Stop poteniu!

Cítite sa aj vy v spoločnosti trápne a nepríjemne kvôli nadmernému poteniu v podpazuší?  Ide o častý problém, ktorý môže mať vážny dopad na váš život a súkromie.


Často sa totiž stáva, že u osôb, u ktorých prevláda tento problém dochádza k nevytváraniu sociálneho kontaktu s ostatnými ľuďmi. Viete však, že tohto strašiaka sa dokážete raz a navždy zbaviť?

Hyperhydróza
Potenie je normálne. Pomáha udržiavať stabilnú telesnú teplotu v horúcom počasí, pri horúčke alebo pri cvičení. Čo však robiť v prípade, ak trpíte hyperhydrózou, teda nadmerným počasím? Na dlaniach a chodidlách sa to dá ešte zniesť, jednoznačne najnepríjemnejšie je však pre vás a vaše okolie nadmerné potenie v podpazuší. A je úplne jedno, či je vonku terajších 38  ale -20 stupňov. Existujú rôzne prípravky, špeciálne antiperspiranty, sú však ľudia, ktorým nepomôže ani to. Aj preto existuje množstvo neinvazívnych metód, ktoré vám s týmto problémom môžu pomôcť. Tu sú.  

Iontoforéza
Pre odstránenie potenia touto metódou je potrebné použiť prístroj Electro Antiperspirant. Pomocou neho sa aplikuje slabý elektrický prúd na potom postihnuté miesta. Postihnuté miesta sa ponoria do obyčajnej vody a pomocou elektród sa do vody zavedie veľmi slabý prúd s vhodnou frekvenciou.

Výhody: nízka cena, rýchly nástup účinkov

Nevýhody:
účinky nemusia byť trvalé

Aplikácia botulotoxínu
Ak požadujete pri odstránení potenia rýchly nástup účinkov, siahnite po aplikácii botulotoxínu, ktorý sa naviaže na nervové zakončenia potných žliaz a tlmí ich činnosť. V tomto momente však výhody aplikácie botulotoxínu končia. Zákrok sa musí pravidelne opakovať a často sa vyskytujú nepriaznivé vedľajšie účinky.

Výhody: rýchly nástup účinkov

Nevýhody: nutné opakovanie, vysoká cena, možné komplikácie

Hrudná sympatektómia
Ak ste ochotní urobiť pre odstránenie potenia čokoľvek, pokojne skúste hrudnú sympatektómiu. Rátajte ale s tým, že ide o operáciu v celkovej narkóze, počas ktorej vám chirurg preruší nerv v blízkosti chrbtice, ktorý je zodpovedný za prenos vzruchov spôsobujúcich potenie. Vzhľadom na veľké riziko porušenia funkcie pohlavného ústrojenstva sa táto operácia nevykonáva v spodnej časti tela.

Výhody: trvalé účinky

Nevýhody: možné komplikácie vzhľadom na operáciu v celkovej narkóze

Chirurgické odstránenie potných žliaz v podpazuší
Tento zákrok vám lekár odporučí len vtedy, ak je vaše potenie naozaj extrémne silné. Počas zákroku v celkovej narkóze sa pacientovi odoperuje pokožka v podpazuší aj s potnými žľazami. K dosiahnutiu trvalého účinku musíte prečkať niekoľkodňovú rekonvalescenciu.

Výhody: trvalé riešenie problému

Nevýhody: nutný chirurgický zákrok, iba oblasť podpazušia, zákrok nie je vhodný pre každého

Foto:Klinika Belleza

Novinka - Aplikácia Slim Lipo
Ide o revolučnú metódu, ktorú ako prvý na Slovensku a v Čechách vyskúšal a začal používať doktor Zdenko Zamboj z kliniky Belleza v Trnave. Využil na to prístroj Slim Lipo – svetovú novinku, vďaka ktorej je novinkou aj samotné odstránenie potenia v podpazuší. Ide o krátky, nebolestivý zákrok, ktorý sa vykonáva ambulantne, bez nutnosti narkózy. Výhodou tohto zákroku okrem trvalých účinkov je aj fakt, že nedochádza ku kompenzačnému efektu (nezvýši sa potenie v iných lokalitách ako sú ruky, chodidlá, chrbát...).

Výhody: trvalé účinky, bezbolestný zákrok, nie je nutná dlhá rekonvalescencia

Nevýhody: aplikácie len na podpazušie


1 Komentár

  • Komentár TinaM %PM, %27 %850 %2020 %19:%nov napísal TinaM

    Konečne článok čo nepíše o bylinkách a kravinách. Ja mám Electro Antiperspirant, ktorý spomínate a nemôžem si ho vynachváliť. Vyzerá že ste mali v článku viac obrázkov ale zmizli vám, doplňte si to :D

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.