Tipy na žiarivú pleť. ÁNO, AJ V ZIME!

Napísal Kristína Chudá 11. február 2024

Zima je náročné obdobie. Prečo? Síce sa deti tešia z prvého snehu, dospelí väčšinou až takí nadšení nie sú. No všetko, aj treskúca zima, sa dá zvládnuť lepšie, keď sme pripravení. V zime si chránime telo, ruky, a tie, ktoré používajú čiapky dokonca i pokožku hlavy a vlasy.

portet_woman18

Ale čo tvár? Tá chtiac-nechtiac ostáva odhalená a musí čeliť všetkým výkyvom počasia. Naša pleť potrebuje v zime niečo iné ako v lete. Ako ju teda udržať v kondícii práve teraz v zimných mesiacoch?

Pite veľa vody

Keď je vonku zima, často zabúdame na pitný režim po celý deň. Doprajte si hrejivé zimné čaje, ako je prírodný zázvor a citrón, je to úžasný spôsob, ako si v zime udržať tú správnu hydratáciu. Budete sa cítiť zdravo.

Hydratačné krémy

Pôsobenie vetra, mrazu, nízka vlhkosť vo vykurovaných miestnostiach a náhle prechody zo zimy do tepla dokážu pleť poriadne potrápiť. Všetko toto jej uberá na kráse. Pokožka je potom suchšia, drsnejšia, celkovo unavená a bez jasu. Preto je v tomto období kľúčom k správnej starostlivosti dôkladná hydratácia a posilnenie prirodzenej ochrannej bariéry. Základom zimnej starostlivosť o pleť je zvoliť výživnejší krém než ten, ktorý používame v lete. Mnoho ľudí sa bohužiaľ ešte stále domnieva, že hydratačné krémy by sa nemali v zime používať, pretože voda v nich obsiahnutá by nám na tvári mohla "zmrznúť", keď je vonku pod nulou. Ak však používame kvalitnú kozmetiku, sú tieto obavy zbytočné. Pokiaľ naozaj chcete siahnuť po tej najlepšej starostlivosti, voľte na zimu krémy obsahujúce aloe vera, kyselinu hyalurónovú, vitamín E alebo napríklad bambucké maslo.

Pleťové masky

V zime je tiež vhodné si pravidelne dopriať výživnú pleťovú masku, ktorá doplní to, čo hydratačný krém nezvládne. Skúste, ktorý typ masky vám bude najviac vyhovovať. Vyberať môžete z klasických krémových či gélových, ktoré po čase zmyjete, alebo z nočných, ktoré necháte pôsobiť po celú dobu spánku. Nech sa rozhodnete pre akúkoľvek, doprajte si ju raz týždenne.

Ochranný faktor

Ak žijete napríklad v Tatrách, nezabudnite na krém s UV faktorom. Čím vyššia nadmorská výška, tým viac ste vystavení UV žiareniu. Stále nemáme zažité, že opaľovacie krémy sú nutné aj v zime. Slnečné lúče sa v zasneženej prírode ešte viac odrážajú a môžu vašu pokožku poškodiť. A nezabúdajte na to, že slnečné žiarenie preniká aj cez mraky, takže krém s ochranným faktorom je nutný, aj keď je zamračený sivý deň.

Čistenie pleti

Ani v zime nesmieme podceňovať čistenie pleti, ktoré je skrátka základom úspechu. Dôkladne vyčistená pleť lepšie vstrebe ošetrujúce produkty, a ich účinky sú tak účinnejšie. V zimných mesiacoch sa neodporúčajú čistiace prípravky s obsahom alkoholu. Ten totiž pokožku príliš vysušuje. Radšej siahnite po jemnej čistiacej vode na olejovej báze, čistiacim mlieku alebo oleji.

Starostlivosť o pery

V mrazivých dňoch musíme dbať aj na starostlivosť o pery, ktorých koža je veľmi krehká, tenká a bez mazových žliaz. Oveľa rýchlejšie tak stráca hydratáciu a následne sa lúpe a praská. Majte preto pri sebe neustále balzam na pery, ktorý nanášajte kľudne aj niekoľkokrát za deň. Stavte na produkty s prírodnými zložkami, ako sú bambucké maslo, včelí vosk alebo napríklad jojobový olej.


https://www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/winter-skincare

https://www.wikihow.com/Care-for-the-Face-in-Winter

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.