Zdravý cukor

Cukor je dôležitou súčasťou nášho života. Či už máte radi sladké, alebo nie, tak vo väčšine receptov má cukor nezastupiteľnú úlohu. Nie každý druh cukru je prospešný pre ľudský organizmus. Ak chcete spraviť niečo pre svoje zdravie, skúste sa zamerať na zdravšie alternatívy cukru.

cukor_1118

Glykemický index

Pri rôznych alternatívach cukru je najvhodnejšie sledovať, aký má glykemický index. Tento pojem vyjadruje, za akú dlhú dobu sa sacharidy z potravy zmenia na glukózu a ako rýchlosť sa glukóza dostane do krvného obehu.

Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index človeka okamžite zasýtia, lenže pocit hladu sa dostaví veľmi skoro a stým aj spojená chuť na sladké. Preto treba radšej vyberať potraviny, ktoré majú nízky glykemický index, pretože sa tak rýchlo nedostaví pocit hladu.

Stévia

Cukor zo stévie sa získava zo zelenej rastlinky, ktorej listy sú veľmi sladké. Stévia je približne 300x viac sladšia, ako bežný biely cukor z repy. Preto ho stačí použiť iba veľmi málo.

Ďalšou výhodou cukru zo stévie je, že neobsahuje takmer žiadne kalórie a glykemický index má 0. Tiež udržuje zdravé PH v ústnej dutine a tým bráni tvorbe zubného kazu.

Brezový cukor

Brezový cukor môžete niekedy nájsť aj pod názvom xylitol. Sladivosť má rovnakú, ako bežný cukor, ale jeho výhodou je, že obsahuje približne o 30% menej kalórií, ako cukor z repy. Výhodou je, že tiež udržuje zdravé PH v ústach, bráni vzniku zubného povlaku a glykemický index má iba 7. Je tiež veľmi dobrý na tráviace problémy, paradentózu a má antibakteriálne účinky.

Med

Obrovské výhody medu určite netreba veľmi predstavovať. Jeho hlavnými výhodami je, že obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, má antibakteriálne účinky a používa sa na hojenie menších rán. Nevýhodou je, že med má celkom vysoký glykemický index. Pasterizovaný med má glykemický index až 75, zatiaľ čo ten nepasterizovaný o polovicu menej.

Trstinový cukor

Mnoho ľudí používa trstinový cukor, ako náhradu za nie veľmi zdravý biely cukor. Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny a má mierne karamelovú chuť. Z výživového hľadiska je trstinový cukor veľmi podobný bielemu cukru. Má však oproti nemu pár výhod. Obsahuje množstvo minerálov, vitamínov a aminokyseliny. Glykemický index má 60, yatiaľ čo biely cukor má 68.

Ak si chcete vybrať zdravší cukor, nemusíte sa sústrediť len na glykemický index. Tiež treba hľadieť na to, na čo konkrétne cukor potrebujete a aké zdraviu prospešné látky obsahuje.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.