Na slovíčko so šéfkuchárom Chateau Gbeľany

Napísal Michaela Conzarová 10. máj 2016

K pobytu v krásnych historických priestoroch patrí aj elegantné stolovanie a vybrané špeciality haute-cuisine.

Hostia si môžu vychutnať delikátne pokrmy aj menšie občerstvenie počas oddychového dňa, rodinného posedenia, či obchodného rokovania. Výnimočný priestor reštaurácie Belene s výhľadom na nádvorie kaštieľa a do anglického parku umocňuje dokonalý kulinársky zážitok, o ktorý sa stará šéfkuchár Anton Šeliga aj so svojím tímom. My sme ho vyspovedali.

femme: Kde ste pôsobili doteraz a prečo ste sa rozhodli pre prácu v kaštieli?
Anton Šeliga: Mojej obľúbenej práci sa venujem už 29 rokov. Pôsobil som v Nemecku a na Slovensku v štvorhviezdičkových hoteloch. A do kaštieľa som prišiel hlavne preto, aby som už konečne bol bližšie k svojej rodine.

femme: Akú kuchyňu tu ponúkate?
Anton Šeliga: Starú slovenskú kuchyňu v modernom štýle, ale aj medzinárodnú. To znamená, že používame v jedlách aj krúpy, pohánku, obľúbené sú kačacie prsia s lokšami, jahňacie kolienko.

femme: Často mávate v kaštieli aj svadby. Ako vyzerá svadobné menu?
Anton Šeliga: Veľký záujem je najmä o silnú kuraciu a hovädziu polievku, čím viac mäsa je v nej, tým je lepšia. Z hlavných jedál sú to kačacie prsia na šalátovom liste s mätovým vinagreatom alebo bravčová panenka plnená so sušenou slivkou v kabátiku z oravskej slaniny. Dezerty si ľudia zvyčajne donesú svoje, ale ja im pripravím čokoládové soufflé s horúcimi malinami, čo im veľmi chutí.

femme: Mali ste aj nejaké zvláštne želanie?
Anton Šeliga: Áno, onedlho si bude černoch brať Slovenku a mal požiadavku, že si donesie zvláštny druh veľkých banánov, aby sme ich extra vyprážali.

femme: Čo ponúkate z medzinárodnej kuchyne?
Anton Šeliga: Zubáča na rôzne spôsoby, pstruha filetovaného so zemiakovým pyré z fialových zemiakov z Francúzska.

femme: Mesiac máj poznáme ako mesiac lásky, pripravujete špeciálne menu?
Anton Šeliga: Jedálne lístky meníme každé dva mesiace. Chystáme polievku z medvedieho cesnaku, špargľu na rôzne spôsoby, rebarborovú tortu, jedlá z bryndze...

femme: Prezradíte nám nejaký recept?
Anton Šeliga: Môj obľúbený je krkovička plnená nivou a pórom, kde potrebujeme ešte oravskú slaninu, korenie, soľ. Mäsko naklepeme osolíme, okoreníme, vložíme ingrediencie opečieme, vložíme do alobalu a dopečieme. K tomu ponúkneme zemiakové pyré a zeleninovú garnitúru alebo zemiak pečený v šupke na mesiačiky.

Foto Michaela Conzarová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.