Objavte kúzlo fine diningu s Marcelom Ihnačákom

Dať tradičnému netradičný šat je niekedy to pravé k tomu, aby ste si získali pozornosť a udržali ju. Presvedčte sa o tom, že vôňa luxusu vie zaviať do každej kuchyne. S kvalitou, čerstvosťou, cenovou dostupnosťou a navyše, so slovenským podpisom.

1_table_lidl

Podľa slov jednotky v kuchyni – Marcela Ihnačáka, dokážu  slovenské výrobky konkurovať tým svetovým. Počuli ste už o stúpajúcom trende fine diningu? Inšpirujte sa a doprajte si ho aj vy spolu s dobre mienenými tipmi od odborníčky na etiketu – Márie Gálikovej. 

Počiatky fine diningu sú späté s koncom 17. storočia a obľúbeným štátom – Francúzskom. O čo ale presne ide? Predovšetkým o exkluzívny zážitok, v ktorom je jedlo jeho neodmysliteľnou súčasťou. Nie však len to. Skvelý servis, zameranie na detail a štýlová atmosféra. To všetko k tomu patrí tiež. Svoj priestor zaberá neskrotná inšpirácia, ktorá sa odzrkadľuje ako v platingu, tak aj tradične-netradičných kombináciách. „Takéto degustačné menu je postavené na niekoľkých chodoch. Bavíme sa o rozmedzí 5 – 10 ale aj 12. Chody by po správnosti mali na seba nadväzovať, uviesť chuťové bunky do pohybu a pripraviť ich na symfóniu chutí. Porcie sú minimalistické, preto netreba mať obavy, že by ste toľko chodov nezvládli skonzumovať,“ opisuje šéfkuchár Kuchyne Lidla Marcel Ihnačák. Ako sám hovorí, pri fine diningu je dôležité vzdať hold všetkým potravinám. Lacnejším i tým drahším. Dôležitá ja práve príprava a ich spracovanie, či finálne dekorovanie na tanieri, a teda popri tom všetkom samotná láska a vášeň z procesu. „Vďaka tomu, že obľúbený potravinový reťazec Lidl združuje vo svojich predajniach to najlepšie zo Slovenska od svojich verných dodávateľov, si viete vyskladať menu v štýle fine diningu aj vo svojej kuchyni. Neminiete na to zbytočne veľa peňazí a s trochou cviku časom určite ohúrite najbližšiu návštevu aj s úplne bežne dostupnými potravinami,“ dodal šéfkuchár.

ihnancak_lidl

So správnym stolovaním ešte lepšia atmosféra

Odborníčka na etiketu a stolovanie Mária Gáliková hovorí, že nielen k fine diningu, ale aj úplne bežnému menu doma pri stole patria určité pravidlá etikety stolovania. Tiež potvrdzuje, že na to, aby ste si doma vykúzlili vyšší gastronomický zážitok netreba byť milionárom.  Podľa jej slov, veľa o našich zvykoch stolovania napovedá, ako dokážeme narábať s obrúskom, manipulovať s príborom alebo držať pohár. „Práve tomuto dynamickému stereotypu sa naučíme v domácom prostredí, už ako deti od svojich rodičov. Povedala by som, že človek v rámci vzťahov, či už osobných alebo pracovných, oveľa skôr uspeje, ak ovláda etiketu stolovania. Barbar, ktorý po jedle použije pri stole špáradlo, alebo siahne po látkovom obrúsku ako po vreckovke, vysiela o sebe jasné signály, ktoré mu môžu skôr uškodiť, ako pomôcť. Čo sa ešte látkových obrúskov týka, patria na kolená. Pán si ho rozprestrie celý, dáma si uloží obrúsok preložený, skladom k sebe, aby si mohla ľahko utrieť ústa do vnútornej strany obrúsku. Ak padne na zem, nedvíhame ho, požiadame personál potichu o nový. Platí to aj o príbore a všetkom, čo nám spadne pod stôl. Čo je pod stolom, to sa nás netýka,“ hovorí.

2_table_lidl

Ako je to so sedením za stolom?

Pani Gáliková upozorňuje na drobnosti etikety pri sedení: „Dáma by mala vždy sedieť na jednej tretine stoličky, chrbtom ku stene a čelom k oknu, prípadne oproti vstupným dverám. Kabelku odkladá za seba. Za veľké foux pas sa považuje kabelka na stole,“ dopĺňa.

Pozor na chlieb!

Chlieb, respektíve akýkoľvek druh pečiva, si neodkusujeme ale odlamujeme. „Áno, presne tak, vkladáme si do úst sústo po súste,“ konštatuje odborníčka.     

Marcel radí, ako by mohlo vyzerať vaše 6-chodové menu v pohodlí domova

  • V prípade amouse bouche, chuťovky či jednohubky, ktorá je pohladením pre jazyk v jednom súste, naservírujte svojim hosťom crostini so škvarkami, vajíčkom sezónnou špargľou a prepojte to s ľahkosťou olivového oleja.
  • Ďalší chod patrí šalátu. Lákavé chute pečenej bryndze, kúskov čerstvej repy, reďkoviek, marinovaných hrozienok sultánok poskrývaných v šalátových listoch, oslovia nejedného. V predajniach Lidl si k nemu viete napárovať aj vhodné víno. Tip od Marcela – Rizling rýnsky z Pivnice Tibava. Suché elegantné víno žltozelenej farby jemnej vône pripomínajúcej vôňu lipového kvetu.
  • Voňavá polievka zo špargle, zelených luskov, údeného kolena a čerstvých byliniek zohreje a pripraví na hlavné jedlo ctených hostí či partnera, pre ktorého sa rozhodneme menu vykúzliť.
  • Bravčová panenka je zdanlivo obyčajným mäsom. Avšak restovaná so sušenou šunkou, špargľovou salsou, cuketou, zemiakmi a omáčkou demi glace s rozmarínom sa stane dokonalým pokrmom. Aké víno k tomu? Cabernet Sauvignon rosé polosuché z Vinárstva Doľany.
  • Ako sladké potešenie odporúča šéfkuchár Kuchyne Lidla tvarohovo-makový koláč s bielou čokoládou, marhuľovou omáčkou a čučoriedkovým finišom.
  • Bodka na záver? Výber delikátnych syrov od slovenských dodávateľov a čerstvého ovocia k tradičnému vínu.

 

Po francúzsky amuse bouche – po slovensky jednohubka Marcela Ihnačáka

Budete potrebovať:

  • chrumkavé chlebíky (crostini z Ciabatty)
  • Pikok, Chrumkavé škvarky
  • Pilos, 150 g maslo
  • Kania, plnotučná horčica
  • prepeličie vajcia
  • Bio Organic, 250 g špargľa
  • citrón
  • šalotka
  • bazalka
  • Primadonna, olivový olej
  • Kania, soľ
  • Kania, čierne korenie

Postup:

Pomleté škvarky zmiešate s maslom, horčicou, uvarenými žĺtkami. Osolíte, okoreníte. Z očistenej surovej špargle pomocou škrabky pripravíte tenké plátky a následne pokvapkáte citrónovou šťavou.

Prepeličie vajíčka pripravíte ako volské oká. Ciabattu nakrájate na krajce a opečiete na olivovom oleji z oboch strán. Potom potriete škvarkovou pomazánkou a na vrch môžete pridať ešte salsu a pripravené vajíčko. Dozdobíte čerstvými bylinkami.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.