Šálka čaju...

...tvorí rituál, ktorý prospieva telu aj duši. Podľa potreby upokojí alebo povzbudí, má liečivé účinky a dopĺňa pitný režim. Stručne povedané, sláva čaju...

cup of tea19

- Keďže nie je možné, aby bol čaj dlhodobo skladovaný v krajinách zberu, odchádza hneď po vytriedení do aukčných centier. Pre Európu a Severnú Ameriku sú týmito centrami Londýn a Amsterdam. 

- Obľúbené čierne čaje sú zo zmesí, ktoré zaručujú stálosť kvality chute. Čaj totiž ovplyvňuje viacero faktorov - počasie, spôsob spracovania i preprava. Od 18. storočia sa preto začali vytvárať optimálne čajové zmesi. 

- V minulosti bol čaj drahou záležitosťou a v dôsledku toho vznikali problémy s jeho falšovaním, t.j. farbením, miešaním s inými rastlinami, alebo opätovným používaním čajových listov. Amerického veľkoobchodníka s čajom Johna Hornimana to priviedlo k pokrokovému rozhodnutiu - predávať čaj v zapečatených papierových vreckách so svojím menom ako zárukou. 

- Vznik malého čajového vrecúška na jedno použitie sa datuje od roku 1904, kedy ďalší americký veľkoobchodník s čajom Thomas Sullivan rozposlal niekoľkým svojim zákazníkom vzorky čaju v malých hodvábnych vrecúškach. Na bežný trh však táto novinka prenikla až okolo roku 1920. 

- Skutočným domovom čaju je Čína, kde sa pestuje predovšetkým zelený čaj; prvý čaj, ktorý sa dostal do Európy. Neskôr ho nahradili obľúbenejšie čierne druhy. 

- Druhým najväčším producentom a vývozcom čaju je India; komerčné pestovanie čaju tu zaviedli Agličania v prvej polovici 19. storočia. Prvé plantáže boli v Assame, kde sa (mimo Darjeelingu a Nilgiri) pestujú odrody najvyššej kvality. Tieto čaje tvoria základ britských čajových zmesí so sýtou farbou a silnou arómou (tradične kombinované s mliekom). 

- Tretím najväčším producentom a druhým najväčším vývozcom čaju na svete je Cejlón. Čaje z Cejlónu sú silné a mierne trpké. Možno ich kombinovať s mliekom, ale neodporúča sa kombinácia s citrónom. 

- V Japonsku sa pestuje takmer výlučne zelený čaj; export japonského čaju je však zanedbateľný. Popularita čajového nápoja v tejto krajine je spojená s rozšírením zenbudhizmu - mnísi tu čaj prijali ako súčasť rituálneho života.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.