Nežiadúci nájomníci, mole v kuchyni

Nikto z nás sa nepoteší poletujúcim motýlikom zo špajze alebo skrine z vlnenými odevmi. Nie sú prieberčivé, chutí im všetko a pre náš byt znamenajú zaručene katastrofu. Pomôže jedine dokonalá revízia potravín a šatstva.

mola potraviny 1200x628

Kuchyňa
Potravinovú moľu si najčastejšie donesieme z obchodu alebo k nám priletí od suseda v paneláku cez bytové jadrá, ventiláciou a rôznymi škárami. Nežiadúci nájomník prechádza rôznymi vývojovými štádiami; zo štádia vajíčka sa vyliahne do štádia motýlika cez štádium húsenice, ktorá je oným škodcom na našich zásobách v potravinových skrinkách. V múke, v strúhanke, ryži, v cereáliách, v strúhanom kokose alebo v korení si ich ľahko všimnete. Vytvárajú zhluky pavučiniek, ktoré sú nalepené na potravinu.

Najväčšiu škodu narobia larvy, motýliky sú len predzvesťou pohromy... Potravinová moľa má strieborné krídielka s tmavými škvrnami, okrem spomínaných sypkých potravín si pochutí aj na orieškoch, semenách a sušenom ovocí.

Prevencia
V boji proti potravinovým moliam pomáha prevencia, pretože susedovu špajzu nemáte možnosť skontrolovať. Sypké potraviny preosejte cez sitko a presypte do nádob s patentným uzáverom. Pozor! Mole sú schopné prehrýzť aj mikroténové vrecko. Vrecka zo sypkých potravín povyhadzujte. Pravidelne vetrajte a upratujte priestory, v ktorých máte potraviny. Pri varení, priebežne skontrolujte dózu; ak je sypká potravina napadnutá, ihneď ju zlikvidujte a nádobu poriadne umyte.

 Užitočné tipy:

- Ak ste si nie istí, či múka nie je kontaminovaná zárodkami lariev, najskôr ju preosejte a na chvíľu ju dajte do vyhriatej rúry alebo mrazničky.

- V kuchyni nepoužívajte chemické prostriedky, vyskúšajte priedušné vrecká so sušenou citrónovou kôrou alebo čierne korenie

- Vhodné sú lepivé lapače, sú to pásky napustené feromónmi, ktoré priťahuje moly.

Nabudúce šatová moľa ...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.