Slováci nie sú na kávu lakomí: Doprajeme si kvalitu aj špeciality

Slováci a Slovenky pijú kávu odlišne. Pre pánov je skôr silným životabudičom, dámy ju milujú ochutenú ako sladkú bodku za obedom. No či ide o mužov alebo o ženy, pre všetkých platí - za kvalitu sú ochotní si priplatiť.

tchibo baristka0719

Podľa spoločnosti Tchibo si Slováci radi vypijú šálku kávy a nevyhýbajú sa ani experimentom. Za kvalitnú, čerstvú a voňavú kávu sme ochotní si aj priplatiť a jej príprave radi venujeme potrebný čas. Kým muži majú radi kávu silnú a kvalitnú, dámy uprednostnia lahodnosť a atraktivitu nápoja, ako aj novinky. Ochutená káva im nahrádza sladký dezert po obede. Pánom chutia viac kávové koktaily s whiskey, bourbonom, Espresso Martini, dámy majú radšej kávu s čokoládou či šľahačkou. V chladných dňoch sú vyhľadávané kávy ochutené karamelom, likérom, šľahačkou, v lete zas ovocím a ľadom. Cestovatelia si pochvaľujú kávovú limonádu Mazagrande v plechovke, ktorou nahrádzajú energetické nápoje.

Ako spoznáte dobrú kávu?

Baristka Michaela Tomanová hovorí, že základom sú kvalitné zrnká. Vplyv na kvalitu kávymá pestovanie, zber, spracovanie, triedenie, praženie. A v neposlednom rade aj to, akým spôsobom chceme kávu pripravovať. „Ak máte drahú kvalitnú kávu, pražením určenú na filtrovanie a použijete ju na prípravu espressa, nebude vám chutiť, pretože bude výrazne aciditná a tak na ňu zanevriete. Pritom chyba nebola v káve, ale vo vašej nesprávnej príprave,“ objasňuje odborníčka Tchibo, čo je potrebné brať do úvahy pri príprave tohto obľúbeného povzbudzujúceho nápoja. 

Hotová káva by podľa nej mala mať krásnu hustú krémovú penu, ktorá sa dá nabrať lyžičkou. Olejové škvrny na káve sú neprípustné. „Tá pravá káva nám ´pošteklí´ všetky zmysly a vyčarí úsmev na tvári,“dodáva baristka. 

Baristka odporúča: Tri osviežujúce špeciály na leto

V horúcich mesiacoch dobre padne za studena pripravovaná káva Cold Brew. Je sladšia, jej horkosť a acidita sú jemnejšie. Baristka Michaela Tomanová odporúča vyskúšať cold brew s citrónovou zmrzlinou a súčasne pozýva na ochutnávku na kávový bar do obchodov Tchibo, kde na vás počas letných mesiacov čakajú 2 kávové novinky: Espresso tonic Červený pomarančĽadové latte Biela broskyňa, ktoré potešia oči aj mlsné jazýčky. Nezabudnite sa zastaviť na ochutnávku!

tchibo 0719

Tip baristky Tchibo na za studena macerovanú kávu Cold Brew 

Prísady:

▫  1 l studenej vody

▫  100 – 150 g nahrubo pomletej kávy Tchibo Privat Kaffee African Blue

▫  kocky ľadu

▫  miešacia nádoba a filter alebo French Press

▫  pohár

▫  prípadne mlieko, šľahačka...

Príprava:

Pomletú kávu zmiešajte s vodou v nádobe alebo vo French Presse a nechajte lúhovať 12 – 16 hodín pri izbovej teplote. Vzniknutý koncentrát prefiltrujte a vychlaďte. Lahodnú kávu Cold Brew máte hotovú! Ochutiť ju môžete mliekom, šľahačkou či ovocím.     

Zdroj foto: Tchibo                                                       

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.