Parfum...

... je všeobecné označenie pre zmes esenciálnych olejov a ďalších aromatických látok. Podstatou parfumu je preniknúť pod našu kožu a pritom aj vytvárať špecifickú príjemnú vôňu.

parfum 1000x666

Jeho použitím možno u ľudí vyvolať rôzne pocity túžby, či podčiarknuť ich charakter. Vyrábať a miešať vône do parfumov bolo považované za umenie a jeho počiatky siahajú do obdobia starovekej Mezopotámie a Egypta. Neskôr sa toto „umenie“ rozšírilo medzi Rimanmi a Peržanmi. Parfumérie existovali aj v Indii, kde výroba parfumov bola založená na kadidle a vonných tyčinkách. Práve v tejto oblasti sa zachovala aj prvá písomná zmienka o destilácii vonných esencií z kvetov. Poznanie výroby vôní (parfumov) prichádza do Európy v 14. storočí vplyvom informácii a stretnutí s Islamom.

Slovo parfum pochádza z latinského per fumum, čo znamená vôňa prenášaná prostredníctvom dymu. Dymom sa k bohom vznášali vône zo zapálených zmesí voňavých olejov a ľudia verili, že vďaka voňavým obetám im božstvá ostanú naklonené. Parfumy sa rozdeľujú podľa percentuálneho zastúpenia parfumovej kompozície (jednoducho povedané podľa intenzity vône). Zvyšok zmesi zastupuje koncentrovaný alkohol.

•          Parfum je vôbec najintenzívnejšou vôňou, ktorá je na trhu k dispozícii. Podiel vonných látok je min. 20%

•          EDP čiže Eau de Parfum , alebo tiež parfumová voda . Podiel vonných látok je 12 - 20%.

•          EDT čiže Eau de toillete, alebo tiež toaletná voda. Podiel vonných látok je 7 – 12%

•          EDC čiže Eau de cologne, alebo tiež kolínska voda. Podiel vonných látok je 4 – 6%

Parfum sa skladá z 3 častí, podľa toho, akú vôňu cítite krátko po aplikácii:

Hlava (vysoké tóny): je to prvé, čo po aplikácii ucítite. Práve hlava parfumu vytvára váš prvý dojem a práve preto je na ňu kladený veľký dôraz. Intenzívnou vôňou vás očarí okolo 15 minút.

Srdce (stredná tóny): začínajú naplno vynikať po odznení hlavy. Vonia okolo 2-3 hodín.

Základ (nízke tóny), sú tie látky parfumu, ktoré sa uvoľňujú veľmi pozvoľna. Doba uvoľňovania býva niekoľko hodín (3 - 4), avšak nie sú výnimkou parfumy pôsobiace desiatky hodín.

Kvalitné parfumy sa zostavujú tak, aby vo všetkých fázach rozvíjania vône bol zaistený stály harmonický priebeh.

Parfumy sa podľa vône rozdeľujú do niekoľkých základných skupín, ktoré sa medzi sebou môžu kombinovať.

•          Kvetinové - typickými predstaviteľmi sú jazmín, ruže, konvalinky, ylang-ylang, tuberóza, kosatec, fialka.

•          Orientálne - obvykle ťažšie, zmyselné, teplé kompozície, v ktorých prevládajú zložky ambry, vanilky kadidla, santalového dreva, korenia. Často sa označujú ako ambrové.

•          Cyprusové - skupina bola pomenovaná podľa vône Chypre značky Coty. Základnými zložkami cyprusových vôní je dubový mach, bergamot a labdanum, obvykle aj pačuli.

•          Citrusové - svieže, šťavnaté vône s výraznou citrusovou zložkou : pomaranč, bergamot, citrón, limetka). Patria sem aj dámske aj pánske vône a práve pre ich možnú kombináciu bývajú citrusové parfumy označované ako unisex - vhodné pre obe pohlavia.

•          Drevité - sú parfumy, v ktorých hrajú prím drevité tóny - santalové drevo, cédrové, ružové drevo, vetiver. Drevité tóny sú typické pre dámske aj pánske vône kombinujú sa zvyčajne s orientálnymi zložkami, korením, kvetinami citrusov.

•          Kožené - špeciálna kategória zahŕňajúce vône, v ktorých sú obsiahnuté zložky imitujúce vôňu kože. Patria sem pánske vône (často s tónmi kadidla, tabaku, driev) i dámske (kombinácia s kvetinových alebo cyprusových tónov).

•          Fougere - takmer bez výnimky pánska skupina. Typickými zložkami sú levanduľa a kumarín.

Vône sa najintenzívnejšie rozvíjajú na bodoch, kde sa dá nahmatať pulz. Najteplejšie a najväčšmi prekrvené sú – vnútorná strana zápästia, kolien a členkov, lakťová jamka, ušný lalôčik, hrdlová jamka, oblasť kľúčnych kostí. Ideálne je parfum použiť hneď po osprchovaní, veľmi efektné je nastriekať si ho na čerstvo umyté vlasy. Alkohol sa z nich po chvíli odparí a na vlasoch ostanú iba vonné oleje, takže sa nevysušia. Vône sa dobre držia na vlne, hodvábe a iných prírodných materiáloch, ale nezabúdajte, že aplikovať vôňu treba zo vzdialenosti 20-30 cm.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.