Prečo po víne bolí hlava?

Napísal Trumpeter 29. január 2024

Nápoj bohov, teda víno, je príjemný spoločník. Ale niekedy môže byť nasledujúce ráno utrpením. O slovo sa prihlási bolesť hlavy a to aj napriek tomu, že sme to neprehnali s množstvom. Čo je príčinou?

freepik_headache_wino_w

Bolesť hlavy po víne: Ako jej predísť?

Bolesti hlavy po víne bývajú častejšie ako po konzumácii tvrdého alkoholu. Niekedy dokonca stačí jeden pohárik a na druhý deň je človek vystavený tupej bolesti a duneniu hlavy.

„Bolesť hlavy je zvyčajne spôsobená rýchlym výkyvom objemu tekutín a tlaku v organizme. Fermentované nápoje majú tendenciu spúšťať odvodňovanie organizmu a zrýchlenie vylučovania, pričom však na etanol telo reaguje zadržiavaním vody v tele, ktorú potrebuje na jeho odbúranie,“ vysvetľuje someliér Peter Kecskés z vinárstva Pivnica Čebovce.

Ak sa to spojí s nedostatočným dopĺňaním tekutín a prípadným rozšírením ciev vplyvom polyfenolov, tak môže dôjsť naozaj k neprirodzeným výkyvom, kde telo na jednej strane vodu vylučuje, na druhej strane ju potrebuje zadržiavať.

Biologicky aktívne látky

Preto platí, že pri konzumácii alkoholu netreba zabúdať na bohatý príjem vody. „Výrazným zvýšením príjmu vody sa dá dosiahnuť aj samotné vylúčenie etanolu z tela skôr ako sa stihne vstrebať,“ potvrdil someliér P. Kecskés.

Ďalšie zložky, ktoré môžu po konzumácii vína spôsobovať bolesť hlavy, sú najmä biologicky aktívne látky, napríklad kvasinky, ktoré si vedia nejaký čas udržať aktivitu aj v našom tele a popri svojej aktivite vytvárajú vedľajšie produkty, ktoré nás dokážu nepríjemne intoxikovať. „Burčiak či nefiltrované vína sú priam ukážkovým príkladom toho, ako dostať do tela tieto látky,“ dodal odborník z vinárstva Pivnica Čebovce. Nie náhodou vznikla metafora „nalejme si čistého vína“...

„Najviac mýtmi opradenou látkou vo víne je však bezpochyby síra. Oxid siričitý vie byť vo vínach pri vysokých koncentráciách naozaj nepríjemný, napriek tomu má neodmysliteľnú úlohu pri dezinfekcii a ochrane vína pred patogénmi. Prestrelené hodnoty síry dnes nájdeme skôr už iba u malých výrobcov, ktorí nemajú zariadenia na presné stanovenie jej obsahu, avšak u priemerných a väčších vinárov sa dnes už zvýšených hodnôt naozaj báť nemusíme,“ je presvedčený P. Kecskés.

Tieto látky sa nachádzajú v mnohých potravinách, z taniera kapustnice alebo balenia zemiakových lupienkov dostaneme do tela viac síry ako z fľaše štandardného vína.

Bolesti hlavy môžu po konzumácii alkoholu spôsobovať aj taníny, histamíny a cukor. Taníny sú antioxidanty, ktoré sa prirodzene vyskytujú v hroznovej šupke, semenách a v stonke. Kvôli nim máte suchý pocit v ústach. Niektorí ľudia sú na ne citliví a môžu u nich vyvolať bolesti hlavy. Ďalší sú citliví na histamín, ten sa vo väčšom množstve nachádza v červenom víne, menej ho je v bielom víne a šampanskom.

Voda, kyslík, pohyb

Prevenciou bolestí hlavy po konzumácii vína je okrem dostatočného príjmu vody aj pohyb a kyslík. „Ako som spomínal, základom je dostatočný prísun tekutín. Toto platí pre obe pohlavia,“ radí someliér.

Určite je rozumné nekonzumovať víno ani iný alkohol na lačný žalúdok. Účinok alkoholu urýchľuje cukor, preto keď popíjame, vyhýbame sa sladeným nápojom aj jedlám bohatým na cukor.

K rýchlejšiemu odbúravaniu alkoholu pomáha pohyb, kedy sa okysličí organizmus. Prevenciou pred opicou či bolesťami hlavy je pomalšie pitie, aby organizmus stíhal odbúravať látky, ktoré ho poškodzujú. Čím menej cukru víno obsahuje, tým menšie je riziko bolesti hlavy. Oplatí sa preto dávať prednosť suchým vínam pred dezertnými, resp. platí, že suchého vína môžeme vypiť viac, kým dezertné je skutočne len ku dezertu.

Aj to najlepšie a najsuchšie víno obsahuje alkohol. Ak nás na druhý deň nemá bolieť hlava, treba ho konzumovať striedmo.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.