Muž viacerých remesiel, ale hlavne cukrár srdcom

Napísal Kristína Chudá 05. apríl 2022

To je Dalibor Janiga, mladý 41 ročný muž, ktorý síce vyštudoval  Stredné odborné učilište - odbor inštalatér. Viac sa ale považuje za zámočníka, pretože  rád pracuje so železom. No napriek tomuto je z neho hlavne „sladký muž“.

dalibor_janiga2

Prečo? Pracuje v malej rodinnej cukrárni, ktorú založila jeho mama Zdenka Janigová a jej meno nesie aj názov firmy Cukrárenská výroba u Zdenky. Firma sa nachádza v malej obci Prievaly na Záhorí.

femme: Kedy a ako ste sa dostali k pečeniu? Čím vás toto cukrárske umenie očarilo?

Dalibor Janiga: V roku 2008 som z kapacitných dôvodov bohužiaľ a dnes už bohuvďaka prišiel o prácu zámočníka. Cukrárstvu sa venujem od roku 2009, kedy som zložil skúšky v odbore cukrár a od roku 2010 mám založenú živnosť. Čo ma k tomuto priviedlo?

Mať sladký život je asi napísané v mojej knihe osudu. Nielen že moja mama je cukrárka už 25 rokov, moja milovaná manželka je cukrárkou taktiež.

Spočiatku sme pracovali s manželkou spolu a to sa mi veľmi páčilo, pretože sme sa viac menej dopĺňali, čo som nevedel ja vedela ona a zasa naopak. Boli sme tandem. No prišli deti a už sme si to tak pekne rozdelili, že manželka sa viac stará o deti a ja viac o prácu v cukrárni. Prijali sme dve spoľahlivé a šikovné zamestnankyne a práca nám ide od ruky. Našim zákazníkom ponúkame zákusky a torty, ktoré sú vyrobené z tradičných receptúr. Pečieme na rôzne príležitosti ako svadby, oslavy ale aj pohreby.

Zo všetkého najradšej mám zdobenie toriet, pretože  do nich vkladám svoju  fantáziu a kúsok seba. Práve fantázia je tou najdôležitejšou ingredienciou, vďaka ktorej sa z jednoduchej torty stáva umelecké dielo.

femme: Čo vy a zdobenie torty? A čo tortové postavičky? Tvoríte ich sám?

Dalibor Janiga: Po večeroch tvorím postavičky z marcipánu a často chodím spať aj o druhej hodine ráno. Výroba niektorých marcipánových postavičiek mi trvá asi tak dve hodiny, no myšiak Mickey Mouse je parťák a jeho vymodelovanie mi trvá tak dvadsať minút. A moja najväčšia postavička? Tá mala 15 centimetrov. Samozrejme, všetko záleží od veľkosti torty. Ak je torta veľká a guľatá, tak je treba vytvoriť aj väčšiu postavičku,  pretože malá by na nej nevynikla.

A najpopulárnejšie postavičky? Už som vytvoril všeličo. Najžiadanejšie sú zvieratká ako macík, psík, mačička, sloník a rozprávkové postavičky ako Mimoni, vláčik Tomáš, Anna a Elza z Ľadového kráľovstva, Mickey a Minnie Mouse, Simpsonovci, Pat a Mat  a rôzne iné.

Nedávno som modeloval aj draka z rozprávky Ako si vycvičiť draka a aj Jacka Sparrowa z filmu Piráti z Karibiku. Každá objednávka je pre mňa výzvou a snažím sa naším zákazníkom čo najviac vyhovieť aby boli spokojní.

femme: Pamätáte si na svoj prvý výtvor, ktorý si od vás niekto objednal? Čo to bolo?

Dalibor Janiga: Mangalica! Viete, čo je to? Prasiatko, také tmavé a viac chlpaté. A práve tieto  prasiatka som robil na jednu tortu. Najprv som spravil normálne prasiatka, čo si zákazník prial a potom som si povedal , že skúsim vytvoriť tmavo hnedé a viac chlpaté. A čo bolo na tom všetkom najvtipnejšie? Že zákazník mi za ne priplatil navyše dve eurá. A na tom sa smejem dodnes, že moje prvé prasiatka.

femme: Čo Záhorákom najviac chutí?

