Jedinečné gurmánske chvíle s fantastickým výhľadom

Napísal Rakúska Turistika 23. august 2024

Na to, aby znovu ožil váš vzťah poznačený všednosťou, potrebujete tri veci: rozhľad (i v prenesenom zmysle slova), vynikajúce jedlo a pohodlné miesto na slnečnej terase. Vybrali sme pre vás skvelé miesta na slnku – od reštaurácií pri jazere až po tradičné salaše v horách.

1_aut_23824

Plavba na cine po jazere Grundlsee (c)Austrian National Tourist Office /Tom Lamm

Vysoko nad jazerom Attersee

Na ležadle nám chrbát príjemne zohrievajú lúče slnka, pod chodidlami nás šteklia steblá trávy a pred nami sa rozprestiera ničím nerušený výhľad na jazero Attersee, pohorie Höllengebirge a Schafberg. Či na lúke, alebo na slnečnej terase – u rodiny Windhagerovcov sme o kúsok bližšie k nebesiam. Nemalou mierou k tomu prispieva aj skvelá kuchyňa tohto rodinného podniku. Už 14 generácií rodiny Windhagerovcov vedie bývalé gazdovstvo Druckerhof, ktoré dnes funguje ako hotel a reštaurácia.

2_aut_824

Kampan rakúskych miest "Austria plays "hello"!" - Fischersteg,Bregenz (c)Austrian National Tourist Office /Daniel Ordelt

Hlbiny jazera Traunsee

Raz do roka ponúkajú reštaurácie v okolí jazera Traunsee síha (nem. „Riedling“) – no označeniu „Steckerlfisch“ sa radšej vyhnite, pretože domáci uprednostňujú výraz „Stanglfisch“ (čo je rovnako ako „Steckerlfisch“ ryba pečená na drevenom ražni). Síh patrí ku kvalitným lososovitým rybám a žije iba v Traunsee, ktoré je so svojimi 191 metrami najhlbším jazerom v Rakúsku. Síh je považovaný za raritu, a preto sa u fajnšmekrov teší veľkej obľube. Z jazernej terasy reštaurácie Schweizerhof  môžete síhy od marca do októbra dokonca pozorovať pri plávaní – alebo zablúdiť pohľadom do diaľky a obdivovať impozantný Traunstein a Dachsteinský masív.

3_aut_824

Summer in Tirol (c)Tiroler Zugspitz Arena

Predjedlo servírujeme na člne!

Dobré jedlo a výhľad na tajomstvami opradené jazero Toplitzsee  patria k výnimočným zážitkom. Hovorí sa, že na jeho dne ležia zlato a vzácne umelecké predmety. Skutočné kulinárske poklady však s istotou nájdete na brehu v reštaurácii Fischerhütte, ktorá je obľúbeným výletným cieľom známym kreatívnou a ľahkou kuchyňou. S láskou pripravené čerstvo ulovené ryby od pstruha po sivoňa vám ponúknu v miestnosti pre hostí obloženej drevom alebo na záhradnej terase.

4_aut_824

Maria Wörth (c) Wörthersee Tourismus GmbH / Bernhard Pichler Koban

Oddych na salaši

Ak hľadáte tradičný salaš v horách s nádherným výhľadom na jazero Millstätter See, vyberte sa pešo alebo autom na Lammersdorfer Hütte. Mlieko kráv, ktoré sa pasú na  lammersdorfských pastvinách, sa v tamojšej syrárni spracúva na tvaroh, tvrdý a horský syr. Ak milujete korutánske syrové halušky Kasspatzen, musíte ich ochutnať na salaši Lammersdorfer Hütte!

5_kasse_platte_824

Syrový tanier (c) Lammersdorfer

Túžba po slobode

Pri pohľade na Dachsteinský masív z chaty Krummholzhütte vo výške 1.856 metrov nad morom na vrchu Hauser Kaibling sa môže stať, že budete iba s otvorenými ústami a pokorou obdivovať celú tú majestátnu krásu, pričom vám chutná jahňacina vychladne na tanieri. Na chatu sa dostanete iba pešo alebo lanovkou a ak chcete zažiť podmanivý západ slnka v horách, môžete si tu rezervovať nocľah.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.