Chutná káva vo Viedni v minulosti

Rakúšania podľa prieskumu, vypijú 8,2 kg kávy na obyvateľa, väčšiu spotrebu kávy majú snáď len škandinávske krajiny. Káva sa do krajiny údajne dostala s Turkami v 17.storočí, keď obsadili Viedeň. Traduje sa, že keď poľský generál Franz Georg Kolschitzky vyhnal Turkov z mesta chcel práve tie vrecia s neznámym obsahom čo tam nechali Turci.

kava0320

Nápoj z kávy sa stal veľmi obľúbeným a tak sa začala budovať tradícia kaviarní. Niektoré z legendárnych kaviarní prečkali aj zlé časy a iné zanikli. A práve tie, ktoré prežili sa vyznačujú starobylou eleganciou a luxusom.

Kaviarne

Medzi takéto patrí predovšetkým Café Prückel (1903), po vojne bola kvalitne zrekonštruovaná architektom a dizajnérom Oskarom Härdtlom.
Café Griensteidl (1842) bola počas vojny zničená, ale v 90.rokoch bola postavená znova.
Palmenhaus (kaviareň-reštaurácia-bar) sa nachádza v parku Burgarten, je kombináciou starej tavby s moderným štýlom. Táto dizajnová kaviareň funguje v historickom palmovom skleníku.
Theatercafe pri Naschmarkte je moderná kaviareň-reštaurácia-bar, vynikajúca je tu kuchyňa, kde sa menu obmieňa každých 14 dní.
Aida sú kultové kaviarne s cukrárskymi výrobkami a vo Viedni je ich asi 26. V tomto type kaviarní sa zachovala atmosféra 50.rokov.
Café Stein je zase moderná podoba viedenskej kaviarne.

Chutná, voňavá káva...

- najväčším nepriateľom arómy je vzduch a vlhkosť
- káva musí byť, hermeticky uzatvorená, v pôvodnej tmavej dóze alebo vrecku a najlepšie urobíte ak ju uskladníte v chladničke
- zrnká sa zomelú tesne pred prípravou
voda nesmie zovrieť, najideálnejšia je teplota 90°C-96°C

Káva vo viedenských kaviarňach

- typická Viedenská káva je tzv. Melange – podáva sa s horúcim mliekom a navrch s mliečnou penou- Einspänner (drožka) je čierna káva v pohári s veľkým kopčekom šľahačky posypaným práškovým cukrom
Fiaker (fiakrista) je čierna káva v pohári alebo v šálke s čerešňovou šťavou alebo rumom, do toho jedna čerešňička
Häferlkafee (hrnček kávy) je 4-5 lyžičiek kávy zaliatych Ľ litra studenej vody, ktorá sa privedie do varu, potom sa nechá odstáť pod pokrievkou. Nakoniec sa scedí a podáva sa s horúcim mliekom

Príjemnú a dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.