Domáci bylinkový sirup

Jarné a letné mesiace sú nielen plné slnka, ale aj voňavých kvetov a byliniek. Popustite uzdu svojej fantázii a uvarte si z darov prírody domáci sirup!

Medovkový, bazový, mätový... S novým cukrom určeným špeciálne na prípravu sirupu z byliniek to bude hračka!

Tradícia

Výroba domáceho sirupu spolu s varením džemu a zaváraním patrí neodmysliteľne ku kuchynskej alchýmii nejednej šikovnej gazdinky. Už naši predkovia totiž vedeli, že jedným z účinných spôsobov ako prirodzene zachovať cenné látky v kvetoch a bylinkách je uchovať si ich v koncentrovanej podobe – teda ako sirup v sklených  fľašiach.  Navyše kto už ochutnal limonádu z domáceho bazového alebo medovkového sirupu vie, že niet lepšieho letného osvieženia. Čerstvú malinovku s vôňou leta si však môžeme pripraviť prakticky kedykoľvek, hoci aj v treskúcej zime. Stačí si uviazať zásteru a navariť si v dostatočnom predstihu zásoby sezónneho sirupu. Domácej výrobe nahráva aj fakt, že koncentrovaný roztok obsahuje len to, čo si doňho sami dáme, teda žiadne umelé farbivá, arómy, alebo konzervanty. Len prírodné šťavy a prírodný cukor.

Cenný macerát

Nie každý vie, že okrem tradičných štiav možno na výrobu domáceho sirupu použiť aj šťavnaté bylinky a krehké kvety. Z tejto kategórie je azda najznámejší bazový a medovkový sirup, ktorých spoločným znakom je, že kvety a silicami prevoňané listy medovky sa pred samotným varením sirupu macerujú, teda lúhujú. Často aj viac ako 24 hodín. Tým dochádza k šetrnému uvoľneniu arómy a chuti čerstvých surovín. Neexistuje presný vzorec na to, koľko kvetov, alebo snietok byliniek je potrebných na liter vody. Platí, že čím viac ich použijeme, tým bude sirup silnejší s plnšou chuťou i vôňou. Pri medovke je minimálne potrebné množstvo veľká hrsť lístkov, kvetov bazy minieme na liter aspoň 15. Ak chceme domácemu bylinkového sirupu dopriať príznačnú zelenkavú farbu, do zmesi pridáme aj trošku čerstvo vylisovanej šťavy z medovky alebo mäty.

Domáci sirup ľahko a jednoducho!

Skvalitniť a zefektívniť výrobu domáceho sirupu pomôže nový špeciálny cukor. Korunný cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek sa vyznačuje prírodným zložením a vysokou kvalitou. Predností má však oveľa viac. V prvom rade poskytuje spotrebiteľovi hotovú zmes, ktorá obsahuje správny pomer prísad pre perfektný pôžitok zo sirupu. Nemusíte odhadovať aké množstvo cukru a citrónovej šťavy je potrebné na určitý objem kvetov alebo byliniek. Balenie obsahuje nielen správny pomer surovín, ale aj presný návod na prípravu, ktorá je veľmi jednoduchá. Cukor rozpustíme varením v pol litri vody. Týmto sladkým roztokom následne zalejeme kvety bazy, alebo bylinky a necháme ich odstáť v chlade 48 hodín. Macerát potom precedíme a povaríme ešte tri minúty. Hotový sirup sa uchováva v sklených fľašiach so vzduchotesným uzáverom bez potreby ďalšej sterilizácie. Fľaše je dobré skladovať v tmavej miestnosti. Sirup tak vydrží čerstvý dlhé mesiace a pred otvorením nie je potrebné mať ho v chladničke. Plusom je, že vďaka unikátnemu zloženiu si stále zachováva príjemnú konzistenciu, chuť i farbu.

Korunný cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek sa predáva v štýlovom a praktickom kilogramovom balení.

 

Malá inšpirácia

Stále váhate, či sa podujať na prípravu domáceho sirupu? Úžasné vlastnosti týchto byliniek vás presvedčia.

  • Mäta pieporná

Mätový sirup má široké možnosti využitia. V lete je neoceniteľný jeho chladivý a osviežujúci účinok v limonádach a miešaných drinkoch. V kombinácii s trstinovým cukrom tvorí dokonalé chuťové spojenie neodmysliteľne patriace k tradičnému kubánskemu mojitu. Mäta tiež zvyšuje telesnú kondíciu, chuť do jedla a posilňuje celú nervovú sústavu. V prvom rade však blahodarne pôsobí na žalúdok a jeho prípadné ťažkosti. Aktivizuje vylučovanie pečene a pankreasu, utišuje bolesti žlčníka i žalúdka. Lieči koliky a prináša úľavu pri bolestiach hlavy a migrénach.

  • Medovka lekárska

Sirup z medovky má úžasnú citrónovú vôňu i chuť. Vďaka týmto vlastnostiam sa preto hodí na prípravu ľadových čajov a kokteilov, osvieži však aj ovocný šalát. Medovka je sýtozelená bylinka, ktorá sa vyznačuje silnými antibakteriálnymi účinkami a pomáha pri utišovaní nervových problémov a podráždenosti a to najmä u detí. Nápoje z medovky pomáhajú pri nespavosti, liečia herpes i depresie. Inhalácia silice dokonca napomáha pri odkašliavaní. Jedná sa o naozaj všestrannú bylinku, ktorá výborne chutí a blahodarne pôsobí na organizmus.  Ak sa potrebujete koncentrovať, alebo si naopak len tak oddýchnuť, medovková limonáda vám urobí vítanú spoločnosť.

  • Kvety bazy čiernej

Bazový sirup je prvotriednym liekom na prechladnutie. Čistí priedušky a uľavuje pri kašli. Tým sa však výpočet priaznivých účinkov nekončí. Kvety z bazy čiernej priaznivo ovplyvňujú systém látkovej výmeny, uvoľňujú bolesti hlavy, tváre a dokonca i zubov a uší. Baza pomáha aj pri zápale nervov, napríklad trojklanného, sedacieho a iných. Bazový sirup možno riediť vodou ako limonádu, vtedy má upokojujúce účinky a priaznivo vplýva na stav tela i duše. Možno ho však užívať aj po lyžičkách v koncentrovanejšej podobe ako liek.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.