Keď som sa dozvedel všetko o mede, bol som fascinovaný

Napísal Michaela Conzarová 08. júl 2018

Ten, kto má rád pravý, nefalšovaný med, bez rôznych prísad, môže sa vybrať k našim rakúskym susedom. Blízko Neziderského jazera /Neusiedlersee/  v mestečku Jois žije medom a včelami mladý sympatický včelár Simon Tôtschinger.

"Med je môj život. Už keď som bol malý ma med fascinoval. Sníval som o krajine, kde tečie mlieko i med. A môj sen sa stal skutočnosťou," povedal Simon. "Chcel som podnikať, najprv som vymýšľal tričká, ktoré som aj predával, ale nebolo to pravé orechové a preto med zvíťazil. Lyly med vznikol v roku 2007. Pomáhali mi pritom usilovné, tvrdo pracujúce včely na čele s majestátnymi kráľovnami. Naše včelárstvo pri Neusiedlersee vyrába rakúsky kvetový med, propolis, peľ, krémy," dodáva Simon.
Mladý včelár ostáva pri zemi, nevyrába vo veľkom, chce uspokojiť najmä svoje okolie a to kvalitnými výrobkami. "Zdravie mojich zákazníkov je pre mňa osobným záujmom. Preto by som rád poukázal na to, že by ste nemali jesť presladené výrobky. Môj med je príjemne sladký, nefalšovaný, ako ho včela prinesie, tak sa dostane do pohára," dodáva. V blízkosti úľov chce Simon nasadiť ovocné stromy, aby včielky nemuseli ta k ďaleko lietať.

VIETE, ŽE...

... 10 včiel váži 1 gram?
.... včela letí za dve minúty 1 km a za svoj život preletí 8000 km?
... 1 kg medu predstavuje životné dielo 350-400 včiel?
... kráľovná v máji a júni položí 2000-3000 vajec?
... 5000 vajec váži 1 gram?
... nektár z kvetov, ktorý zbierajú medonosné včely (Apis mellifera) je základnou zložkou pri vzniku medu. Med je zložený z 80% cukru (fruktóza a glukóza), v menších množstvách sú zastúpené sacharóza, maltóza a iné zložené cukry, rastlinné kyseliny, minerálne soli a ďalšie látky.

AKO SA HODNOTÍ MED

Dobrý med spoznáme podľa 3 faktorov – farba a hustota, vôňa a chuť. Farbu ovplyvňujú kvety, ale hustota je prácou zručnosti stáčania z plástov. Necukrové zložky medu určujú jeho farbu, kým obsah cukrov ovplyvňuje jeho štruktúru ( čistý – tekutý, stuhnutý – kryštalický).

Med vyrobený z jedného kvetu a jednej oblasti či krajiny, je vždy drahší, na rozdiel od medu zo zmesi kvetov alebo z rôznych zemepisných oblastí. Med od včiel je jedinečný a nedá sa nahradiť, pretože jeho napodobeniny sú ľahko rozpoznateľné.

Med zo stromov - úle sa nachádzajú v oblastiach s jedným druhom stromov: Poľsko (lipa), Maďarsko (agát), Španielsko a Izrael (med z pomarančovníkov je krémovobiely s výraznou chuťou), Austrália (eukalyptus)

Med z kvetov – úle sa starostlivo umiestňujú na miesta s vyhľadávanými kvetmi. Rozpoznávame med lúčnych kvetov, med z rozličných kvetov, z ďateliny (zelenkavobiely s delikátnou vôňou aj chuťou) alebo šedivníka, ktorý má nezameniteľnú výraznú chuť.

Bylinkový med – vôňu byliniek zintenzívňuje horúce slnko, preto sú veľmi vyhľadávané bylinkové medy z oblasti Stredomoria. Z Francúzska pochádza obľúbený levanduľový med či provensalský bylinkový. Med sa vyrába zo zmesi byliniek alebo z jednotlivých druhov: rozmarín, oregano a tymián, známy je grécky tymiánový med s intenzívnou arómou, chuťou a jantárovou farbou.

Ako sa dostanete k mladému včelárovi? Kliknite si na www.lylys.at .

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.