Gurmánske Nemecko

Regionálne špeciality s tradíciou, ktorá je stará aj niekoľko storočí, značne prispievajú k rozmanitosti Nemecka ako destinácie pre gurmánov. Turisti, ktorí navštívia Nemecko, majú možnosť zažiť typické jedlá alebo nápoje nanajvýš hodnoverne v rustikálnych reštauráciách.

germany 070318

Jedinečné oblasti majú svoje typické jedlá

Osobitné kultúrne oblasti v nemeckých regiónoch sú úzko späté s kulinárskymi špecialitami: napríklad vinohradnícke svahy pozdĺž romantických údolí riek Mosela a Rýn, pastviny v Šlesvicku-Holštajnsku bohaté na druhy dobytka s vynikajúcim mäsom a širokou ponukou syrov či lúky s ovocnými stromami rozptýlenými na kopcoch stredohoria.
Vychádzajúc z celosvetového trendu trvalej udržateľnosti sa nie náhodou opäť dostávajú do popredia regionálne špeciality, staré kuchárske tradície a remeselné zručnosti, ktoré sa tradujú: pri príprave regionálnych jedál sa používajú hlavne sezónne lokálne suroviny. Ak sa spoja s tradičným spôsobom prípravy, zárukou je čerstvosť, kvalita a šetrenie zdrojov.

Spolková krajina - regionálne špeciality 

Bádensko-Württembersko
Plnené taštičky tzv. Maultaschen s duseným alebo vareným mäsom a špenátom, špecialita zo Stuttgartu. Podľa legendy vymysleli taštičky mnísi, ktorí sa počas pôstu nechceli vzdať mäsa a ukryli zakázané jedlo do cesta – odtiaľ pochádza aj prezývka „Herrgotts’scheißerle“.

Bavorsko
Biela klobása z teľacieho a bravčového mäsa, dochutená cibuľou a čerstvým petržlenom, je jednou z najznámejších bavorských špecialít. Tradične sa v pivárni konzumuje ešte pred 12.00 hod. na obed resp. sa „vycucne“ z kože, spolu s prílohami ako sladkou horčicou, praclíkom a pivom.

Berlín
Pouličné jedlo má v Berlíne svoju tradíciu: obyvatelia hlavného mesta sú osobitne hrdí na svoju klobásu v karí omáčke. V stánku s rýchlym občerstvením Konnopke’s Imbiss na ulici Schönhauser Allee ponúkajú päť stupňov štipľavosti omáčky, a to už od roku 1930. Kultovej špecialite je v Berlíne dokonca venované aj múzeum.

Brandenbursko
Nakladané uhorky v korenistom náleve sú najznámejším výrobkom Sprévskeho lesa: chrumkavá pochutina je k dispozícii napríklad aj s príchuťou horčice, cesnaku alebo korenia. Na tzv. Uhorkovej cyklotrase, ktorá má takmer 260 kilometrov, môžu cyklisti sledovať spracovanie tejto zeleniny od jej zberu na poli až po plnenie do pohárov.

Brémy
Odkedy bola vroku 1673 otvorená prvá kaviareň v nemecky hovoriacom regióne, má tento čierny nápoj tradíciu na severe. V nemeckom hlavnom meste obchodu s kávou zohráva tento nápoj z bôbov dôležitú úlohu: v mnohých kaviarňach v starom meste alebo pri prehliadkach v pražiarňach.

Hamburg
Ranné vtáčatá a nočné sovy sa stretávajú v Hamburgu v nedeľu ráno na rybom trhu. Obložené žemle s rybou či zavináče sú viac než 300 rokov jeho nevyhnutnou súčasťou - avyvolávači sú až dodnes skutočným zážitkom.

Hesensko
Hesenský národný nápoj tzv. Ebbelwei – jablčné víno – Vám naservírujú hlavne vo Frankfurte a jeho okolí vrustikálnych lokáloch: tradične sa podáva vmodrom krčahu z keramiky, ktorému sa hovorí „Bembel“. K tomu sa konzumujú sýte jedlá ako rebierka alebo jaternice či krvavničky s kapustou a domácim chlebom.

