Otázky k akné

Ak vás trápi chronické akné, pomôže vám odborník. Dozviete sa, kedy už je už treba ho navštíviť, či je správne používať na čistenie aknóznej pleti mydlo, či  má na akné vplyv výživa a podobne...

pixabay_acne_23.jpg

Zdroj foto: Pixabay

Kedy treba pri probléme akné vyhľadať lekára?

Vždy, keď sa na pleti tvoria uhry a vyrážky, ktoré napriek pravidelnému ošetrovaniu neustupujú, ale naopak pribúdajú. Vtedy je nutné poradiť sa o spôsobe ošetrenia pleti s dermatológom.

Je správne používať na čistenie aknóznej pleti mydlo?

Mydlo môže stav aknóznej pleti zlepšiť, ale i zhoršiť. Na jednej strane pleť čistí a odmasťuje, no na druhej strane môže vysušovať a vďaka tomu stimulovať tvorbu mazu. Okrem toho môže pleť dráždiť, čo sa prejavuje zápalom - svrbením, pálením a zhoršením celkového stavu pokožky. Ak chcete používať na čistenie aknóznej pleti mydlo, vyberte si zo špeciálnej ponuky dezinfekčné alebo medicinálne mydlo (prípadne čistiaci gél) s neutrálnym či mierne kyslým pH. Pleť si po použití mydla dôkladne oplachujte, aby jeho zbytky neupchávali póry. Následné použitie pleťovej vody a hydratačného krému (prípadne pleťového mlieka) by malo byť samozrejmosťou.

Má na akné vplyv výživa?

Oficiálne stanovisko odborníkov je, že konzumované potraviny nemajú vplyv na produkciu mazu, zvýšené rohovatenie pokožky ani na zápalové procesy kože. Pacienti však uvádzajú, že niektoré potraviny spôsobujú zhoršenie stavu. Patria k nim múčne, mastné a korenené jedlá, tučné syry, sladkosti, čokoláda, oriešky, káva a alkohol. Odporúčam uvedené potraviny obmedziť a úplne vynechať tie, na ktoré je pacient individuálne "citlivý". Jesť ale treba pravidelne, vhodné sú menšie dávky ľahko stráviteľných potravín, zelenina a ovocie.

Možno používať na aknóznu pleť mejkap?

Áno, ak sa používajú vhodné prípravky; existuje špeciálny mejkap s liečivými účinkami na mastnú a aknóznu pleť, ktorý prekrýva esteticky rušivé prejavy na pleti a zároveň zjemňuje mastný film. Mejkap treba nanášať v tenkej vrstve a večer dôkladne odstrániť pleťovým mliekom. Potom musí nasledovať dočistenie a ošetrenie pleti podľa pokynov lekára.

Zlepšuje stav mastnej a aknóznej pleti slnko?

Opäť je to individuálne. U niektorých pacientov sa stav pleti vplyvom slnečného žiarenia zlepší, u iných zhorší. UV žiarenie má na pleť dezinfekčné účinky a podporuje regeneráciu pleti; intenzívne opálenie však môže vyvolať zvýšené rohovatenie pokožky a nevhodné používanie ochranných opalovacích prostriedkov zasa upchatie pórov - v daných prípadoch sa stav pleti výrazne zhorší. O spôsobe slnenia (prirodzenom i umelom), ako aj o spôsobe ošetrovania pleti po ňom, by sa ľudia postihnutí ochorením akné mali poradiť s odborníkom.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.