100 rokov medvedej evolúcie: Z roztancovaného dlháňa zlatým elegánom

Tento rok je tomu presne sto rokov od chvíle, kedy svetlo sveta uzrel prvý HARIBO medvedík Goldbären. Prešiel si niekoľkými premenami, ale na svoj vek vyzerá vskutku dobre. . V spoločnosti je stále obľúbený, o čom svedčí aj to, že s ním voľné chvíľky trávi rada väčšina maškrtných Slovákov.

1_haribo_0722

Zapojte sa do osláv medvedieho jubilea a pripomeňte si najväčšie životné míľniky tejto obľúbenej želatínovej cukrovinky.

Štíhly a tak trochu dlháň bez výrazu, podobným dojmom by na vás pôsobil medvedík Haribo v dobe svojho zrodu. Písal sa rok 1922, keď sa Hans Riegel inšpiroval na nemeckých trhoch obľúbenou atrakciou, skutočnými tancujúcimi medveďmi. Tanzbären z ovocnej gumy vznikali v dvore domu v pokojnej štvrti Kessenichu v nemeckom meste Bonn. Manželka Gertrud malé balenia po dvoch medvedíkoch rozvážala na bicykli za jeden fenik. V začiatkoch boli vyrábaní z arabskej gumy, dnes sú suroviny k výrobe veľmi starostlivo vyberané a spĺňajú vysoké štandardy kvality. Receptúra je však prísne stráženým tajomstvom, ktoré pozná len pár zamestnancov spoločnosti.

Doba medvedieho dospievania

Jednu z najväčších zmien predstavovali pre medvedíkov 60. roky 20. storočia, kedy Hans a Paul Riegeloví, synovia zakladateľa, upravili vzhľad a veľkosť Tancujúcich medvedíkov. Tí sa tak zmenšili a zaguľatili. V roku 1999 sa naviac začali na celý svet usmievať. Aj keď ten prví usmievavý medvedík sa tajne vkradol do výroby už o niečo skôr, v roku 1995, vďaka produktovej designérke Petre Wrede. Dnes 89 % Nemcov rozozná HARIBO medvedíka len podľa tvaru, ktorý je od roku 1967 medzinárodne patentovo chránený, aj keď k ohrozeným druhom rozhodne nepatrí.

Začiatok 60. rokov znamenal aj ďalšie veľké premeny, z Tancujúcich medvedíkov sa stali dobre známi Goldbären alebo Zlaté medvedíky. Dôvodom bol ich obrovský úspech, ktorý viedol k tomu, že aj ďalší výrobcovia cukroviniek sa snažili vyrábať sladkosti v podobnom tvare. Lenže HARIBO medvedík je len jeden, ktorý má podľa slov Hansa Riegela cenu zlata, preto teda prišli na scénu Goldbären. Zároveň sa milovníci tejto pochúťky dočkali toho, že všetkých päť príchutí začalo byť dostupných v jednom balení, vďaka, čomu sa medzi sebou môžu maškrtníci podeliť. V roku 1968 potom 23 milimetrov vysoký, 10 milimetrov široký a 2,3 gramu vážiaci medvedík zažil svoj televízny debut a stala sa z neho hviezda reklamy.

Medvedík robí radosť všetkým

Šesťdesiate roky boli pre HARIBO naozaj plodné, v tomto období bol predstavený aj rozšírený reklamný slogan vrátane melódie a v rovnakej podobe je používaný dodnes. „Haribo macht Kinder froh“ z polovice 30. rokov doplnil ešte dodatok „…und Erwachsene ebenso“. A pretože slogan by mal znieť dobre v každom jazyku, býva vždy pre danú krajinu mierne modifikovaný, preto na Slovensku každý vie, že Haribo chutí malým, rovnako i dospelým. Tiež vám práve začala znieť v hlave dobre známa melódia a vidíte zlatého medveďa s červenou mašľou? Mimochodom, v tejto podobe je medvedík zobrazovaný od 80. rokov minulého storočia.

2_haribo_0722

Ktorá príchuť je tá vaša?

Goldbären si môžete vychutnať v šiestich rôznych príchutiach, ktorým zodpovedá aj farebnosť. Biely medvedík chutí ako ananás, žltý ako citrón, oranžový je pomarančový, tmavo červený malinový, vo svetlo červenom ucítite jahody a v zelenom jablka. Prieskum, ktorý si spoločnosť HARIBO nechala vypracovať v roku 2017, ukázal, že Slováci sú veľkými milovníkmi gumových medvedíkov, a že najčastejšie hľadajú v balení tie s jahodovou príchuťou. Skutoční fajnšmekri si iste pochutnajú aj na Saft-Goldbären, teda medvedíkoch s 25% podielom ovocnej šťavy. Sú extra šťavnatí, neobsahujú umelé farbivá a tradičné príchute maliny a jablka dopĺňa čierna ríbezľa, broskyňa, limetka a hruška.

Ohliadnutie do minulosti

Výroba medvedíkov prebiehala spočiatku ručne, avšak s rozšírením produkcie, kedy je celosvetovo denne vyrobených okolo 160 miliónov medvedíkov, a možnosťami modernej doby sa dnes pre výrobu a balenie využívajú počítačom riadené systémy. Aj tak sa ale stále nájde priestor pre ručnú prácu, predovšetkým vo vývoji nových produktov. A že ich HARIBO nemá málo. Samotná firma je ešte o dva roky staršia než jej medvedík. Zakladateľ Hans Riegel sa vyučil v Bonne za cukrára. Najprv pracoval pre spoločnosť Kleutgen & Meier, ale po prvej svetovej vojne sa stal partnerom vo firme Heinen & Riegel. Roku 1920 sa osamostatnil a založil spoločnosť HARIBO. Názov vznikol spojením začiatočných písmen jeho mena a mesta Bonn. Jeho počiatočný firemný kapitál podľa dostupných zdrojov tvoril vrece cukru, mramorovú dosku, medenú kanvicu, tehlovú pec, stoličku a valček. Cukrovinky svetovej slávy sa v týchto skromných podmienkach začali rodiť v ulici Bergstraße v bonnskej štvrti Kessenich.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.