Francúzska kuchyňa (II.)

Kuchyňa Galského kohúta je známa hlavne svojou rafinovanosťou chuti a do povedomia sa dostala hlavne širokou škálou najjemnejších syrov a kvalitných vín. Pozrieme sa na stolovanie, typickú francúzsku zeleninu, mäso... a  pridáme aj recept.

freepik_france_cusine_24

Stolovanie sa stalo obradom každého Francúza. Je to čas na ktorý si vyčlenia aspoň dve hodiny. Samotný chod sa skladá z predjedla, hlavného jedla , zeleniny a dezertu. Pri slávnostných príležitostiach hlavné jedlo je podávané v dvoch chodoch. Ako dezert býva obvykle podávaný syr alebo ovocie, prípadne sladký zákusok.

Zelenina je neodmysliteľnou súčasťou francúzskej kuchyne, ktorá nechýba v žiadnom ročnom období. Podávaná býva buď upravená (zapekaná, blanšírovaná, grilovaná) alebo surová (rôzne šaláty). Artyčoky patria medzi najpoužívanejšiu zeleninu. Ďalší druh obľúbenej zeleniny je špenát, ktorý sa podáva v celku ako príloha k mäsu a rybám. Veľmi obľúbené prílohy sú fazuľkové struky, zelený hrášok, karotka, špargľa a karfiol. Samostatné podávané zeleninové jedlá na grile alebo zapekané sú z tekvice, baklažánu a čakankových pukov.

Mäso

Konzumuje sa viac diviny, hydinového a ovčieho mäsa, popri hovädzom a bravčovom. Králičie mäso sa je považované za francúzske národne jedlo. V jedálnom lístku sa objavujú často rôzne druhy steakov – chateaubriand, rumsteak, tournedos a tzv. entrecote – podobný roštenke. Obľúbené sú hlavne v „krvavej“ úprave.
Ľadvinky (rognos) a pečienky (foie) sú vnútornosti, ktoré sú vo Francúzsku delikatesou. Podávajú sa ako hlavné jedlá alebo vo forme známych francúzskych paštét. Úprava mäsa je podobná ako u nás – varenie, pečenie, dusenie grilovanie a smaženie. Na smaženie sa používa výhradne olej a rastlinný tuk, maslo sa do pokrmu podáva v surovej podobe.

Dary mora

Francúzi ako väčšina prímorských národov milujú ryby a rôzne morské plody. Čerstvé ryby, všetkých možných druhov, kvalít a veľkostí ako aj plody mora vždy dostanete na trhoch. Pritom nesmieme zabudnúť spomenúť aj francúzske špeciality slimáky a žabie stehienka. Každodenne stánky na trhu ponúkajú čerstvé chutné smažené ráčiky a krevetky.
Pod názvom „fruits de mer“ rozumieme – ustrice, langusty, homáre a krevety

Tip na úpravu mušlí (moules)

freepik_moules_24

P o t r e b u j e t e: mušle (mrazenú zmes dostanete v obchodných reťazcoch, čerstvé napríklad v obchode s rybami na trhovisku /hrebenatky a slávky/), 250 ml bieleho vína, cibuľu, petržlenovú vňať a 2 lyžice masla, soľ, korenie

P o s t u p: Mušle dôkladne očistite a umyte, potom ich vložte do hrnca s vínom, posekanou cibuľou, petržlenom a maslom. Osoľte a okoreňte a postavte na prudký oheň a varte. Ako náhle sa mušle pootvoria sú uvarené. Podávajte ich s omáčkami, bagetami a dobre vychladeným polosuchým vínom.

Dobrú chuť!

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.