Kvalita za rozumnú cenu

Napísal Michaela Conzarová 21. október 2019

Chcete si pochutnať na pštrosom, jeleňom , jahňacom mäse, či vynikajúcich  steakoch? Farmhouse prichádza s mäsovými novinkami výhradne zo Slovenska.

Kto z nás nemá rád mäso? Hoci sa v poslednom čase rôznia názory na konzumáciu obľúbenej časti nášho jedálnička, a niektorí sa stali vegetariánmi, podstatná časť bude vždy mať mäso na prvom mieste v spotrebe potravín. Už sa bojíme kupovať výrobky zo zahraničia a dávame prednosť mäsu od domácich výrobcov. Femme sa stretla s majiteľom siete Farmhouse Mariánom Petríkom, ktorý ponúka iba vysoko kvalitné mäso od slovenských výrobcov a vyspovedali sme ho.

femme: Kedy ste „privoňali“ k mäsu? Čomu ste sa venovali predtým?
Marián Petrík: Pracoval som ako manager u jednej najväčšej telefónnej spoločnosti. Necítil som perspektívu a bol som už vyhorený. Dostal som ponuku, nezaváhal som a preorientoval som sa na tento segment biznisu. Je jedno či predávate vo veľkej korporátnej spoločnosti alebo či predávate mäso, keď viete ako to predať. Zmenilo sa iba logo, otázka bola mať radosť z tejto práce a ja ju milujem. Základom bolo založenie malej rodinnej firmy. Napriek tomu že som majiteľ, nehrám sa na to, keď treba oblečiem sa do pracovného a idem predávať za pult. Nerobí mi to problém a u nás vládne demokracia. Snažíme sa vytvoriť rovnocenné prostredie, nemá zmysel sa povyšovať. Hlavná myšlienka je rovnosť. Ako povedal Henry Ford „ Jeden spokojný zamestnanec urobí robotu troch nespokojných zamestnancov.“ Moji ľudia nechodia do práce nervózni, ale radi komunikujú so zákazníkmi, zasmejú sa s nimi, zašpásujú a všetci sú spokojní.

femme: Kde môžeme nájsť vaše predajne?
Marián Petrík: V Bratislave – Fresh Market a v Petržalke, vo Vajnoroch a Svätom Jure. Pripravujeme ďalšiu na Kamennom námestí v Bratislave, kde bude aj gril a budeme tam ponúkať jaterničky a klasické mäso, takže okoloidúci si budú môcť pochutnať na špecialitách. Otvoríme začiatkom roku 2020.

femme: Aktuálny trend je zaujímať sa o pôvod surovín, nielen mesto, ale aj v akom prostredí žili, čo konzumovali zvieratá.
Marián Petrík: Máme len slovenských dodávateľov. Poctivo kontrolujeme chov, navštevujeme biofarmy a farmy, všímame si čistotu, hygienické normy, skladové priestory, chladiarenské zariadenia, kde sa s láskou starajú o zvieratá a vážia si , keď objednáme od nich výrobky. Je to ťažká práca, ktorú farmári vykonávajú a na našu spokojnosť dosahujú výborné výsledky. My každý deň máme čerstvé mäso.

femme: O aké mäso je najväčší záujem?
Marián Petrík: Ponúkame kvalitu za rozumnú cenu. Našou cieľovou skupinou sú nielen tí, ktorí na to majú. Samozrejme nemôžeme konkurovať obchodným reťazcom. Hovädzie, kuracie, kačacie, husacie, jahňacie, ale aj iné.

femme: Práve som sa chcela opýtať, aké mäso je najdrahšie, aké najzvláštnejšie?
Marián Petrík: Vyzretá hovädzina, suché zrenie-steaky. Je to lahodné, kvalitné mäsko zo slovenských čiernych býčkov – Angus. Je to predovšetkým exkluzívne mäsko. Zreje 40 dní. Stojí okolo 50 eur za kg. Môžem však povedať, že takýto steak sa dá získať veľmi náročne. Z dvesto býčkov je len jeden vhodný, ktorý by mohol ísť na steaky, nie každé zviera je vhodné. Zo 400 kg býka získate len 50 kg steakov. Preto je také drahé. Ale oproti zahraničiu je oveľa lacnejšie. Chodia si ho k nám kupovať aj Rakúšania. A veľmi si ho chvália. Exkluzívne ponúkame aj jelenie a danielie mäso, sušené jelenie stehno, klobásky, paštéty, salámy.

femme: Všimla som si, že ponúkate aj pštrosie mäso a pštrosie vajcia. Je o to záujem?
Marián Petrík: Myslel som si, že nebude záujem o toto mäso, ale prekvapivo sa stalo hitom. Je kvalitné, zdravé, vyzerá ako hovädzina, je tmavé, hoci si ľudia myslia, že chutí ako kuracina, ale nie je tomu tak. Je to mäso budúcnosti. A o pštrosie vajcia je tiež veľký záujem. Kupujú si ho na okrasu, alebo na praženicu. Z jedného vajca sa dá pripraviť praženica pre 20 ľudí. Vajce je také silné, že sa na neho môže postaviť 45 kg človek.

femme: Zamerali ste sa aj na našich najmenších?
Marián Petrík: Áno, mamičky pre svoje ratolesti kupujú teľacie v biokvalite. Je to čisté, krásne, kvalitné mäso a pre oteckov tu máme jaternice, krvavnice, tlačenky, utopence a huspeninu, ktorými určite nepohrdnú.

femme: Mäsu ste sa upísali, svoju prácu milujete a tiež zákazníkom vychádzate maximálne v ústrety. Čo by ste chceli ešte zlepšiť?
Marián Petrík: Po nociach študujem všetko o mäse a rozhodol som sa do Fresh Marketu doviezť chladiarenský box, kde bude dozrievať 40 dní hovädzina. Zákazník si kúpi steak, ktorý dostane jeho menovku a bude si ho môcť chodiť pozerať ako jeho steak za sklom zreje. Akú má vlhkosť, teplotu, chlad. Pôžitkári ho budú sledovať, kedy sa im zachce a za 40 dní si ho môže odniesť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.