Halina Pawlowská a JAR: Je to môj vrstovník

Napísal TS, Michaela Conzarová 04. február 2020

Značka Jar slávi tento rok 60. výročie. Po prvý krát si mohli slovenské gazdinky Jar zakúpiť už v roku 1960. Išlo vtedy o prelomový vynález, ktorý výrazne zjednodušil domáce práce. Dovtedy sa na umývanie riadov používala sóda, piesok, ocot alebo citrón.

„Na príprave Jari pracovali v Rakone od roku 1955, pričom vývoj toho najlepšieho zloženia trval 2 roky. Otestovali sme mnoho verzií, až sme konečne našli tú ideálnu! Zrazu stačila len jedna lyžica čistiaceho prostriedku na 5 litrov horúcej vody, a pokiaľ bola zreteľná pena, čistiaci účinok fungoval,“ popisuje začiatky nového čistiaceho prostriedku Petr Nejman, ktorý pracoval v Rakone od roku 1959.

femme: Aké máte skúsenosti s prípravkom JAR?
Halina Pawlowská: Jar je tak starý ako ja, možno som o niečo staršia a bol stále u nás doma. Na scéne je 60 rokov a je zrelý a spoľahlivý. K jeho zlepšeniu prišlo v roku 1991.Teraz dokonca vyšla špeciálna edícia s názvom Pena Jar, fantasticky výrobok, recyklovateľná novinka, vyrobená z plastov na pláži.
Moja mama kedysi pridávala do vody sódu, mne to bolo odporné, mastné, vlažná voda, celé to bolo hnusné. A ja som jej nechcela pomáhať. Zrazu doniesla domov Jar. Uchvátilo ma to. Bol to bezpečný, kozmetický prípravok s príjemnou vôňou a naštartovalo ma to a začala som pomáhať doma. Dokonca som Jar používala aj na podlahy. A dalo sa aj z nej jesť, taká bola čistá a prevoňaná. Aj okuliare sme si Jarom začali čistiť.

femme: Používate ho aj dnes v domácnosti?
Halina Pawlowská: Žijem v domácnosti so svokrou a dcéra nám donesie vždy nove Bio prípravky, ale vždy vyhrá Jar. Som rada, že existuje tradičné, kvalitné a v takej veľkej konkurencii pretrváva. Jar beriem ako vrstovníka, ktorý je funkčný a dokonca som naňho napísala aj ódu. Môj otec bol svojrázny. Všetko umýval aj 11x. Ale s Jarom iba trikrát.

Jar – 60 rokov čistiacej sily – história, fakty a zaujímavosti

  • Jar sa začala predávať v októbri roku 1960, ochranná známka pre prvý tekutý čistiaci prostriedok Jar bola registrovaná o rok skôr.
  • Na výber pomenovania produktu bola vyhlásená súťaž medzi zamestnancami. Víťazka za svoj návrh dostala 100 Kčs. Pre porovnanie - priemerný plat v Rakone sa vtedy pohyboval okolo 600 Kčs. Nikdy nevysvetlila, čo jej návrh znamená, a tak sa traduje, že Jar získala svoje meno podľa začiatočných písmen priezvisk jeho tvorcu Mojmíra Ranného a vtedajšieho riaditeľa podniku Rakona v Rakovníku Jaromíra Janečka, kde sa čistiaci prostriedok začal vyrábať a vyrába sa dodnes.
  • Na príprave Jari v Rakone pracovali od roku 1955, príprava samotného zloženia trvala 2 roky.
  • Pred Jarou sa používala na umývanie riadu sóda, piesok, ocot alebo citrón.
  • Celú svoju históriu sa Jar vyrába v továrni Rakona v Rakovníku. História Rakony sa píše od roku 1875, keď František Otta otvoril v Rakovníku svoju prvú mydláreň – predchodcu dnešnej Rakony.
  • Prvá Jar sa dávkovala v množstve dve polievkové lyžice na desať litrov horúcej vody a čistiaci účinok trval, kým bola pena viditeľná. Prvá inovácia prišla v roku 1964, kedy bolo vylepšené zloženie. Dávkovanie mohlo byť znížené na polovicu. Nová Jar sa nazývala Jar Extra.
  • Najskôr sa Jar predávala v skle (na začiatku v objeme 250 ml, neskôr 500 ml), od roku 1965 vo fľašiach z PVC fólie, od roku 1974 v plastových fľašiach HDPE s obsahom 450 gramov.
  • Ikonické produkty: Jar (rok 1960) → Jar Extra (rok 1964) → Jar 75 (uvedená na trh v roku 1973, prostriedok získal ocenenie na chemickom veľtrhu v Bratislave za kvalitu čistenia riadov, starostlivosti o pokožku a vôňu) → Jar 80 (uvedená v roku 1979)  → Jar Prim, Jar Super (obsahovali látky, ktoré sa starajú o pokožku) → Jar 90.
  • V roku 1991 kúpila Rakonu americká firma Procter & Gamble. Od tej doby Jar prešla mnohými zmenami zloženia, ale po desiatky rokov si populárne meno zachovala.
  • V Rakone sa vyrába aj značka Fairy s rovnakým zložením ako Jar – ide o prostriedok na umývanie riadov určený pre zahraničný trh.
  • V roku 2008 boli pod značkou Jar uvedené na trh aj tablety do umývačiek riadu.
  • Aktuálne: na oslavu výročia boli na trh uvedené retro fľašky Jari.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.