Káva, ako ingrediencia rôznych receptov

Začnite používať kávu takto a vaše zákusky aj grilovačky sa okamžite stanú legendárnymi. Na prípravu osviežujúcej šálky stačí len pridať ku pár lyžičkám kávy do pohára horúcu vodu a zamiešať alebo len stlačiť tlačidlo na kávovare – a v priebehu niekoľkých sekúnd je váš obľúbený kávový nápoj pripravený.

pixabay_coffe_724

Ale pozor! Káva má v kuchyni oveľa viac možností uplatnenia, než len ako „povzbudzovač“.

Káva vzniká z pražených zŕn kávovníka a dnes je populárna po celom svete. Okrem zrnkovej je jedným z obľúbených variantov instantná káva – najmä pre jej jednoduchú prípravu. V kuchyni má však káva oveľa širšie uplatnenie, než len ako aromatický nápoj, ktorý nás má vzpružiť.

1.   Pridajte ju do mliečnych koktailov alebo smoothies

Smoothie je vždy skvelý spôsob ako začať deň. Z ovocia získate veľa vlákniny a smoothie vás zasýti aj dlho po tom, čo ho dopijete. Pre ranných kávičkárov odporúčame spojiť príjemné s užitočným – pridajte do svojho smoothie instantnú kávu. Odporúčame ju použiť do smoothie a kokteilov obsahujúcich banány, arašidové maslo, mlieko či čokoládu.

2.   Použite kávu pri príprave steakov či grilovačky

Zdá sa vám to zvláštne? Káva pôsobí ako dôležitý prostriedok na zjemnenie steakov a pomáha vytvárať kôrku, ktorá uzatvára vlhkosť. Pôsobí aj ako zložka, ktorá pomáha zosilniť slané a pikantné tóny ostatných suchých prísad a steaku samotného. Pridajte za lyžicu instantnej kávy do marinády a steak v nej nechajte odpočívať aspoň 30 minút, optimálne celú cez noc v chladničke. Instantnú kávu môžete zakomponovať aj do barbecue omáčky, kde zosilní slané a dymové chute a vaše grilované rebierka tak posunie o niekoľko chuťových levelov vyššie.

pixabay_ribs_724

NÁŠ TIP: Vyskúšajte novú instantnú kávu Eduscho Instant Intense, ktorá predstavuje najintenzívnejší variant z radu instantných káv Eduscho. Táto káva je intenzívnou odpoveďou na intenzívne dni, ktorá nielen skvele nakopne, ale aj šikovne podčiarkne plnosť chutí vo vašich receptoch.

3.   Je ideálna na prípravu kávovej polevy alebo krému

Ak ste niekedy skúšali pripraviť kávou ochutený maslový krém alebo polevu, viete, aké je náročné dosiahnuť, aby hmota nebola príliš tekutá. Na rozpustenie lyžičky granúl instantnej kávy však stačí doslova pár kvapiek horúcej vody. Získate koncentrovanú arómu a chuť, ktorú ľahko zapracujete do krému a polevy.

TIP: Skúste pridať trošku kávy napríklad do krému na tiramisu alebo do kakaa na posypanie a uvidíte ten rozdiel!

pixabay_tiramisu

4.   Posilní chuť domáceho chilli con carne aj bolonskej omáčky

Toto mexické jedlo je obľúbené aj v našich domácnostiach. Napadlo by vám ale dať doň za polievkovú lyžicu instantnej kávy? Skúste to a budete prekvapení plnosťou výslednej chute skvele dopĺňajúcej prehrievajúce čili. Podobne dodá trocha instantnej kávy hutnejšiu chuť bolonskej omáčke či ďalším omáčkam s paradajkovým základom.

5.   Káva zvýrazní chuť kakaa v dezertoch a koláčoch

Jedným z hlavných spôsobov využitia kávy je pečenie. Instantná káva sa často používa v čokoládových dezertoch, pretože zvýrazňuje chuť kakaa. Málokedy si všimnete chuť samotnej kávy, no určite si všimnete viac čokoládovej chuti. Môžete pridať čajovú lyžičku instantnej kávy do suchých ingrediencií vášho múčnika alebo nahradiť časť horúcej vody v recepte silným espressom. Na jeho prípravu odporúčame použiť Eduscho Espresso Classic. Toto intenzívne pražené espresso je doslova nabité chuťou a vôňou, kde vo vyváženom mixe zŕn robusty a arabiky prevláda robusta. Má výraznú osobitú chuť, a preto si ho okrem chutných pokrmov ideálne vychutnáte ako lahodné espresso či ďalšie horúce nápoje s mliekom, ako latte či cappuccino.

eduscho_724

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.