Divina na stole

Jeseň je najvhodnejší čas na prípravu diviny a preto vám femme pripravila niekoľko informácii o tejto téme a chutných receptov. Kuchyňa v čase jesene je bohatá na kačacie a husacie hody ale neodmysliteľne k nej patria aj jedlá z diviny.

divina_1021

Divina je náročnejšia na úpravu, ale keď sa vám ju raz podarí správne pripraviť zostanete jej už verní. Z pernatej diviny sa u nás najčastejšie upravujú na kuchynský stôl jedlá z bažanta, divokej kačice a husi. Z vysokej zvery je to jelenie, srnčie či danielie mäso a zo srstnatej sú to najčastejšie zajac poľný a králik divoký. Gurmáni neodmietnu mäso ani z medveďa, muflóna a diviaka. Mäso z diviny je považované za jedno z najzdravších, pretože obsahuje len 2 až 3% tukov, je ľahko stráviteľné a biologicky hodnotnejšie. Obsahuje vyšší obsah železa, fosforu a vápnika.

Srstnatá zver
zajac poľný – mäso je dobre stráviteľné a chutné, pred úpravou je nutné ho zbaviť tuku
králik divoký – mäso je svetlejšie než zo zajaca a má jemnú chuť

Pernatá a vodná zver
bažant – je z najčastejšie upravovaných divokých vtákov, chutný je na slaninke či víne
hus divoká – najvhodnejšie je mäso z mladých vtákov, napriek tomu je mäso tuhšie ako z domácej husi
divoká kačica - pred úpravou je dobré stiahnuť ju z kože aby ste odstránili pach bahna a rybiny

Vysoká zver
jelenie mäso – je najchutnejšie z trojročných jeleňov, v dobe ruje sa neupravuje vzhľadom nato že páchne
srnčie mäso – mäso sŕn je chutnejšie a pred varením sa odporúča odležať v chlade potreté rozohriatým maslom
danielie mäso – je chutné hlavne z mladých kusov, často okrem pečenia sa upravuje do ragú a gulášov

Čierna zver
mäso z diviaka – mäso je tmavé, najchutnejšie sú kance vážiace do 50 kg

Divina sa hodí pre všetky kuchynské úpravy. Silný vývar sa získa varením, pri dusení sa uprednostňuje mäso srnčie, z daniela alebo zajačie a pre minútky je obľúbená sviečkovica z daniela, jeleňa či srny. Väčšinou sa všetky typy mäsa pred úpravou marinujú alebo moria. Spravidla sa špikujú slaninou či pretiahnu pásikmi slaniny a ovocie dodáva sladkastú chuť mäsu.

Víno a divina

Víno je častou súčasťou pri úprave jedál. Vnútornosti ako je pečienka alebo medajlónky sa pripravujú na červenom víne, biele víno je prísadou do ľahších omáčok. K steakovým ťažším omáčkam sa hodia vína ako sú marsala, madeira a portské. Pravidlo pri podávaní vína k divine sa odvíja od jeho typu. Zrelšie víno (staršie ročníky frankovky...) sa podávajú k tmavšiemu mäsu, pernatú divinu vhodne doplnia mladšie ročníky, ale s červenými odrodami (rulandske modré...). Mäso z vysokej a čiernej zvery sa chuťovo hodí napríklad k odrodám cabernet sauvignon.

Nabudúce recepty...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.