Mecklenbursko- Predpomoransko
Na pobreží Mecklenburska-Predpomoranska rastie nespočetné množstvo tŕnistých kríkov. Z oranžových plodov rakytníka, ktorý je bohatý na vitamíny a minerály, sa vyrábajú zdravé produkty pre telo i dušu: olej, šťava a nektár, čaj, marmeláda, likér, víno a grog a aj kozmetické výrobky. Na ostrove Rujana môžu hostia zažiť zber rakytníka na plantáži.

Dolné Sasko
V Dolnom Sasku ľudia dodržiavajú svoju zimnú tradíciu konzumácie kelu: vychutnávajú si túto zeleninu spolu s jaterničkou zo slaniny, bôčiku, cibule a korenín, ktorej sa hovorí „Pinkel“. Špecialitu ľudia oslavujú počas „kelových výletov“ s klubmi, podnikmi alebo priateľmi.

Severné Porýnie-Vestfálsko
Rozmanitosť piva v Severnom Porýní-Vestfálsku siaha od piva Kölsch v Kolíne a piva Altbier v susednom
Düsseldorfe až po nespočetné veľké a malé pivovary vo všetkých regiónoch spolkovej krajiny. Počas prehliadok alebo seminárov ponúkajú mnohé znich náhľad do tradičného remesla. V Dortmunde sa v Múzeu pivovarníctva dozviete všetko o výrobe piva na ploche 1.100 metrov štvorcových.

Porýnie-Falcko
Porýnie-Falcko je najväčším výrobcom vína v Nemecku. Domáci i hostia zažívajú vinársku kultúru napríklad vo viechach, ktoré sú otvorené počas letných mesiacov vo vinohradníckych závodoch, ale aj na vinobraniach, ktoré sa konajú hlavne od polovice augusta do začiatku októbra.

Sársko
Tradičným obľúbeným jedlom obyvateľov Sárska je tzv. Dibbelabbes: bochník, peceň z postrúhaných zemiakov, póru, sušeného mäsa a korenín sa udusí v hrnci, ktorému sa po sársky hovorí „Dibbe“ apodáva sa s domácim jablčným pyré.

Sasko
Obľúbenou špecialitou počas vianočného obdobia je vianočná štóla z Drážďan. Niekdajšie stredoveké pôstne pečivo, dnes bohatý koláč zkysnutého cesta a sušeného ovocia, sa pripravuje v 130 špecializovaných pekárňach a cukrárňach podľa prísne tajných domácich receptov, pričom každá štóla má oficiálnu ochrannú pečať. Vychutnať štólu si môžete na slávnosti štóly začiatkom decembra alebo počas adventu na trhu Dresdner Striezelmarkt v Drážďanoch.

Sasko-Anhaltsko
Syr z pohoria Harz je zdravou potravinou, bohatou na bielkoviny, s nízkym obsahom tukov, a preto je tajným tipom pre športovcov a ľudí, ktorí dbajú o svoju postavu.
Pritom majú tieto malé syrové toliare dlhú históriu: už niekoľko storočí sa vyrába syr z kyslého mlieka z tvarohu a rasce. Na chlebe, spolu s masťou, sa v regióne stredohoria v Sasku-Anhaltsku považuje za delikatesu.

Šlesvicko-Holštajnsko
Viac než 120 rôznych druhov syra sa vyrába v Šlesvicku-Holštajnsku, a to hlavne v remeselných syrárňach. Na tzv. Syrovej ceste Šlesvicka-Holštajnska objavia turisti rozmanitosť týchto syrov: mladé a staré, mäkké atvrdé, kyslé, slané, ostré, pikantné asladké z kravského, kozieho a ovčieho mlieka.

Durínsko
Zemiaky, ktoré sú obľúbené vcelom Nemecku, sa v Durínsku dostávajú na tanier prednostne v guľatej forme: pravé durínske knedličky sa vyrábajú zo surových postrúhaných a varených roztlačených zemiakov s plnkou z kociek chleba opečených na masle do chrumkava. Dôležité informácie o výrobe knedličiek a samozrejme aj ochutnávku ich variácií ponúka Durínsky svet knedličiek v Heichelheime severne od Weimaru.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.