Ste celiatik?

A máte chuť na niečo, ale jesť to nemôžete? Odhaľte jedlá pre studenú i teplú kuchyňu, s ktorými to zvládnete a zároveň si pochutnáte!


Celiakia je doživotné zápalové ochorenie tenkého čreva s precitlivenosťou na proteín gliadín, ktorý je súčasťou gluténu (lepok). Celiatici by sa mali vyvarovať nasledovným potravinám: pšenica, rôzne prímesi, ktoré sa primiešavajú do hotových jedál, salámy, sójové omáčky.
Pozor! Potraviny, ktoré prišli pri výrobe do styku s omrvinkou pšenice, sú kontaminované gluténom a celiatikom škodia. Stravovanie pri celiakii môže byť pestré, chutné a zodpovedať pravidlám racionálnej výživy.

Recepty nielen pre celiatikov

Pečená cvikla s bryndzou
Počet porcií: 4, Čas prípravy: 20 min., Náročnosť: jednoduché

P o t r e b u j e t e: 125 g Liptov Bryndze (spĺňa kritériá označenia „Slovenská bryndza“, ktorá je zapísaná v registri tradičných chránených produktov), 70 g Liptov Masla (vyrobené z mlieka z horských a podhorských oblastí Slovenska), 4 cvikly, aceto balsamico, olivový olej extra virgin, soľ a čierne korenie, ½ PL posekaného tymianu, ½ PL posekanej petržlenovej vňate

P o s t u p: Liptov Bryndzu zmiešame s bylinkami a Liptov Maslom. Dáme na 15 minút do chladničky. V miske vyšľaháme marinádu z oleja, octu, soli a korenia. Cviklu ošúpeme a nakrájame na 7mm hrubé kolieska. Tie následne ponoríme do marinády a poukladáme na plech. Dáme zapiecť do rúry na 15 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a ukladáme na seba na striedačku s vrstvou Liptov Bryndze. Podávame s bezlepkovým pečivom a listovým šalátom.

Šošovicový šalát
Počet porcií: 1-2, Čas prípravy: 15 min., Náročnosť: jednoduché

P o t r e b u j e t e: 60 g na rezančeky posekaného syra Liptov Kriváň (veľmi jemná maslová chuť a rozplývavá konzistencia), 200 g šošovice, ½ červenej papriky posekanej na malé kocky, 1 malá nasekaná šalotka, 1 strúčik cesnaku, šťava z jedného citróna, 4 PL olivového oleja, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1 PL nasekanej žeruchy, soľ, čierne korenie, ¼ nasekaného feniklu, 1 veľká paradajka pokrájaná na kocky 

P o s t u p: Šošovicu ponoríme na dve hodiny do vody. Následne ju uvaríme al dente, pridáme na lyžici oleja osmaženú cibuľku s cesnakom, olivový olej, citrónovú šťavu, fenikel, rajčinu, papriku a ostatné suroviny. Dochutíme soľou a korením.

Zelené fazuľky zapečené s neúdeným pološtiepkom
Počet porcií: 2, Čas prípravy: 25 min., Náročnosť:  jednoduché

P o t r e b u j e t e: 200 g zelených fazuliek, 300 g zemiakov, 60 g strúhaného neúdeného Liptov Pološtiepka (svojou rozplývavou konzistenciou je veľmi vhodný na zapekanie), niekoľko cherry paradajok, soľ, rasca

P o s t u p: Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Následne ich zlejeme a v tej istej vode uvaríme fazuľky. Na 90% ich scedíme a hneď ich presypeme do studenej vody, aby nestratili farbu. Zemiaky prekladané paradajkami a fazuľku vložíme do pekáčika alebo inej nádoby na zapekanie a posypeme strúhaným Liptov Pološtiepkom. Zapekáme v rúre pod grilom, kým syr nezmení bielu farbu na zlatú. Táto lahodná pochúťka je ihneď pripravená na zjedenie.

Teľacia paštéta zapečená s parenicou
Počet porcií: 12-16, Čas prípravy: 75 min., Náročnosť: pre skúsených

P o t r e b u j e t e: 2 Liptov Parenice údené (lahodná chuť nakoľko sa údia  prírodným spôsobom na bukovom dreve a nie údiacimi lakmi), 500 g mletého teľacieho mäsa, 30 plátkov sušeného pršútu (prosciutto crudo), 800 g kuracích pečienok, 5 bobkových listov, 2 veľké vajcia, soľ a korenie, 2 PL posekaného oregana, 1 PL posekaného tymianu, 2 PL posekanej petržlenovej vňate, 1 PL paradajkového pretlaku, 1 ČL ostrej paprikovej (chilli) pasty, alebo 1 posekaná feferónka, 3 pokrájané cibule, 4 pokrájané strúčiky cesnaku, 2 PL oleja

P o s t u p: Cibuľu s cesnakom opečieme na oleji do sklovita, osolíme, pridáme mäso s pečienkami a pomaly opekáme na cibuli. Pridáme koreniny, vajcia, pretlak a chilli pastu (feferónku). Opekáme na 90 percent. Zmes necháme vychladnúť, vyberieme bobkové listy a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Premiešame s pršútom pokrájaným na malé rezančeky a preložíme ju do nerezovej nádoby na paštétu. Nádobu vložíme do pekáča s vodou (voda siaha asi po 2/3 nádoby paštéty) a pečieme prikryté alobalom v rúre cca 45 minút. Necháme vychladnúť. Vyberieme z nádoby, ovijeme parenicou dookola a vložíme zapiecť na 12 minút do rúry opäť prikryté. Do stredu paštéty môžeme dať povarenú mrkvu.

Pre skupinu ľudí, ktorí trpia celiakiou ponúka Liptov, jedna z kľúčových značiek na slovenskom syrárskom trhu, široké portfólio kvalitných syrov, Liptov Bryndzu a Liptov Maslo. Všetky produkty Liptov sú vyrobené zo slovenského mlieka horských a podhorských oblastí a v srdci Liptova. Navyše sú čisto prírodného charakteru bez konzervačných látok, či iných umelých prísad.

Liptov má vo svojej ponuke okrem základného syra Eidam aj syry s vyššou pridanou hodnotou:

  • Parenica, Pološtiepok, Oštiepok sú tradičné parené slovenské syry. Výnimočnosťou je ich prírodné údenie na bukovom dreve, čo im dodáva príjemnú prirodzenú chuť.
  • Kriváň po šesťtýždňovom zrení zodpovedá súčasnému trendu zrelých syrov s elastickou rozplývavou konzistenciou a jemnou maslovou chuťou.
  • Gerlach sa po dvojmesačnom zrení stáva tvrdším syrom horského typu s nezameniteľnou intenzívnou chuťou s jemným tónom orechov a ovocia.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.