Škótska kuchyňa

Škótsku kuchyňu charakterizuje rozmanitosť ponúkaných pokrmov. Pripravujú sa morské aj sladkovodné ryby, zverina, divoké vtáky, hovädzie a iné.

Lesy a široké pláne ponúkajú zverinu, bažanty, divoké kačice, sladkovodné ako aj morské ryby, hovädzí dobytok, špeciálne  škótske náhorné plemeno na mäso, jahňacinu a baraninu. Úprava potravín je odlišná a nie raz sa prieči našim zaužívaným zvykom.  V dávnej minulosti si obyvatelia Škótska pripravovali jednoduché jedlá ako bola ovsená kaša – porridge. Ovos bol hlavnou surovinou, nakoľko jeho pestovanie  je nenáročné. Medzi energeticky bohatšie jedlá patrili  morské ryby, pripravované hlavne údením (kipper– údený, korenený sleď, abroath smokies – údená treska). 

Škótskou špecialitou je Haggis, pripravuje sa z rozomletých a povarených ovčích vnútorností, hovädzieho loja a ovsených vločiek, ktorá je zošitá do ovčieho žalúdku  a tak sa varí 3 hodiny. Hotch – Potch je  vývar z jahňacieho krku so zeleninou a jačmeňom a Stovies sú zbytky mäsa a zeleniny zmiešané s osmaženou cibuľou. Sýty, tmavý koláč Black Bun a pripravuje z hrozienok, ríbezlí, mandli, hnedého cukru, zázvoru a škorice.

scotland 1200x720

Scotsman

Potrebujete:
½ kg hovädzieho stehna, 2 väčšie cibule, 200 ml oleja na smaženie, 10 – 15 tenkých fazuľových luskov, 1 väčšia mrkva, trochu petržlenovej vňate na ozdobenie, soľ a čierne korenie.

Postup:
Umyté mäso nakrájajte na kocky, do pekáča nalejte oleja po jeho rozpálení pridajte na jemno nakrájanú cibuľu, ktorú osmažíte do zlatista. Potom pridajte nakrájané mäso, ktoré pri vysokej teplote osmažíte. Pridajte soľ, korenie a keď mäso začne hnednúť, podlejte vodou. Pridajte fazuľové lusky, mrkvu na kolieska nakrájanú a podusíte do mäkka. Na tanieri mäso posypte petržlenovou vňaťou a podávajte s pečivom.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.