Dalibor Janiga: Ovocné torty jednoznačne. Sú ľahšie na žalúdok, osviežujúce a žiaden sladký marcipán. Len ľahkosť a úchvatná chuť.

ovocne_torty

femme: Aká bola vaša najzaujímavejšia a najťažšia torta? Kde čerpáte inšpiráciu?

Dalibor Janiga: Moja najzaujímavejšia a najťažšia torta? Upiecť tortu nie je až taký problém. No vytvorenie postavičiek dá niekedy zabrať. Napríklad postavička princeznej patrí medzi tie náročnejšie ako napríklad Anna a Elza z rozprávky Ľadové kráľovstvo.

A inšpirácia? Keďže mám dve deti, tak o inšpiráciu mám postarané. Vo svojom voľnom čase sa s deťmi usadím do obývačky, pustíme tie najnovšie „animáky“. Musím sa však priznať, že viac ako dej rozprávky sledujem postavičky, prostredie a už rozmýšľam nad tým ako vytvoriť danú postavičku z marcipánu.  Je to asi profesionálna deformácia.

femme: Ako reagujú zákazníci pri preberaní toriet?

Dalibor Janiga: Ešte som sa nestretol s negatívnou reakciou, naši zákazníci sú vždy spokojní a radi a často sa k nám vracajú.

femme: Čo Vám najviac chutí zo zákuskov?

Dalibor Janiga: Najradšej mám punčový rez. Je sladučký, šťavnatý a tiež mi chutí panacota v kelímkoch. Je to taliansky puding dozdobený ovocím, najčastejšie malinami a jahodami.

femme: Čo poviete na fitnes torty bez kalórii?

Dalibor Janiga: Takéto fitnes torty nerobíme. Po pravde jedol som takú tortu, ale nechutila mi.

Mám rád klasiku, orechovo-čokoládová torta je u mňa top. Hlavne sa držím toho, že zákusok či torta majú byť sladké. Neuznávam mrkvu v korpuse či ovsené vločky a torta bez múky, to nie je ono.

femme: Platí aj vo vašom prípade, že obuvníkove deti chodia bosé

Dalibor Janiga: Našťastie nie. Moja manželka dostala svoju prvú tortu, až keď si ma vzala za manžela, to som bol už cukrár. Narodeniny detí sa nezaobídu bez torty či zákuskov.

femme: Menia sa aj nejaké trendy v pečení?

Dalibor Janiga: Pred 20-timi rokmi, keď moja maminka začala podnikať boli v móde jednoduché torty obliate čokoládou dozdobené plnkou. Tento trend naďalej pretrváva, aj keď teraz sú „in“ torty  namiesto plnky ochutené šľahačkou a obtiahnuté  marcipánom. Sú elegantnejšie na svadbu či oslavy, pretože sa dajú krajšie vyzdobiť. Žiadané sú aj nahé torty s ovocím a to hlavne v letnom období.

femme: Kedy je najviac práce? Existuje aj v cukrárstve sezóna?

Dalibor Janiga: Každoročne je to tak, že od januára do apríla je útlm v kupovaní a jedení zákuskov. Obdobie po sviatkoch plus pôst. Sezóna prichádza s Veľkou  nocou a pretrváva až do Vianoc kedy je objednávok najviac.

vn_djaniga

femme: Aké máte plány, ciele a sny do budúcnosti?

Dalibor Janiga: Do budúcna chcem naďalej rozvíjať našu rodinnú firmu, zlepšovať svoje zručnosti a učiť sa nové veci a trendy v cukrárstve  a vyhovieť čo najviac  požiadavkám  zákazníkov, aby sa dobré meno našej firmy nieslo naďalej ďalších 100 rokov.

 Zdroj foto: Súkromný archív FB/DJ

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.