Katalánska kuchyňa

Sent Sovi je jedna z najstarších kuchárskych kníh z 12. storočia, v ktorej sa nachádzajú zmienky o katalánskom kuchárskom umení. Receptúry boli ovplyňované arabskou, germánskou a galskou kuchyňou.

Z histórie...

V stredoveku na území Katalánska sa spájali románske, arabské, galské a germánske vplyvy, ktoré ovplyvnili rôzne receptúry a pôvodnú kuchyňu tohto regiónu. Vďaka moreplavcom kuchári začali používať rôzne korenia, ktoré obohatili pokrmy na kráľovskom dvore, ako aj na bohatých šľachtických dvoroch. Do dnešných dní pretrváva z tohoto obdobia obľuba v kombinovaní chutí a príprave sladko-pikantných pokrmov.

K rôznym druhom mäsa (hydina, jahňacina, divina) sa často pridáva čerstvé alebo sušené ovocie. V gurmánskych receptoch nájdete aj mäsové pokrmy v kombinácii s nie príliš sladkou čokoládou. Charakteristickou črtou pre katalánsku kuchyňu je bohatá paleta surovín v nezvyčajnom spôsobe použitia, napríklad v spájaní morských plodov a diviny.

Perlička po katalánsky – Pintade à la catalane

P O T R E B U J E T E: 1 ks očistenej perličky, 8 tenkých plátkov prerastenej slaninky, 30 strúčikov cesnaku, 3 citróny, 100 ml bieleho suchého vína, 200 ml teľacieho vývaru, soľ, korenie


P O S T U P: Perličku obalíte slaninkou a opečiete zo všetkých strán v pevnom hrnci s priliehajúcou pokrievkou. Pridáte trochu vody, prikryjete a dusíte do mäkka. Medzitým rozpolíte strúčiky cesnaku, vložíte ich do vriacej vody, po minúte vyberiete a necháte odkvapkať.
Citróny olúpete, dva z nich nakrájate na štvrtiny, tretí na plátky. Všetky citróny povaríte jednu minútu vo vode a necháte odkvapkať.
Keď je perlička mäkká, vyberiete ju z hrnca a odložíte. Do hrnca nalejete víno a varechou uvoľníte usadeniny zo stien. Perličku rozpolíte a mäso oddelíte od chrbta. Kosti pridáte do hrnca, prilejete vývar a varíte ešte 10 minút, potom precedíte. Do omáčky pridáte cesnak a citróny, prehrejete, osolíte a okoreníte. Mäso nakrájate na kusy, dáte do omáčky a pomaly varíte asi 10 minút. Ako prílohu podávate ryžu alebo zemiaky na pare.

Najjednoduchší katalánsky dezert – Mel i mato
Jeden z najjednoduchších a najtypickejších dezertov je mel i mato – mliečny dezert pokvapkaný medom.

P O T R E B U J E T E: 350 g tučného krémového syru (tvaroh, ricotta), 350 g krémového syru z kozieho mlieka, 250 g cukru, 100 ml citrónovej šťavy, 500 ml vody, 50 g medu, 50 g rozpolených vlašských orechov

P O S T U P: Syry zmiešate s cukrom a citrónovou šťavou. Po lyžiciach pridávate vodu a zmiešate. Hmotu vložíte do misy na zapekanie a dáte na dve hodiny do mrazničky. Hmota nesmie príliš stuhnúť.

Na každý dezertný tanierik dáte dva kopčeky hmoty, pokvapkáte medom, ozdobíte polovicami orechov a podávate.

Crema Catalana

P O T R E B U J E T E (4 porcie): 6 vaječných žĺtkov, 750 ml mlieka, 40 g kukuričnej múky, 125 g cukru, 1 škoricu, 8 lyžíc lieskovo-orieškového krému, trstinový cukor podľa chuti na vytvorenie tenkej krusty

P O S T U P: Do pripravených sklenených alebo hlinených misiek vložte dve polievkové lyžice lieskovo-orieškového krému . V hrnci pomaly zahrievajte mlieko so škoricou. V druhom hrnci zatiaľ dohladka vyšľahajte vaječné žĺtky s cukrom a múkou. Ako náhle začne mlieko vrieť, vyberte z neho škoricu a pomaly prilejte do pripravenej zmesi. Všetko premiešajte a opäť zahrejte, až kým zmes nezhustne. Pudingovú zmes nalejte do pripravených misiek. Nechajte vychladnúť. Následne dezert posypte trstinovým cukrom a ohňom vytvorte karamelovú krustu. Hotovú pochúťku môžete servírovať po obľúbenom pokrme alebo iba tak na zlepšenie nálady. 

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.