Ochutený med

Napriek tomu, že med mnohí z nás považujú za klasickú potravinu, aj v jeho prípade sa však dá hovoriť o vývoji a nových trendoch.


Med je už odpradávna súčasťou nášho jedálnička. Ešte predtým, ako ho vďaka objaveniu Ameriky čiastočne nahradil cukor, bol v našich končinách jediným sladidlom. V mede je však okrem jedinečnej chuti skryté i niečo navyše! Práve vďaka zdravotným benefitom i širokému využitiu v kulinárskej oblasti sa práve k nemu vraciame v posledných rokoch

O vývoji a nových trendoch sme sa porozprávali s Pavlom Blaščákom, riaditeľom spoločnosti Medas, ktorá patrí k renomovaným producentom medu na Slovensku.

Ani taká tradičná potravina, akou med bezpochyby je, nie je odolná voči moderným trendom a novým postupom výroby,“ uvádza odborník hneď na začiatku. „Asi najvýraznejším trendom v tomto smere sú v súčasnosti ochutené medy.“


Ochutený med na suchej báze

Mnohé novinky na predajných pultoch v skutočnosti vychádzajú z dlhoročných tradícií. To isté sa dá povedať aj o ochutených medoch, ktoré v sebe nesú práve suchú zložku. Často ide o aromatické byliny, či koreniny, ktoré medu dodávajú arómu a osobitú chuť. Medzi obľúbené „suché“ prísady do medu patrí napríklad kakao, čili papričky, zázvor, orechy, či sušené ovocné plody. Takto ochutené medy môžu mnohým z nás pripomenúť po domácky ochutené medy na vianočnom stole, v ktorých rozvoniavala škorica, či čerstvé figy. Domácim ochuteným medom tak nechýbala lahodná chuť a osobitá aróma.  Kombinácia, ktorá z takýchto medov robí vyhľadávaný artikel aj dnes.
 



Tekutá báza

Med,  ochutený tekutou zložkou nie je zatiaľ na našom trhu až tak udomácnený. „Výroba takéhoto medu si vyžaduje špecializovanú technológiu, ktorá umožní dokonalé skombinovanie včelieho medu a tekutej prísady,“ objasňuje odborník zo spoločnosti Medas, ktorá iba prednedávnom uviedla na trh novinku s názvom Vitamed – kombináciu pravého včelieho medu a 100% ovocnej šťavy.
V prípade Vitamedu ide o tri príchute – brusnica, černica a limetka. Med si aj v kombinácii s tekuto zložkou (tou môže byť napríklad už spomínaná ovocná šťava, či domáci letkvár) zachováva konzistenciu aj trvanlivosť.

Výroba ochuteného medu je skrátka vedou samou o sebe. Výsledok však stojí skutočne za to. Takto ochutené medy chutia skvele a aj tie najneobyčajnejšie kombinácie môžu zachutiť nielen milovníkom medu, ale aj tým, ktorí klasickému medu nevedia prísť na chuť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.