
6. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 35 – 40 minút dozlatista. Potom nechajte trochu vychladnúť.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.