Zavárací čas...

... je tu a femme vám ponúka niekoľko netradičných zaváracích receptov. Dostatok zaváracieho nadšenia a následne dobrú chuť!

frutta orto 05 1000x6002

Zeleninový šalát
Nakrájajte na plátky cukínu, na rezance mrkvu, na krúžky červenú cibuľu, na kocky červenú papriku, rozdeľte karfiol na ružičky, všetko zľahka osoľte a zalejte nálevom. /Nálev na jeden 7 dl pohár: 4-5 lyžíc cukru, 1 lyžicu soli, 0,5 dl octu a 5-6 kusov nového korenia./ Hotový šalát uložte na niekoľko hodín do chladničky. Môžete ho konzumovať čerstvý, alebo ho môžete sterilizovať (maximálne 10 minút pri 70-tich stupňoch Celzia).

Veselá čalamáda
Nakrájajte na kocky 1,5 kg uhoriek, na rezance 0,5 kg papriky a 2 menšie cukíny, na krúžky 2 cibule a postrúhajte 3 mrkvy na tenkom strúhadle. /Nálev na jeden 7 dl pohár: 4 dl octu, 2 lyžice cukru, 2-4 štvrtené feferónky a 1 nakladač./ Precedeným nálevom zalejte čalamádu a uložte ju na 12 hodín do chladničky. Čalamádu môžete konzumovať čerstvú, alebo ju môžete sterilizovať (10 minút pri 70-tich stupňoch Celzia).

Veľká fazuľa
24 hodín nechajte močiť 1 kg veľkej bielej fazule; na kocky nakrájajte 1kg cibule a 1,5 kg ošúpaných rajčín a na rezance 1,5 kg papriky. K zliatej fazuli pridajte na oleji podusenú cibuľu, papriku a rajčiny. Všetko premiešajte a zalejte nálevom /0,25 litra octu, 0,25 kg cukru a 1precedený nakladač/. Zmes krátko poduste, naplňte ňou poháre a sterilizujte (10 minút pri 70-tich stupňoch Celzia). Fazuľu podávajte k mäsu alebo cestovinám (v druhom prípade znížte množstvo octu na tretinu).

Jablkový rôsol 

P o t r e b u j e t e : na 1 liter jablkovej šťavy 180g cukru. 

P o s t u p : Neošúpané jablká rozdeľte na štvrtiny, očistite ich a vložte do zaváracieho hrnca. Potom jablká zalejte studenou vodou (kúsok nad úroveň jabĺk) a varte, až sa jablká rozvaria. Rozvarené jablká preceďte cez gázu a šťavu nechajte variť na prudkom ohni. Keď sa cca štvrtina šťavy odparí, pridajte cukor. Osladenú šťavu nechajte naďalej variť na prudkom ohni (cca 30 minút) a priebežne zbierajte vytvorenú penu. Hotový (dostatočne hustý) rôsol odstavte a nalejte do sterilizovaných pohárov. Keď rôsol vychladne, poháre uzavrite a uložte na chladné miesto.

Ľutenica 

P o t r e b u j e t e : 3 kg rajčín, 150g feferóniek, 1,5 dl oleja, 100g cukru, soľ, čierne korenie, nové korenie, 1 bobkový list, petržlenovú vňať, zelerovú vňať a 3 hlavičky cesnaku.

P o s t u p : Rajčiny blanšírujte, ošúpte a vyberte ich stred. Potom ich nakrájajte na kúsky a povarte v zaváracom hrnci, kým sa odparí približne tretina tekutiny. Restujte cca 20 minút feferónky na oleji a potom ich - spolu s koreninami - pridajte k rajčinám. Za stáleho miešania varte 10 minút, pridajte cukor, petržlenovú vňať, zelerovú vňať a na plátky nakrájaný cesnak. Za stáleho miešania varte ďalších 10 minút a horúcu zmes nalejte do sterilizovaných pohárov. Poháre uzavrite a sterilizujte 20 minút pri 70 stupňoch Celzia.

Miešaná "omáčka"

P o t r e b u j e t e : 1 kg cukín, 1 kg cibule, 2 kg rajčín, 0,5 kg paprík, 1 hlavičku cesnaku, 1 veľký zeler, 2 veľké mrkvy, 2 dl oleja, 1 dl bieleho vína, 2 lyžice citrónovej šťavy, 4 lyžičky sójovej omáčky, 2 lyžice vegety, 2 lyžičky mletej červenej papriky, 1 lyžicu mletého čierneho korenia, 1 lyžicu tymiánu, 1 lyžicu oregana, 1 veľký rajčinový pretlak. 

P o s t u p : Zeleninu nakrájajte na malé kúsky, vložte do zaváracieho hrnca a spolu s prísadami uvarte do mäkka. Nalejte do sterilizovaných pohárov a 10 minút sterilizujte pri 70 stupňoch Celzia.

1 Komentár

  • Komentár Katarína %AM, %29 %290 %2018 %05:%sep napísal Katarína

    Tieto recepty musím vyskúšať.Pacia sa mi

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.