Kozmetické rituály

Nastávajúca letná sezóna volá po zmene kozmetických návykov. Veľmi výživné pleťové krémy nahradíme ľahšími textúrami a peelingom,  podobne tak urobíme aj z telovou kozmetikou. V  tomto období sa snažíme naše telo očistiť a detoxikáciu nám pomôže naštartovať aj priaznivé počasie vďaka slnečným lúčom. 

face_22518

Peeling pre celé telo

Hutné krémy a silný make-up nám počas zimného obdobia upchal póry spoločne s odumretými bunkami. Ľudská koža má značnú schopnosť obnovovania a regenerácie. Túto skutočnosť využíva v kozmetike tzv. peeling. Ako tento pojem v preklade napovedá, ide o zošúpanie alebo zlúpnutie kože, a to na väčších plochách, najmä na tvári. Peeling môže byť povrchový alebo hlbší, a jeho cieľom je odstrániť alebo zredukovať rôzne nedostatky pleti - napr. premasťovanie, rozšírené póry, nadmernú pigmentáciu, akné, jazvičky a pod.Kozmetický peeling môže byť prevádzaný chemickým alebo mechanickým spôsobom.

Chemicky peeling sa, samozrejme, robí iba v zdravotníckych zariadeniach; mechanicky peeling si môžete urobiť aj doma vlastnými silami - kúpite si pripravenú peelingovú zmes (alebo použijete mandľové otruby či soľ) a kefkou na vlasy pre bábätká si mechanickým trením odstránite z kože povrchové znečistenie a odumreté bunky, ktoré na nej uľpievajú. Pleť sa tým čiastočne vyhladí a rozjasní. Pri chemickom peelingu sa pôsobí na hlbšie vrstvy kože a podnecuje sa vlastne zápal. V jeho dôsledku dochádza k odlúčeniu buniek epidermy a jej nahradeniu novými bunkami.

V jarnom a letnom období pokožka potrebuje ľahšie emulzie a mlieka s väčším obsahom vody, ktoré pleť veľmi  nezaťažia. Krém nanášajte  viackrát v tenkých vrstvách v minútových intervaloch, potom sa lepšie vstrebe pod pokožku. V prípade, že pristúpite k jarnej detoxikácii pleti, zvoľte prírodné produktybez chemických  látok, ktoré nahrádzajú prírodné oleje, bylinné extrakty, vitamíny a minerály.

Lokálna výživa

Čím je pleť staršia, tým potrebuje viac hydratovať, ale väčšina hydratačných krémov, pôsobia na vrchné vrstvy kože. Preto kozmetické spoločnosti vyvinuli hydratačné séra, ktoré preniknú až do najspodnejších vrstiev pokožky. Sérum sa nanáša na vyčistenú pleť ráno aj večer a potom sa nanesie hydratačný krém. Aby sa hydratačný krém dostal tam, kam má, je potrebné aby ste si na pleti urobili jemný peeling, pre suchú pleť sa odporúča raz a pre mastnú dvakrát týždenne. Obsahujú antioxidanty, peptidy a ˇalšie účinné látky. Vitamín A prispieva k omladeniu pokožky, vitamín C ju rozjasní, vitamín E upokojí. Na jar odborníci odporúčajú séra, kde hlavnú zložku tvorí kyselina hyaluronová, ktorá pleť predovšetkým hydratuje, napomáha k obnove buniek a redukcii vrások. 

Opaľovacie krémy

Prípravky s UV faktorom ochránia našu pleť pred jarným aj letným slnečným žiarením, pred nežiadúcimi vráskami a vznikom pigmentových škvŕn. Citlivejšie typy môžu prehnane reagovať pigmentovými fľakmi a vysušením. Nadmerné opaľovanie ich môže vytvoriť aj na mladej pokožke. Pigment sa vtedy trvalo nahromadí na určitých miestach. Najčastejšie sú nimi tvár a plecia. Ak sa ich chcete zbaviť, stačí zájsť do kuchyne. Šťava z cibule, citróna či jablčného octu dokážu fľaky postupne vybieliť. Pri citlivejšej pokožke je dobré mierne ich zriediť s vodou. Vyhnete sa tak jej spáleniu.

Ak nechcete nič riskovať, skúste na pleť prikladať zemiakové šupky, prípadne silný odvar z vňate petržlenu. Tú po zaliatí horúcou vodou nechajte lúhovať počas celej noci. Poctivo nanášajte vatovým tampónom na postihnuté miesta aspoň 2xdenne. Po mesiaci by mali škvrny úplne vyblednúť. Ak trpezlivosť nie je vaša silná stránka, máme riešenie aj pre vás. Rýchle výsledky sľubuje diamantová dermabrázia, chemický peeling i laser.

Solárna dermatitída sa môže prejaviť už po niekoľkých minútach. Ohrozené sú hlavne paže, dekolt a stehná. A to najmä v období, kedy zahalená pokožka ešte nie je na slnko zvyknutá. Začnú sa na nej tvoriť drobné červené pľuzgieriky, ktoré nepríjemne svrbia. Nemusia sa však objaviť len na miestach priamo vystavovaných žiareniu. Popri špeciálnych opaľovacích , olejov či sér môžete používať BB krémy či tónovaciu emulziu, ktorá pleť rozjasní a zjednotí.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.