Arabské chute

Chystáte sa do niektorej z arabských krajín? Vyskúšajte "na mieste činu" aj niečo iné ako hotelovú stravu - dajte si falafel, fatyzer alebo aspoň baklavu. Kto vychádza z predstavy, že arabská kuchyňa je plná korenia, nemýli sa; ale(!), sú to predovšetkým voňavé korenia ...

... hrebíček, tymian, koriander, kumin, bobkový list či cesnak (ten pridávajú Arabi kde sa len dá) - takže milovníci "nepálivých jedál" sa nemusia ničoho obaváť... Treba sa však pripraviť na to, že arabská kuchyňa je naozaj výdatná a patrí k nej i množstvo cukroviniek - zabudnite preto v arabskom svete na diéty, tými sa môžete trýzniť po návrate domov...

freepik_arabic_tastes-23

Čo vás čaká a neminie, ak sa rozhodnete vymeniť európsku stravu za typickú arabskú?

Raňajky netvorí žiadne "európske minimum", ale dostatočne sýte jedlo, ktoré si Arabi v pohode vychutnávajú. Tvorí ho napríklad kaša z cíceru, sezamových semiačok a cesnaku (nazývaná hummus) s chlebovou plackou alebo zmes mletých bôbov, cíceru, cibule, cesnaku, vajíčok a korenia (nazývaná falafel), prípadne listové cesto plnené špenátom či mletým mäsom (nazývané fatyzer).

Obed je v arabskom svete skutočný "obrad" (zahrňajúci výmenu informácií a vznik najrozmanitejších obchodov) a Arabi mu venujú primerané množstvo času. Začína sa predjedlom pozostávajúcim napríklad zo zmesi ryže, mletého mäsa a korenia, alebo z petržlenového šalátu, niekedy tiež šalátu z kuracieho mäsa či plodov mora.

Hlavný chod tvorí predovšetkým mäso(!) - hlavne jahňacina a baranina - môže byť grilované, pečené či dusené a veľmi často marinované (v mlieku, cesnaku a cibuli). Veľmi často sa na arabských stoloch objavujú i ryby. Najobľúbenejšou prílohou je ryža - prifarbuje sa korením a pridávajú sa do nej hrozienka, orechy, cibuľa i šošovica. Vedľa nej sa ako alternatíva kladú chlebové placky alebo takzvané pita chleby.

Mimoriadne dôležitý je (vo vzťahu k našej chuti) presladený dezert - neodpustí si ho žiadny Arab. Môžu ním byť napríklad oriešky zaliate karamelom, rôzne druhy sladkej kaše alebo vrstvená cukrovinka z pistáciových orieškov, cesta a cukru (nazývaná baklava).

Ani večeru netvorí v arabskom svete "európske minijedlo" pozostávajúce z niekoľkých listov zeleniny a úsporného kúska celozrnného chleba. Arabi si dávajú na večeru opäť mäso - jahňacie alebo pečené kúsky kuracieho a baranieho mäsa (t.j. kebab) a k tomu chlebové placky, ktoré si namáčajú v korenených omáčkach, ochutených jogurtoch alebo cesnakových krémoch. Dobrú chuť!

Tip: V arabskom svete nehľadajte mimo hotelové bary žiadne kvasené a destilované nápoje (v niektorých arabských krajinách je dokonca prohibícia); k arabským zvykom však patrí pitie aj u nás obľúbenej silnej, horkej (tureckej) kávy - z malých kalíškov.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.