Viete správne kváskovať? Týmto chybám sa vyhnite!

Kváskovanie sa stalo veľkým trendom minulého roka a trvá dodnes. Chceli by ste zvládnuť toto umenie, ale zatiaľ ste si netrúfli? Skúste to so špeciálnymi múkami a vyhnite sa niektorým chybám – radí Lukáš Najmajer, majster pekár kváskových chlebov z lučeneckej pekárne spoločnosti Penam.

Poznáte tajomstvo kvásku? Vzniká dokonalým rozkladom obilných štruktúr. Preto sú kváskový chlieb, pečivo či vianočka lepšie stráviteľné pre náš organizmus. Radi by ste si takýto chlebík upiekli aj vy? Pustiť sa do toho môžete s múkami Penam Kváskovanie, ktoré vyladili do dokonalosti skúsení mlynári a pekári, aby išlo kváskovanie od ruky aj úplným začiatočníkom. A okrem chlebíkov môžete pre rodinu alebo priateľov pripraviť aj sladké pečivo, bagety alebo dokonca pizzu.

„Kvalita múky je pre kváskovanie prvoradá. Tá od Penamu je zomletá v slovenských mlynoch a používame iba prvotriedne zrno E kvality, vďaka ktorému sú zabezpečené parametre potrebné na správne kváskovanie,“ hovorí mlynár Peter Gažo, ktorý sa podieľal na vývoji nového radu múk. „Spoločne s domácimi pekárkami sme kvalitu múk testovali a overovali, založili nespočetné množstvo kváskov, zapisovali ich výsledky, aby sme si boli istí, že finálny produkt bude mať špičkovú kvalitu.“

ZÁKLADOM JE SPRÁVNA MÚKA

Skôr, ako sa pustíte do kváskovania, mali by ste poznať štyri základné tipy múk:

  • Ražná múka celozrnná – jedna z najdôležitejších múk na kváskovanie, slúži na založenie a udržiavanie kvásku.
  • Ražná múka chlebová – slúži na založenie a udržiavanie kvásku a pečenie ražného alebo ražno-pšeničného chleba.
  • Pšeničná múka hladká T 650 – ideálna na pečenie kváskového chleba, croissantov alebo focaccie.
  • Pšeničná múka hladká 00 Extra – vhodná na pečenie rožkov, bagiet, pizze a krehkých ciest.

PREČO KVÁSKOVAŤ S NAŠIMI MÚKAMI 

Prvotriedna kvalita zo Slovenska.

Pšenica a raž v našich múkach sú prvotriednej kvality a melieme ich v našich slovenských mlynoch. Na prípravu používame zrno najvyššej E kvality (elitnej), vďaka ktorému je zabezpečená vyššia sila múky, a tým je vhodnejšia na dlhé zrenie cesta. 

Čisté múky, bez prídavných látok.

Základom úspešného kváskovania je kvalitná múka. Mlynári melú zrná čo najšetrnejšie a nepridávajú do nich žiadne iné prídavné látky.

Vyvinuté s domácimi pekárkami.

Penam múky Kváskovanie sú výsledkom spolupráce s domácimi pekárkami, fanúšičkami kváskovania, s ktorými sme vytvorili a vyskúšali množstvo kváskov.

NA ČO SI TREBA DAŤ POZOR

Aj keď vaša stará mama piekla domáci kváskový chlieb ako na bežiacom páse, neznamená to, že to zvládnete hneď bez problémov. Ako sme spomínali, je v tom kus umenia a pekárskeho majstrovstva. Určite sa ho naučíte, len si to vyžaduje trpezlivosť a tréning. Začiatočníci by sa mali vyhnúť týmto chybám:

1.     Nesprávna múka – jej výber je alfou a omegou kváskovania. Áno, existujú aj jedlá, pri ktorých, ak v recepte urobíte drobné zmeny, nič sa nestane. V niektorých prípadoch je výsledok dokonca lepší. Pri kváskovaní to však neplatí! V žiadnom prípade teda NEPOUŽÍVAJTE inú múku ako tú, ktorá je odporúčaná v recepte. Je to veľká chyba, pretože rôzne druhy múk majú rôzne vlastnosti. Napríklad na dokonale nadýchaný chlebík potrebujete iný typ ako na prípravu chutnej pizze alebo croissantov.

2.     Nekvalitný kvások – nemenej dôležitý je zdravý kvások. Ten si vyžaduje vašu neustálu starostlivosť a pozornosť. Ako začiatočníci si to možno neuvedomujete, ale aj kvások je istým spôsobom „živý“. Na to, aby bol dostatočne silný, je potrebné ho kŕmiť. Ako spoznáte, že kvások sa vám podaril? Má mierne kyslastú vôňu a veľa bubliniek.

3.     Rozkvas (štartér) veľa napovie – ide o prvý krok v príprave cesta. Príliš krátko kvasený štartér spôsobí, že cesto je husté a ťažko sa s ním bude pracovať. Ak ho necháte kvasiť pridlho, bude veľmi silný a jeho výsledkom bude  kyslý chlieb.

4.     Miesenie cesta má svoje pravidlá – je nevyhnutné, aby sa jednotlivé ingrediencie navzájom pekne prepojili. Správne vymiesenie zabezpečí, že lepok v ceste je dostatočne pevný. Je to fyzicky dosť náročné a menej zdatní pekári si môžu pomôcť kuchynským robotom. Dávajte si však pozor na intenzitu a rýchlosť otáčok, ak to preženiete, lepková sieť sa môže pretrhnúť. V poslednej fáze by ste preto mali mixér vymeniť za svoje ruky. Pri ražných chleboch si dávajte obzvlášť pozor, pretože cesto sa nemiesi, ale mieša.

5.     Nesprávna veľkosť ošatky – vhodnú veľkosť si viete jednoducho určiť spočítaním všetkých ingrediencií receptu. Vyhnete sa tak napríklad začiatočníckej chybe, že váš chlebík bude príliš nízky. Je to spôsobené veľkou ošatkou, v ktorej sa cesto jednoducho roztečie.

6.     Dĺžka konečného kvasenia – závisí hneď od niekoľkých vecí, ako je kvalita kvásku, sila štartéra, dĺžka kvasenia, teplota v miestnosti, či kvalita použitých múk. Lukáš Najmajer odporúča začiatočníkom nechať cesto kvasiť 5 – 6 hodín pri izbovej teplote alebo 13 – 16 hodín v chladničke. Vtedy ide o tzv. „studené zrenie cesta“.

Kto sa raz do toho pustí, je to kváskoláska na celý život. Veď čo chutí lepšie ako voňavý domáci chlebík s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou s veľkými okami! Skúsenejšie pekárky pripravujú chlebíky rôznych tvarov, veľkostí, s rôznymi príchuťami a priam umeleckými obrazcami na kôrke. Alebo chutné vianočky... Inšpirovali sme vás? Tak neváhajte a vyskúšajte si umenie kváskovania s múkami Penam.

Viac informácií, tipov a trikov s múkami Penam Kváskovanie nájdete na www.mukykvaskovanie.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.