Sušíme ovocie a zeleninu

Napísal Gorenje Slovakia 18. august 2014

Leto je v plnom prúde a úroda v záhradách dozrieva. Postupne sa zapĺňajú police v komorách či špajzách domácimi kompótmi, lekvármi a ďalšími pochutinami...


Ďalším chutným spôsobom ako si dopriať v zime letné plody z domácej produkcie je sušenie. Vedeli ste, že v šetrne usušenom ovocí je dostatok vitamínov A, B, železo, horčík a vápnik a je tiež bohatým zdrojom vlákniny či antioxidantov? Domáce sušenie poznajú najmä hubári, ale ani oni sa už nemusia obávať „nekonečného“ niekoľko dní trvajúceho procesu. Pomocou sušičky potravín si nasušíte ako huby tak ovocie, dokonca aj zeleninu či bylinky v priebehu niekoľkých hodín. Aj odborníci na výživu odporúčajú sušené ovocie ako chutný doplnok zdravého stravovania.

Sladká intenzívna chuť sušeného ovocia môže vyvolať pochybnosti o jeho vplyve na zdravie. Sladkosť dodáva fruktóza a glukóza, ktoré sú zdravšie ako biely rafinovaný cukor a tiež ľahšie stráviteľné. Preto sa v rozumnej miere konzumácie sušených plodov nemusíte obávať. Aj v menšom objeme, sú zdrojom živín. Napríklad sušené brusnice dokonca obsahujú viac antioxidantov ako čerstvé.

Na domáce sušenie je vhodné vybrať si sušičku s veľkým objemom a nastaviteľnou teplotou. Výkonná sušička potravín gorenje FKD 24 DW je vybavená piatimi veľkými výškovo nastaviteľnými podnosmi na sušenie. Ich rozmerová veľkosť (priemer 31 cm) poskytuje dostatok priestoru pre ovocie, zeleninu aj mäso, a to aj vo väčších kúskoch či plátkoch. Podnosy navyše možno demontovať, vďaka čomu je možné ich bezproblémovo čistiť. Zároveň je tiež zachovaná variabilita pri rozmiestňovaní počas sušenia. Sušička potravín sa ovláda veľmi jednoducho pomocou digitálneho časovača s LED displejom, na ktorom možno nastaviť čas a teplotu sušenia od 35 do 70°C.

Ako správne sušiť potraviny v sušičke potravín?

Pri sušení všeobecne platí, že čím je potravina mäkšia, šťavnatejšia a dužinatejšia, tým dlhší bude proces sušenia. Prispôsobte tomu taktiež nastavovanú teplotu. Sušenie zeleniny pre nízky obsah cukru prebieha oveľa rýchlejšie ako sušenie ovocia. Vždy sušte iba zrelé a zdravé plody, z ktorých odstránite stopky, okvetie a pod. Bylinky sušte samostatne, majú intenzívnu arómu, ktorou by napáchli ostatné sušené plody. Počas sušenia je vhodné kontrolovať plody každú hodinu a pri zistení nerovnomerného sušenia premiestniť podnosy podľa potreby. Správne usušený plod po stlačení nepúšťa žiadnu šťavu.

Foto: Gorenje Slovakia


Užitočné rady:

-  Hrozno alebo slivky pred sušením nerozkrajujte, sušte ich v celosti

-  Sušené marhule sú vhodné najmä pre ľudí s vysokým krvným tlakom a srdcovo-cievnymi ochoreniami.

-  Pre zachovanie pôvodnej farby ovocia ho namočte pred sušením do vody s citrónovou šťavou.

-  Sušenú koreňovú zeleninu možno veľmi rozumne využiť pod mäso, do polievok alebo dokonca na prípravu domácej vegety.

-  Nakladané sušené paradajky do cestovín si môžete pripraviť aj doma. Stačí ich usušiť a zaliať olivovým olejom, prípadne pridať oregano či cesnak na dochutenie.


Ako správne skladovať sušené potraviny?

- Usušené potraviny skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe, nie však v kovovej.

- Pozor na teplotu sušených dobrôt pri ukladaní do nádob! Dávajte ich tam až po vychladnutí.

- Na bylinky postačia aj bavlnené vrecká.

-  Naplnené nádoby skladujte na suchom, tmavom a chladnom mieste. Sušené plody si tak uchovajú svoje vitamíny a aromatické látky. Optimálna teplota skladovania je 15°C alebo nižšia.

- Týždeň po uskladnení skontrolujte obsah vlhkosti pokrmu. Ak je vlhkosť prítomná, vysušte ju, inak časom dôjde k jeho skazeniu.

Viac informácií nájdete na www.gorenje.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.