Starajme sa o vlasy aby boli zdravé

Podobne ako nechty, aj vlasy nám signalizujú v akom stave je náš organizmus. Malé percento žien je spokojné s kvalitou svojich vlasov a mnohokrát, stačí len určiť zdroj a príčinu problémov.

woman hair 17 1200x800

Vedeli ste, že máme geneticky určené množstvo vlasových cibuliek a starnutím sa ich počet znižuje? A práve preto, je zbytočné vyhadzovať peniaze za zázračné preparáty, ktoré nám zahustia vlasy.

Celý cyklus rastu, odumretia až po vypadnutie vlasov trvá tri až štyri roky. Na hlave máme v období rastu 85% vlasov, 1% je vo fáze pokoja a 14% vlasov, je vo fáze vypadávania počas 3 mesiacov

Hustota vlasov je geneticky predurčená a pohybuje sa v priemere od 200 do 300 na cm2. Vypadávanie vlasov je prirodzený jav, ak sa pohybuje približne do 100 vlasov na deň. O niečo väčšia intenzita sa objavuje počas dojčenia, choroby, menoupauzy či liečby cytostatikami. Spozornieť by sme mali, ak väčší úbytok vlasov pretrváva dlhšiu dobu. Vtedy nám telo signalizuje nesprávnu životosprávu, v horšom prípade závažné ochorenie. V takomto prípade, už pomôže len odborník.

Možné príčiny

Medzi možné príčiny patrí už spomínaná zlá skladba jedla a nezdravý životný štýl. Z vonkajších vplyvov negatívne pôsobí na vlasy znečistené životné prostredie. Z psychických faktorov má významný podiel na vypadávaní vlasov stres, neuróza a depresia. Ich úbytok spôsobujú rôzne ochorenia, napríklad: nefunkčná štítna žľaza, ochorenia obličiek aj pečene a choroby pohlavných orgánov.

Prvá pomoc

Ak ste vylúčili všetky spomínané diagnózy, doplnili stravu o minerálne látky, vitamíny a upravili životný štýl, potom vám pomôže detoxikačná kúra, ktorú si pripravíte vždy z jednej liečivej byliny (žihľava, rozmarín, lopúchový koreň). Čaje pijete a zároveň si robíte prelivy a zábaly na vlasy počas šiestich týždňov.

Starostlivosť o vlasy

Vyskúšali ste už množstvo prípravkov a spôsobov, aby boli vaše vlasy zdravé? A napriek tomu trpíte suchými  či mastnými vlasmi?  V skratke vám skúsime načrtnúť možnosti správnych riešení.

Správna voľba šampónu je polovica úspechu pri problematických vlasoch. V kaderníctvach a v obchodnej sieti existujú šampóny na princípe peelingu, ktoré odstraňujú z vlasov odumreté bunky a zbytky stylingových prípravkov. Na farbené a melírované vlasy sú určené špeciálne posilňujúce šampóny, ktoré chránia vlas pred fénom a žehličkou.  Na podráždenú pokožku používajte hydratačný balzám, ktorý upokojuje pokožku a zároveň posiľňuje korienky. Jemné vlasy podporíte vlasovou maskou, ktorú zľahka vmasírujete do vlasov a potom opláchnete. Na jemné vlasy používajte ľahké peny a spreje, ktoré zväčšujú objem a na citlivú pokožku upokojujúce sérum, ktoré vmasíruje do pokožky. Zvnútra si vlasy posilníte správnou výživou a doplňte jedálniček o zinok a selén.

Mastné vlasy

Časté a rýchle mastenie vlasov zapríčiňujú naše hormonálne zmeny. Prílišným vysušovaním, špeciálnymi prípravkami si môžete privodiť jeden z ďalších problémov a to lupiny. Ak trpíte mastnými vlasmi, skúste používať správny typ šampónu a pri oplachovaní vlažnú vodu.

Suché vlasy

Pokožka, pri suchých vlasoch sa vyznačuje suchotou, podráždenosťou a začervenaním.  Spravidla sa odlupujú ľahké šupinky, ktoré nemusia byť lupinami. Príčinou tohto stavu býva stres, nevhodné vlasové prípravky  a vonkajšie prostredie.

Farbené a sivé vlasy

Pri profesionálnom farbení vlasov kvalitnou farbou, nemusí dochádzať k poškodeniu vlasov. Nezabúdajte však používať šampóny a balzamy na farbené vlasy a raz začas masku na revitalizáciu.

Sivé vlasy, nepostihujú len staršie osoby, príčinou týchto zmien býva aj genetická predispozícia. Treba len vedieť, že sivý vlas je  krehký a dutý, preto je náchylný na lámavosť. Nevhodné sú príliš silné tužidlá a odporúčajú sa posiľňujúce šampóny, balzámy a masky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.