5 najčastejších mýtov o zvýšení hustoty vlasov

Vlasy. Právom ich nazývame korunou krásy. Dokážu totiž do nebies vyniesť či úplne zničiť naše celkové vizuálne pôsobenie. Práve preto sa o ne denno-denne staráme, pestujeme ich, vyživujeme a investujeme nemalé finančné prostriedky do prípravkov a preparátov, ktoré im majú zabezpečiť zdravý vzhľad, lesk a najmä hustotu. 

drpopovic ilufoto118

Zdroj foto: Dr. Popovič Inštitút

Textúra vlasov a ich hustota vlasov je však podmienená mnohými faktormi. Uplatňujú sa najmä genetické predispozície, takže kozmetickým prípravkami a vitamínmi vieme ovplyvniť relatívne málo. Platí to najmä o hustote, ktorú určuje počet folikulov a množstvo vlasov, ktoré z nich vyrastajú. 

Na prvý pohľad sa môže zdať, že vypadávanie vlasov je doménou mužov. Tento problém však neobchádza ani ženy. I tu sa uplatňuje najmä hormón testosterón resp. jeho derivát, ktorý deštruuje vlasové folikuly.  Hormonálne zmeny v klimaktériu, počas tehotenstva či po pôrode, spôsobujú relatívny vzostup jeho hladiny a následne deštrukciu folikulov. Pokiaľ sa tento proces nezastaví, folikuly sa postupne miniaturizujú, vlasy sú čoraz tenšie až napokon dôjde k ich odumretiu. Negatívny vplyv na kvalitu vlasov má aj užívanie antikoncepcie či časté nosenie vrkočov a utiahnutých účesov, zlá životospráva, dlhodobé užívanie liekov, zlý krvný obeh či vyšší a pokročilý vek i stres. 

Ako si teda uchovať leviu hrivu? V prvom rade, je niečo iné, ak máte len dočasne oslabené vlasy a tie preto nepôsobia hustým a zdravým dojmom, ako keď o ne skutočne prichádzate nezvratným vypadávaním. Kto o vlasy skutočne prichádza, vie, že „zaručených“ riešení tohto problému je plný internet.  Ak ste už niektoré vyskúšali, určite viete, že majú jedno spoločné. Nefungujú. 

Toto je 5 najčastejších mýtov o zahustení vypadávajúcich vlasov: 

1)    Spreje na zahustenie vlasov 

Určite ste už počuli o spreji na prirodzené zahustenie vlasov. Ide však iba o vizuálny efekt. S pomocou farebne tónovaného spreja iba zakryjete kúty a presvitajúcu pokožku v prípade riedkych vlasov. Celkovo však vlasom viac škodia ako pomáhajú.

2)    Vitamínové preparáty

Dostatok vitamínov, samozrejme, vplýva na celý náš organizmus, a teda aj na vlasy. Drahé vitamíny, ktoré nájdete v lekárni alebo na internete majú však len podporný vplyv na rast vlasov, sami o sebe na uchovanie zdravých vlasov nestačia. Liečbu vitamínovými doplnkami je preto potrebné kombinovať s ďalšími postupmi pre zdravie vlasov. 

3)    Šampón na objem vlasov

Šampón, ktorý pomôže zastaviť vypadávanie vlasov, žiaľ, neexistuje. Už vôbec neexistuje taký, ktorý vypadnuté vlasy nahradí. Niektoré, najmä tie na báze kofeínu, dokážu vlasové cibuľky stimulovať a vlasy na chvíľu pôsobia objemnejšie. Je to však opäť  len efekt, ktorý so zvýšením hustoty vlasov nemá nič spoločné. Vypadávanie vlasov neobmedzí ani šetrné nanášanie šampónu. 

Umelé vlasy

Ženy, ktoré túžia po hustejších či dlhších vlasoch, často siahajú po technike nadpájania prameňov syntetických či prirodzených vlasov. Na prvý pohľad toto riešenie vyzerá efektívne. Pri bližšom pohľade však často zistíte, že klipy, ktoré spájajú umelé vlasy s tými Vašimi sú viditeľné, čo rozhodne nepôsobí prirodzene. Ďalšou nevýhodou tohto riešenia je potrebná zvýšená opatrnosť pri manipulácii s trsmi, aby sa neuvoľnili a nevypadali. Nevyhnutná je tiež pravidelná návšteva u kaderníčky kvôli posúvaniu trsov, čo riešenie problému značne predražuje. Je potrebné tiež upozorniť, že táto metóda, v porovnaní s ostatnými vyššie uvedenými postupmi, je pre už oslabené vlasy najviac devastačná. 

Čím drahšie, tým účinnejšie

Určite poznáte výrok nie som taký bohatý, aby som si kupoval lacné veci. Mnohí výrobcovia výživových doplnkov a špeciálnych produktov na tejto vete postavili svoj biznis a cenovú politiku. Spoliehajú sa na to, že svojim vlasom chcete dopriať starostlivosť, za ktorú ste ochotní priplatiť si. 

Efektívnym a jediným dlhodobým riešením vypadávania vlasov je ich transplantácia.

Jedinou účinnou metódou ako získať späť svoju hrivu je nahradiť stratené folikuly.  Je to možné s pomocou moderných, neinvazívnych metód transplantácie vlasových folikulov zo zadnej časti hlavy, tzv. darcovskej zóny, kde sa nachádzajú folikuly rezistentné voči testosterónu.  

V súčasnosti sa pri transplantácii vlasov využíva tzv. minimálne invazívna technika, pri ktorej sa jednotlivé vlasové folikuly prostredníctvom ultra tenkej ihly extrahujú z darcovskej oblasti a implantujú sa do oblastí, ktoré chceme zahustiť. 

Technika sa v odbornej literatúre označuje ako FUE (Follicular Unit Extraction). Vykonáva sa v lokálnej anestéze a preto je nebolestivá. Nakoľko sa využívajú ihly s veľmi malým priemerom, prakticky nezanecháva jazvy“, hovorí MUDr. Ján Popovič z Dr. Popovič Inštitútu, ktorý túto metódu na Slovensku úspešne realizuje.

Viac informácii o trvalom zahustení vlasov i bezplatnej konzultácii nájdete na www.drpopovic.sk.,

3 komentárov

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.