Ako na dokonale napenené mlieko na cappuccino? Jednoduché triky

Cappuccino je dokonalým spojením lahodného espressa, teplého mlieka a mliečnej peny. Tá by mala mať jemnú, zamatovú štruktúru. Zistite, ako správne napeniť mlieko, či už pomocou parnej trysky na kávovare alebo aj bez neho. V čom je to tajomstvo?

kava_pena_24

Zdroj foto: vlastné / ReadyAfter.sk

Aké mlieko použiť na mliečnu penu?

Na vytvorenie dokonalej mliečnej peny v recepte na cappuccino je kľúčový obsah tuku v mlieku, ako aj množstvo bielkovín. Čím vyšší podiel tuku, tým hustejšia a krémovejšia bude pena, preto sa plnotučné mlieko 3,5% považuje za najlepšiu voľbu.

A čo ľudia trpiaci laktózovou intoleranciou alebo vegáni snažiaci sa vyvarovať živočíšnym produktom? Penu je možné pripraviť aj z rastlinných mliek – napr. sójové alebo ovsené obsahujú dostatočné množstvo bielkovín, ktoré sú nevyhnutné na tvorbu peny. Tá je však o niečo jemnejšia a rýchlejšie padne.

Aká by mala byť teplota mlieka?

Dôležitá je aj teplota mlieka pri napeňovaní. Mlieko by malo byť pred prípravou cappuccina správne vychladené – najlepšie sa pracuje s mliekom práve vytiahnutým z chladničky. Dlhšie ho tak budete môcť napeňovať, kým dosiahnete ideálnu teplotu, tj. 55 až 70 ℃. Pozor, pri rastlinných mliekach by mala byť teplota max. 45 ℃. Ak by bolo mlieko studenšie, cappuccino by rýchlo vychladlo a naopak, ak by bola teplota vyššia ako 70 ℃, mlieko by stratilo svoju sladkosť.

Tip: Ak ste milovníkom ľadovej kávy, vyskúšajte si pripraviť ľadové cappuccino alebo cold brew s jemnou studenou mliečnou penou. V tomto prípade nepoužívajte parnú dýzu, ale iné metódy spomenuté nižšie, napr. napeňovač.

Napenenie mlieka pomocou trysky

Väčšina pákových a automatických kávovarov obsahuje parnú trysku (dýzu), pomocou ktorej môžete vytvoriť penu. Potrebovať budete aj nerezovú konvičku. Na prípravu jedného cappuccina je dostačujúca konvička s objemom 350 ml.

  1. Konvičku na šľahanie naplňte studeným mliekom do polovice (cca 120 až 150 ml) – mlieko počas napeňovania zväčší objem.
  1. Dýzu ponorte približne 1 cm pod povrch mlieka a zapnite ju na plný výkon. Pre vytvorenie lepšieho víru môžete konvičku mierne nakloniť smerom k sebe.
  2. Počúvajte zvuk – mali by ste počuť jemné syčanie, ktoré naznačuje, že sa mlieko správne pení.
  3. Pomaly pohybujte konvičkou hore-dole, avšak len tak, aby ste trysku držali tesne pod povrchom mlieka.
  4. Keď sa vám podarí dosiahnuť požadovanú hustotu peny, dýzu vypnite a vytiahnite z konvičky. Buchnite ňou o tvrdý povrch, aby ste odstránili prípadné bublinky. Mliečna pena tak bude krásne jemná.

Napenenie mlieka bez trysky (bez kávovaru)

Ak nemáte doma kávovar s parnou dýzou, nemusíte hneď „hádzať flintu do žita”. Mliečnu penu dokážete pripraviť aj inak, napr. pomocou ručných špirálových napeňovačov, elektrických napeňovačov či pomocou french pressu – v tomto prípade by ste mali mlieko najskôr zahriať na požadovanú teplotu. Následne mlieko nalejte do french pressu a piestom, ktorý bežne slúži na oddelenie mletej kávy od vody pohybujte hore-dole, kým sa nevytvorí pena. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.