5 najčastejších chýb pri žehlení vlasov – ako sa im vyhnúť?

Napísal Jana Nščáková 14. jún 2024

Žehlenie vlasov môže byť pre mnohé z nás každodenným rituálom, vďaka ktorému docielime dokonalý účes. Avšak aj keď sa nám zdá že na tom sa nedá čo skaziť, veľmi ľahko sa môžeme dopustiť bežných chýb, ktoré poškodzujú vlasy, zanechajú ich suché, lámavé a v tom najhoršom prípade spálené!

freepik_hair_ironing

Zdroj foto: Freepik

Preto prinášame tipy, akým chybám sa vyhnúť oblúkom a ako docieliť dokonale rovné vlasy bez ich poškodenia.

Žehličky bez nastavenia teploty nebrať

Všetko podstatné začína už pri výbere žehličky. V prvom rade sa vždy zamerajte na to, aby žehlička mala možnosť nastavenia teploty. Každá máme vlasy inak silné či jemné a je potrebné im teplotu individuálne prispôsobiť. Je pravda, že žehličky s nastaviteľnou teplotou bývajú o niečo drahšie, ale takáto investícia sa rozhodne vyplatí. „Prispôsobenie teploty je pri žehlení vlasov základ. Čo nepochybne vaše vlasy ocenia je systém ohrevu Micro Heating Matrix, ktorý má celkom 2 500 mikro ohrievačov. Tie plne pokrývajú zahrievacie doštičky a rovnomerne šíria teplo. Odporučila by som poobzerať sa aj po žehličkách s ionizačnou funkciou, ktorá zabraňuje krepateniu a poletovaniu vlasov. Získate tak perfektne rovné a hladké vlasy aj pri nižších teplotách,“ vysvetľuje Monika Kovačovská z firmy BaByliss.

A čo sa týka samotnej teploty, rozhodnite sa podľa sily vašich vlasov. Pokiaľ ich máte jemnejšie, nastavte si maximálne 180 stupňov. Ak sú vaše vlasy silnejšie a hustejšie, môžete ich žehliť aj pri teplote 190 stupňov. Rozhodne sa vyhnite teplotám nad 200 stupňov. Vlasy by ste si spálili a vysušili.

Tip: Ak si nie ste stopercentne isté vhodnou teplotou, vyskúšajte žehličku na malom prameni vlasov a sledujte reakciu. Ak sa začne z vlasov dymiť alebo ucítite pálenie, teplota je príliš vysoká!

Nedostatočná ochrana

Ďalšou veľmi častou chybou je nedostatočná ochrana vlasov pred teplom. Priamy kontakt s teplými doštičkami môže viesť k poškodeniu vlasového vlákna a týmto spôsobom sa začínajú vlasy lámať. Preto vždy pred žehlením používajte termálny ochranný sprej alebo krém. Tieto produkty vytvoria ochrannú bariéru a znížia riziko poškodenia vlasov.

Tip: Keramické alebo turmalínové doštičky rovnomerne distribuujú teplo a znižujú tak riziko poškodenia vlasových vlákien.

Neunáhlite sa

Trpezlivosť ruže prináša, a inak tomu nie je ani pri žehlení vlasov. Samozrejme ak nestíhate a máte len pár minút, je jasné, že na zdržiavanie nie je čas. Ak ho však máte, začnite tým, že si vlasy rozdeľte do niekoľkých vrstiev a žehlite ich postupne a pomaly. Pri rýchlom žehlení môže časť zostať vlnitá alebo sa zvlniť po chvíli, keďže do nich neprenikne dostatok tepla. Takže by vaša snaha vyšla nazmar.

Tip: Ak budete precízne, vyhnite sa opakovanému žehleniu jedného prameňa. Žehlite pomaly, plynule a nezastavujte sa. V prípade že máte pocit, že vlasy nie sú dostatočne narovnané, nastavte o niečo vyššiu teplotu.

Vlasy dôkladne prečešte

Pred žehlením každý prameň dôkladne rozčešte. Pri strapatých vlasoch hrozí väčšie poškodenie a nedokonalý výsledok. Vlasy vždy češte od končekov, zhruba posledných 10 centimetrov. Potom sa posuňte o ďalších 10 centimetrov vyššie a postupujte až k pokožke hlavy.

Tip: Niektoré žehličky na vlasy majú priamo zabudovaný hrebienok na doštičkách, ktorý ešte tesne pred narovnaním vlasy rozčeše. Výsledný efekt je o to precíznejší. Tieto žehličky vyrába napríklad značka BaByliss.

Vlhké či nalakované vlasy

Mokré alebo vlhké vlasy majú otvorené póry, čo znamená, že sú plné vody. Ak by ste ich v tomto stave začali žehliť, voda by sa začala variť, čo môže viesť k poškodeniu vlasového vlákna alebo k jeho prasknutiu.  Rovnako sa vám nevyplatí používať laky a prípravky na vlasy bez termálnej ochrany, pretože sa počas žehlenia zapekajú do štruktúry vlasu a nenávratne ju poškodzujú.

Tip: Novinka od BaByliss, ktorá narovná každý vlások

BaByliss prichádza s novinkou, ktorá vás ohromí! Profesionálna a výkonná žehlička na vlasy ST485E vďaka pokročilému systému ohrevu Micro Heating Matrix™ a keramickým doštičkám poskytuje profesionálnu starostlivosť. Systém má celkom 2500 mikro ohrievačov, ktoré plne pokrývajú zahrievacie doštičky a rovnomerne šíria teplo. Mikroprocesor monitoruje teplotu 50x za sekundu a zaisťuje rýchle, konzistentné teplo a následné rýchle ochladenie. Ionizačné funkcie zabraňujú krpateniu a poletovaniu vlasov. Výsledkom sú dokonalé rovné a hladké vlasy aj pri nižších teplotách.

Pri žehlení si môžete vybrať z piatich nastavení teplôt, maximálne dosahuje až 200 stupňov. Zahriatie žehličky je dvakrát rýchlejšie než u iných prémiových žehličiek na vlasy. Prístroj sa naviac pri dlhšej nečinnosti automaticky vypne. K pohodlnému používaniu slúži 3 metre dlhý kábel, ktorý zabezpečí komfort pri žehlení. Súčasťou balenia je aj silikónová krytka doštičiek a teplovzdorná podložka.

babyliss_624

Žehlička na vlasy BaByliss ST485E má päť ročnú záruku. Pre viac informácií navštívte bodylovers.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.